Woudpark combineert energie-efficiëntie met duurzaamheid en werkcomfort

Het Green Business Park Woudpark is een nieuwe thuishaven voor kmo’s. Dit multifunctioneel bedrijvenpark heeft een gunstige ligging op het industrieterrein Genk-Noord, in de nabijheid van de autosnelweg E314 en het Albertkanaal.

Media Image

Woudpark bestaat uit vier gebouwen met in totaal 39 kmo-units en een apart build-to-suit bedrijfspand. “Elke unit biedt alle basisvoorzieningen en -uitrustingen voor een kwaliteitsvolle en duurzame werkplaats, productieruimte of opslagplaats”, zegt Keanu Meers, head of sales bij bedrijvenparkontwikkelaar BVI.EU.

Media Image

Scala aan ontwerpmogelijkheden

BVI.EU verkoopt zijn kmo-units normaliter casco, maar reikt binnen het concept ook een scala aan ontwerpmogelijkheden aan. “De units van Woudpark variëren in grondoppervlakte van 144 tot 432 vierkante meter en combineren energie-efficiëntie met duurzaamheid en werkcomfort”, vervolgt Keanu Meers. “In de units aan de straatzijde is een gedeelte van het gelijkvloers de ideale zichtlocatie voor een showroom, met een kantoorruimte op de tussenvloer. Naargelang de specifieke behoeften van de eigenaar of investeerder kunnen we zijn unit aanpassen en instapklaar inrichten. Bij BVI.EU begeleiden we zowel de koper als de huurden en dat is uniek.”

Toekomstbestendige ontwikkeling

Duurzaam ontwikkelen zit in het DNA van BVI.EU. Keanu Meers: “Wij stellen ons tot doel toekomstbestendige en aan de klant aangepaste projecten te creëren conform ons eigen SEQ-label, de afkorting van Safety, Environment en Quality. Het Green Business Park Woudpark voldoet aan de hoogste kwaliteits- en energienormen. We werken uitsluitend met warmtepompen en optionele zonnepanelen, dus niet met gasinstallaties. Verder is de site in Genk onder meer uitgerust met oplaadstations voor elektrische voertuigen en fietsen, twee wadi’s voor wateropvang, sensorgestuurde ledverlichting en professionele camerabewaking. De buitenfaciliteiten van het bedrijvenpark zijn zorgvuldig aangelegd, net als de voetgangerspaden die het terrein doorkruisen. Boven op de kopse units aan de straatzijden zijn groendaken aangelegd. Het grootste deel van de groenvoorziening op het terrein bestaat uit inheemse planten, die weinig onderhoud vergen en perfect opgaan in hun natuurlijke omgeving.”

Media Image
Media Image

Blokken met de ideale maten

HVC Architecten tekende voor het ontwerp van Woudpark. “Eerst hebben wij een soort masterplan uitgewerkt met een aantal basisstraten, die loodrecht op de voorliggende weg staan”, legt architect Rik Van Com uit. “De blokken met de kmo-units zijn min of meer gelijk qua afmetingen. Door de ruime ervaring van ons architectenbureau kennen we de ideale maten van dergelijke gebouwen. Ze zijn opgetrokken uit een stalen structuur met de vereiste brandwerende compartimenteringsmuren en scheidingswanden. De units worden zo opgebouwd en samengesteld dat zij voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van kmo’s.” Achteraan op de site is het build-to-suit gebouw specifiek ontworpen voor Kemea, het Genkse motorcrossteam dat fungeert als fabrieksteam van Yamaha. “Dit geeft aan dat een bedrijvenpark zoals het Green Business Park Woudpark voor uiteenlopende doeleinden kan worden gebruikt.”

Aangename werkomgeving

“De standaards waarbinnen ons architectenteam moet werken, zijn door BVI.EU goed omschreven”, aldus Rik Van Com. “Ons ontwerp houdt ook rekening met de aanleg van voldoende parkeergelegenheid, zowel individueel per unit als gemeenschappelijk. Wij voorzien daarnaast de nodige laad- en loszones en brede straten, zodat voertuigen elkaar vlot kunnen kruisen. Groenvoorzieningen combineren we met de recent verstrengde regelgeving inzake waterhuishouding. Bovendien moet vrijwel voor elk project tegenwoordig een waterstudie worden ingesloten bij de vergunningsaanvraag. Op Woudpark vormen de bufferbekkens en de uitgesproken groenaanleg een mooi geheel en tegelijk een aangename omgeving voor de mensen die er werken.”

Media Image

Constructie van 300 ton staal

Alle gebouwen van Green Business Park Woudpark zijn wind-waterdicht gerealiseerd door Altez Group. Bouwconsulent Raf Colson: “De vier blokken met kmo-units hebben een vrije hoogte van minimum 6 meter en beslaan een totale vloeroppervlakte van ongeveer 8100 m2. We hebben in de constructie om en bij 300 ton staal verwerkt, samen met 6700 m2 geïsoleerde en niet-geïsoleerde betonwanden, 4000 m2 betonnen sandwichpanelen en 8100 m2 steeldeck voor de daken, die zijn uitgerust met lichtstraten en luiken. Alles is volledig EPB-conform gebouwd.”

Concept van flexibele gevels

“Voor BVI.EU werken we met het concept van flexibele gevels”, vult Raf Colson aan. “Naast een sectionale poort is in de gevel een eenvoudig demonteerbare ‘flexstrook’ geïntegreerd. In deze strook kan tijdens of na de uitvoering in één keer bijvoorbeeld een grote glaspartij worden geplaatst.”

Zeer hoge afwerkingsgraad

In het 3015 vierkante meter grote build-to-suit gebouw van Kemea aan de achterkant van Green Business Park Woudpark, zijn de interieurwerken nog in volle gang. Projectleider Philippe Witters van Weygers geeft een stand van zaken: “Dit nieuwbouwproject in Genk heeft een zeer hoge afwerkingsgraad. Het werkplaatsgedeelte voor het Yamaha-motorcrossteam hebben wij hoofdzakelijk ingericht met glazen wanden en deuren. In het kantoorgedeelte zijn we gestart met de pur en de chape en daarna met het zetten van gyprocwanden, het inleggen van vloeren, het inhangen van plafonds en het plaatsen van deuren en meubilair. Op dit moment ronden onze ervaren plaatsers er de laatste gyprocwerken af. Het is eveneens de bedoeling dat Weygers ook de rest van de inrichting op zich neemt, uitgezonderd de technieken. Bovendien staan wij in voor de professionele begeleiding van de klant in het hele interieurtraject. Samen met hem bekijken we onder meer de materialisatie, de vloer- en de trapafwerking en de uitwerking van het high-end vast meubilair, dat onze vakkundige meubelmakers in ons eigen atelier – uitgerust met een uitgebreide machinepark – gaan vervaardigen.”

Erik Cajot

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners