Wonen aan de rand van het water en de stad

Op de rechteroever van de Demer in Diest is Watersnip verrezen, een trendy woonproject. Het nieuwe complex bestaat uit vier zuidgerichte villagebouwen in een parkdomein, dat de link legt met het water. “Ginco Projects gaat in al zijn projecten voor kwaliteit en kiest voor woonconcepten die tot in de kleinste details zijn uitgewerkt”, zeggen bestuurders Olivier Hendrickx en Cathérine Vermeulen.

Media Image

Watersnip is ontstaan uit een samenwerking tussen projectontwikkelaars Ginco Projects uit Diest en Group GL International uit Houthalen. Beide projectontwikkelaars kunnen bogen op een ruime ervaring in de ontwikkeling van binnen- en buitenstedelijke woon- en winkelprojecten. “Wonen in Watersnip betekent dat je geniet van het kalmerende en inspirerende effect van water en tegelijk beschikt over het comfort van wonen in een stad”, opent Olivier Hendrickx. “Elk appartement kijkt dankzij een weloverwogen inplanting uit op het water en is hoogwaardig afgewerkt met luxueuze en duurzame materialen.”

Media Image

Sterke dynamiek

In de vier villagebouwen van Watersnip huizen in totaal 108 luxeappartementen en 8 exclusieve penthouses. De handelsruimte op het gelijkvloers van villa Snip is ingevuld als dokterspraktijk. “De villa’s Riet en Oever bieden een gevarieerd woonaanbod van een-, twee- en drieslaapkamerappartementen met een of twee badkamers”, vervolgt Olivier Hendrickx. “In de kleinschalige villa’s Water en Snip vind je uitsluitend ruimere wooneenheden met twee of drie slaapkamers en een of twee badkamers. Hier starten de zuidgerichte gevels smal en lopen ze almaar breder uit naar achteren. Deze stapsgewijze verbreding creëert een sterke dynamiek en een maximale voeling met de waterkant.”

Strakke architectuur

De keuze om de appartementen te verdelen over vier aparte villagebouwen zorgt voor een doorwaadbaar parkdomein en woningen met zicht op het water. Olivier Hendrickx: “De gebouwen verspringen ten opzichte van elkaar, net zoals de bouwlagen. Zo is het zicht op het water en de beleving van het water in elk appartement gegarandeerd. De fraaie, witte uitsprongen benadrukken de intimiteit van de dieperliggende houten bekleding. Die geeft de uitstraling van ieder villagebouw een warme toets. De grote glaspartijen halen het daglicht naar binnen. De strakke architectuur vormt een mooi contrast met de organische vormen van de beplanting en groenaanleg tussen en rond de villagebouwen. De appartementen zijn bewust ontwikkeld als een mix van kleine, middelgrote en grote wooneenheden om diversiteit onder de bewoners te verzekeren.”

Comfort en luxe

Alle wooneenheden ademen comfort en luxe uit. Ze zijn met oog voor detail en aandacht voor ruimtegevoel ontworpen. “In de villa’s is elk appartement voorzien van een leefruimte met maximale lichtinval en een groot terras met zicht op het water en het groen”, vertelt Cathérine Vermeulen. “De appartementen en penthouses beschikken over akoestische, brand- en inbraakwerende inkomdeuren, geleverd door LBM Parket & Deuren uit Maaseik. Verder zijn ze standaard ingericht met inloopdouches, hangtoiletten en hedendaagse maatwerkkeukens van Kovera, afgewerkt met werkbladen in composiet en uitgerust met kwaliteitsvolle toestellen. Iedere woning heeft naast een bergruimte in de woonst zelf, ook nog eens een privébergruimte in de ondergrondse parkeergarage. Aan de hoofdingang van elke villa is er een ruime zone voor brievenbussen en een innovatief systeem voor het veilig ontvangen en laten ophalen van pakjes.”

Media Image

Klaar voor de toekomst

De BEN-woningen van Watersnip zijn klaar voor de toekomst. Een individuele warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, vloerverwarming en een ventilatiesysteem D zorgen niet alleen voor een energiezuinig, maar ook aangenaam en gezond leefklimaat. Cathérine Vermeulen: “In de appartementen liggen hoogkwalitatieve keramische tegels van Mosa, een cradle-to-cradle gecertificeerd product. Samen met de eikenhouten gelaagde parketvloeren, eveneens geleverd door LBM Parket & Deuren, versterken ze het ecologische karakter van de woningen. De plafondhoge raampartijen met superisolerend glas en de glazen terrasbalustrades scheppen een gevoel van openheid en vrijheid.”

Autoluw parkdomein

De ondergrondse parkeergarage loopt volledig onder de vier villagebouwen door en telt 99 autostandplaatsen, 20 garageboxen en meerdere fietsstallingen. Deze garage en het grote aantal bovengrondse autostandplaatsen voor bezoekers zorgen ervoor dat je zorgeloos parkeert aan Watersnip. “Het terrein is vlot toegankelijk dankzij de nieuwe toegangsweg en de nog aan te leggen voetgangers- en fietsbrug over de Demer. Deze brug zal het centrum van Diest nog gemakkelijker bereikbaar maken voor bewoners van Watersnip. Het autoluwe parkdomein staat in het teken van openheid, rust, ruimtelijke vrijheid en privacy. Bomen en taluds creëren een groene buffer en fungeren als bewakers van het domein. De zorgvuldig ingeplante bezoekersparkeerplaatsen zijn in perfecte harmonie met de tuin. Wandelpaden zijn verweven met de groene aanplantingen en dragen zo een steentje bij aan de grote doorwaadbaarheid van het terrein”, eindigt Olivier Hendrickx.

Media Image

Een vat vol contradicties

“De moderne mens woont enerzijds graag in een rustgevende, groene bubbel en anderzijds bij voorkeur dichtbij een stadskern. Daarom heeft ons architectenteam dit residentieel woonproject in Diest ontworpen. Watersnip is uniek, met oog voor ruimtelijk rendement”, schetst Didier Appeltans, architect-vennoot bij Drieskens & Dubois.
“In ons ontwerp zijn we ver gegaan. We tekenden het complex in de vorm van een trapezium. Daardoor heeft elk appartement een terras met een fenomenaal zicht op het water. De ligging van de ondergrondse garage is aangepast aan de bomen. Hun wortels krijgen op die manier alle ruimte om het geheel in ’t groen onder te dompelen.”
“Onze bewuste keuze voor vier aparte appartementsblokken zorgt voor een verademing van licht en ruimte. Want dat vinden wij belangrijk. De stijlvolle afwisseling van hout en sierpleister in de gevels creëert een permanent vakantiegevoel en tegelijk een gevoel van thuiskomen. Imposant en toch intiem, Watersnip is een vat vol contradicties. En dat allemaal op wandelafstand van het stadscentrum.”

Snel in cascade gegroeid

“Watersnip is opgetrokken in volgorde van de kleinste woonblok naar de grootste. Het bouwproces zelf is bijzonder vlot verlopen. De vier blokken zijn heel snel in cascade gegroeid”, aldus David Grauls, projectleider bij bouwbedrijf Dethier. “De buitengevels zijn afgewerkt met crepi en bekleed met ayous hout, brandwerend behandeld.”
“Het was een uitdaging om de glazen terrasbalustrades te bevestigen in de crepi en de isolatie. Naar de methode hebben onze mensen grondig onderzoek gedaan. De twee hoogste blokken zijn opgebouwd met uitkragingen. Daar verspringen de verdiepingsvloeren ten opzichte van elkaar. Om die complexiteit tot een goed eind te brengen, hebben we ze volledig onderschoord tot het beton helemaal was uitgehard.”
De bouw van Watersnip viel samen met de coronaperiode. “Met alle problematiek rond werkuitstel en materiaalvertragingen van dien. Toch heeft ons bouwbedrijf de vooropgestelde afspraken kunnen naleven. We hebben het laatste appartement zelfs opgeleverd ongeveer een maand voor de eindtermijn was verstreken. Onze ver doorgedreven LEAN-methode, die we tegenwoordig in al onze projecten toepassen, zorgt ervoor dat onze onderaannemers naast elkaar de bouw efficiënt en in zo kort mogelijke tijd kunnen neerzetten.”

Performant buitenschrijnwerk

“Voor Group Ceyssens was het bouwtraject van Watersnip opgesplitst in twee fases: eerst zijn woonblokken B en C opgebouwd, vervolgens blokken D en A”, vertelt project sales manager Fabrizio Briganti. “Het omvangrijk project ging gepaard met een LEAN-planning van bouwbedrijf Dethier en een doorgedreven BIM-modeling, principes waarmee wij vertrouwd zijn.”
Group Ceyssens heeft op de site van Watersnip eerst al het buitenschrijnwerk geplaatst. “Ramen, deuren en schuifdeuren van het merk Aliplast uit de reeks Star75. Aluminium profielen met een strakke vormgeving in combinatie met performante isolatie. Voor de beglazing is deels neutraal helder glas en deels zonwerend glas gebruikt. Beide typen van beglazing hebben een U-waarde van 1.0. Verder heeft ons team ook optionele vliegenramen en screens geïnstalleerd. De uitdaging bij dit project? Onze logistieke planning op de werf. Bovendien hadden we te maken met uitkragende terrassen en inpandige zones. Het was dan ook een huzarenstuk om de grote volumes buitenschrijnwerk ter plaatse te krijgen en te monteren binnen een zekere tijdspanne.”
Fabrizio Briganti kijkt terug op een succesvolle samenwerking met de aannemer. “Het vertrouwen in Group Ceyssens is gehonoreerd in de vorm van een vervolg. Want na Watersnip hebben wij nog gelijkaardige werken uitgevoerd voor Dethier.”

Media Image
Media Image

Parket en deuren van hoge kwaliteit

Alle appartementen van Watersnip beschikken over akoestische, brand- en inbraakwerende inkomdeuren. “Deze deuren bestaan uit een deurset van Theuma met stalen kozijn. Het deurblad en het kozijn zijn wit afgelakt. Ook de binnendeuren van de appartementen en de gemeenschappelijke delen zijn van Theuma: in krasvaste witte EBC-lak (Electron Beam Curing), deurblad in tubespaan met rubber en zwarte scharnieren in een WoodFlex-montagekozijn. Samen met Dethier vormden wij een goede tandem, waarbij ook Ginco Projects en Group GL International waren betrokken. En dat resulteerde in een vlot verloop van de werken.”

7000 m2 gevelisolatiesysteem

“De buitengevels van de villagebouwen van Watersnip zijn door Bezettingswerken Fransen afgewerkt met isolatie en crepi in een warme witte kleur”, zegt zaakvoerder David Fransen. “In totaal hebben we om en bij 7000 vierkante meter bekleed met het gevelisolatiesysteem StoTherm Vario.” Dit systeem is voorzien van polystyreen basisisolatie, een minerale mortelweefsellaag en een organische, keramische of minerale eindlaag. Het combineert bouwfysische betrouwbaarheid, hoge esthetische kwaliteit en dito rentabiliteit.
“In de appartementen en penthouses heeft ons team gyprocwerken uitgevoerd: plafonds en voorzetwanden. Ook de dokterspraktijk op het gelijkvloers van villa Snip is volledig ingericht met gyproc. Verder zijn alle wanden binnenin bepleisterd. Al bij al is Bezettingswerken Fransen zowat anderhalf jaar aan de slag geweest op de site van Watersnip. Het was een van de grootste projecten die wij tot nu toe hebben gerealiseerd.”

Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners