Volumespel in de overgang van kantorensite naar woonzone

Op een markante ligging vlak aan de Noord-Zuidverbinding in Zonhoven is de nieuwbouw van Jansen Real Estate en VIVO² Development verrezen. De spraakmakende architectuur en de hoogwaardige interieurs zijn visitekaartjes van bouwteamleden PCp Architects, Concept Building & Services en Weygers.

Media Image

Constructieve dialoog
“Onze nieuwe kantoren vormen een huiselijke omgeving”, opent bouwheer Steven Jansen. “Enerzijds omdat wij heel actief zijn in het ontwikkelen van woonprojecten. Anderzijds om ons personeel optimaal te laten functioneren en om klanten en leveranciers in de beste omstandigheden te ontvangen. Er is bovendien nog ruimte om uit te breiden, wat ons de nodige zuurstof geeft om verder te blijven groeien.”
Voor zowel de architectuur als interieurarchitectuur is Steven Jansen in zee gegaan met PCp Architects uit Genk. “Al vanaf het ontwerpproces is aan beide kanten goed naar elkaar geluisterd en zijn we een constructieve dialoog aangegaan. Zo is mijn voorkeur voor een strakke baksteenarchitectuur perfect vormgegeven. De gemeente Zonhoven legde ons de combinatie van kantoren en wooneenheden op. De twee appartementen op de bovenste verdieping zijn intussen verkocht. Het linker kantoorgedeelte van het gebouw huisvest Jansen Real Estate op het gelijkvloers en VIVO² Development op de eerste etage. In onze ruime kantoren telt elke werkplek meer dan 20 vierkante meter, zodat iedere medewerker comfortabel kan telefoneren, plannen openleggen, noem maar op. Daarnaast beschikken wij over grote en kleinere vergaderzalen, een refter met een gezellige bar en een uitgestrekt terras om bij mooi weer buiten te vertoeven. Ik ben bijzonder tevreden over de partners in het bouwteam, alle werkzaamheden zijn tot in de puntjes verzorgd en heel goed verlopen.”

Media Image

Architectuur en interieur
De ligging van het perceel heeft invloed uitgeoefend op het ontwerp, laat Jochen Kerkhofs van PCp Architects optekenen. De architect-zaakvoerder legt uit: “We hebben er de kantorensite voltooid met dit project in de overgang naar de woonzone. Deze overgang heeft zich vertaald in een volumespel. Door de afbouw naar de woonzone zijn er state-of-the-art dakterrassen voor de penthouses ontstaan. De materialisatie van de setback hebben wij doorgetrokken in het middenvolume. Op die manier is een ontkoppeling gecreëerd waardoor je terug een beheersbare schaal krijgt.”
In het bouwprogramma stond de flexibiliteit van de ruimtes in functie van de vrije indeelbaarheid voorop. Jochen Kerkhofs: “Het gebouw is opgedeeld in vier koppelbare kantoorunits, los van de twee bovenliggende penthouses. Grote raampartijen in de voor- en achtergevel brengen een zee van daglicht naar binnen. PCp Architects stond ook in voor de uitwerking van het interieur. Een goede ergonomie en akoestiek speelden daarbij een belangrijke rol. In ons voorontwerp werd al rekening gehouden met de technieken. Zo zijn warmtepompen netjes weggewerkt in de architectuur, wat ten goede komt aan de high-end uitstraling van de nieuwbouw.”

Media Image

Gesmoorde gevelsteen
“Het volledige gebouw is als een betonnen draagstructuur opgevat waarbij een losse indeling kan worden gehanteerd”, zegt Kurt Vaessen, bestuurder bij Concept Building & Services. “In de grote kantoorruimten zijn de wanden vrij makkelijk te verplaatsten en te positioneren in functie van het uiteindelijke gebruik. Grote raamopeningen zorgen op elke verdieping voor mooie zichten naar buiten. Dankzij de glazen balustrades op de terrassen van de appartementen blijft het uitzicht integraal behouden. Onder het gebouw bevindt zich een parkeerkelder, met een directe toegang naar de bovenliggende kantoren en appartementen via een trap en een lift.”
Bouwheer en architect kozen voor een gesmoorde gevelsteen. “De verwerking ervan is speciaal: deze steen wordt gemetseld en gevoegd met eenzelfde gekleurde mortel en dit op dezelfde dag. Dat vergt extra aandacht om alles tot een mooi geheel te brengen. Het eindresultaat mag gezien worden!”, vindt Kurt Vaessen.

Media Image

Hoge afwerkingseisen
Projectinrichter Weygers was belast met de totaalafwerking van de kantoorruimten. “We zijn gestart na de voltooiing van de ruwbouw”, vertelt CEO Alain Weygers. “Ons vakkundig team heeft er onder meer de chape, isolatie, vloeren, wanden, plafonds, pleisterwerken, binnendeuren, schilderwerken, trap en het meubilair gerealiseerd. Alles behalve de technieken. Qua materialen is vooral houtfineer gebruikt, meer bepaald Shinnoki Walnut, dat op veel plaatsen in het interieur terugkomt en ook in het meubilair werd verwerkt. De overvloedige natuurlijke lichtinval in de kantoorruimten zorgt voor een aangename beleving. Voor de glazen systeemwanden hebben wij samengewerkt met Maars Jansen Living Walls. Het totaalplaatje levert een zeer warm kleurenpalet op en creëert een huiselijke sfeer.”
Voor het Hasseltse familiebedrijf lag de lat hoog. Alain Weygers: “Het was een uitdagend project omwille van de kwaliteitseisen inzake afwerking. We hebben onze stempel gedrukt op het interieur omdat wij de focus leggen op dit soort prestigeprojecten.”

Een realisatie van;

pcpadv2022.png

weygersadv2022.jpg

conceptadv2022.jpg

atrioadv2022.jpg

verheyenadv.jpg

25 jun. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners