TONGEREN IN DE STEIGERS

"Een stad die zo'n groots verleden meedraagt en zoveel potentie heeft, mag ambitieus zijn. Want er valt zoveel in Tongeren te halen. Dat is de overtuiging en het streven van het stadsbestuur." zegt Burgemeester Patrick Dewael. "We bouwen om van Tongeren een aangename woonstad te maken. Hiervoor streven we voortdurend naar kwaliteit, maar willen we ook het DNA van Tongeren respecteren, om tot kwalitatieve woonprojecten te komen. Wij zijn de oudste stad van België en hebben dus nog heel wat gebouwen die geschiedenis uitstralen, en daar moeten we zorg voor dragen. Respect voor het verleden maar ok de geschiedenis laten herleven".

Media Image

"Vastgoedprofessionals zijn hierbij belangrijke partners. De afgelopen jaren werden diverse projecten met succes ontwikkeld en in de markt gezet." Zegt Johnny Vrancken, Schepen van Ruimtelike Ordening, Wonen en Patrimonium. "De invulling van de oude chocoladefabriek in Nerum is daar een goed voorbeeld van. Het gebouw is in zijn oorspronkelijke staat gelaten en achter de gevel zijn nieuwe appartementen gekomen. We starten binnenkort met de derde en laatste fase. Ook het project van de Ambiorixkazerne past in deze visie. Het gebouw in art deco stijl willen we in zijn waarde laten maar we maken daar ook plaats voor nieuwe wooneenheden. De komende maanden komen er in Tongeren maar liefst 540 huizen of appartementen bij. Zo gaan we richting 32.000 inwoners."

We bouwen nieuwe monumenten

Het centrum is bepalend voor de uitstraling en het karakter van Tongeren. Het ruimtelijk beleid moet garanties bieden voor het maximaal behoud van de identiteit en het erfgoed, zoals bijvoorbeeld door het bewaren van de karaktervolle gevels. Dat is voor een historische stad als Tongeren niet te onderschatten. Erfgoed is fundamenteel voor de aantrekkingskracht en heeft dus een onmiskenbare economische impact. We moeten verstandig omgaan met het beeldbepalend patrimonium om zo de schoonheid van Tongeren te bewaren en te koesteren, ook voor de volgende generaties. Maar als het niet mogelijk is om te behouden wat er staat, dan mag eigentijdse architectuur een kans krijgen om zijn stempel te drukken. Het moet wel meer zijn dan maatwerk of bandwerk.
Misschien zullen nieuwe gebouwen in de toekomst zelfs gewaardeerd en bewaard worden als erfgoed. Eigentijdse creaties van nu zijn de monumenten van de toekomst.

Tongeren, de culturere woonstad

Het label shoppingstad is te beperkend voor Tongeren. We zijn een 'culturele woonstad'. We hoeven daarbij niet te zoeken naar haar identiteit. Het DNA van de stad is na twee millennia nog altijd intact. We hadden in Tongeren ongeveer tweehonderd commerciële panden of winkels. Dat komt nooit meer terug. Sommige vormen van kleinhandel werden opgeslokt door de ketens. Maar die vonden dan weer geen geschikte ruimte in de binnenstad. Ook de e-commerce zorgt voor een nieuwe realiteit. Daarom richten we ons op een kleiner handelscentrum met een nieuw soort handel. Met winkels die een echte meerwaarde bieden ten opzichte van de ketens en de grote e-commerce.

Wij stimuleren actief de eigenaars van voormalige handelspanden om er nieuwe woonruimte te creëren. Zo wordt de woonactiviteit in de binnenstad versterkt. Tongeren mikt op authenticiteit, gezelligheid en beleving. Een vital centrum is voor een kleinschalige stad als Tongeren belangrijk. De weg naar meer cultuurbeleving is ingeslagen met evenementen zoals MoMeNT, maar ook met het spraakmakende programma van De Velinx en de gerenommeerde tentoonstellingen in het Gallo-Romeins Museum. Maar in Tongeren is nog zoveel meer. ledere zondagvoormiddag is er onze befaamde antiekmarkt en dit jar wordt Tongeren uiteraard een topper met honderdduizenden bezoekers voor de Kroningsfeesten. De bezoekers die de stad aandoen, genieten vaak ook van de winkelstraten en de rijke gastronomie die de stad kenmerkt.

Media Image

Project Sacramento

Bouwheer: SOM Project, Vercammen Woonprojecten
Architect: Michel Janssen

Het project Sacramento sluit aan op het eerder gerealiseerde stadsvernieuwingsproject Anicius met 81 appartementen, serviceflats en commerciële ruimte. De vroegere Midas-garage op de 11 Novemberwal maakt nu plaats voor een hedendaags architectuurproject van 29 nieuwe woongelegenheden langs de Ring met zicht op de Middeleeuwse omwalling.

De oude stadskern van Tongeren is en hedendaags pareltje rijker: een bijna-energieneutrale (BEN) residentie aan de Elfde Novemberwal. De bouw van dit project zal midden 2023 starten en wordt opgevolgd door ontwikkelaar SOM Project, Vercammen Woonprojecten en architect Michel Jansen. "Vanuit Sacramento wandel je zo de stad in, ideaal", zegt Michel Jansen. "En de boomrijke wallen creëren een heel natuurlik gevoel. Het is er dus kwalitatief wonen, zowel buiten als binnen. Alle 29 appartementen worden dan ook naar hoge standard afgewerkt.

Media Image

Residentie Ambiorix

Bouwheer: SOM Project
Architect: Michel Janssen

Wat vroeger een steenkoolhandelaar was op de hoek van de Elderseweg en de Ambiorixstraat, net buiten het centrum van Tongeren, komt het nieuwe woonproject Ambiorix. De residentie bestaat uit 14 energiezuinige appartementen voorzien van een ruim terras. Net buiten het centrum, op de hoek van de Elderseweg en de Ambiorixstraat, bouwt SOM Project an Residentie Ambiorix, een woonproject van 14 appartementen.

De troef?
Grootschalige energiezuinigheid. "Het zeer gunstige energielabel maakt van Ambiorix een echte koploper", vertelt architect Michel Jansen. De appartementen kunnen naar eigen smaak afgewerkt worden met eventueel advies van de in-house interieurarchitect van SOM Project. Michel:"De eigentijdse look van Ambiorix steekt niet af tegen omringende klassieke gebouwen, maar past juist mooi in het straatbeeld. Er ligt eenvoud en symmetrie in het design, zeker aan de straatkant. Dat maakt Ambiorix tot een verrijking van de stad."

Media Image

Residentie Pol

Bouwheer / bouwbedriif: JDP-Bouw - Diepenbeek
Architect: Drieskens & Dubois - Hasselt

Voor de invulling van een royal perceel buiten de stadsring (aan de Henisstraat) ontwierp Drieskens & Dubois Architecten in opdracht van JDP-bouw een residentie van 11 woningen. "Residentie Pol bestaat uit 4 verdiepingen, met 3 appartementen op de eerste 3 bouwlagen en twee appartementen bovenop", vertelt architect Didier Appeltans. "Ook hebben we een ondergrondse parking voorzien met 14 plekken en private bergingen. " De residentie maakt een lichte indruk, met een lichtgrijze gevelsteen, witte accenten en minimalistische zwarte ramen. De onderste appartementen hebben een tuin tot hun beschikking, de andere stuk voor stuk een zonnig en ruim terras. "Met deze bouw krijgt de kavel en moderne invulling", zegt Didier.

"Voorheen stond hier een halfopen bebouwing, een villa die eigenlijk voor zo'n centrale locatie veel ruimte innam en niet bij de hedendaagse woonwens van de gemiddelde stadsinwoner aansloot. Met Residentie Pol kiezen we resoluut voor verdichting, maar wel voor kwaliteit." Het project is al volledig uitverkocht.

Hoeve Brone

Bouwheer: So Real Estate - Hasselt
Architect: Michel Jansen - Tongeren

De voormalige Bronehoeve aan de Koninksemstraat - een echt begrip in de omgeving - vormt de ideale setting voor een herbestemmingsproject. So Real vertaalt de oude glorie van de vierkantshoeve uit 1827 in hedendaagse en stijlvolle wooneenheden en verrijkt de buurt met een bijkomend en verbindend nieuwbouwproiect. De unieke erfgoedlocatie herbergt heel wat authentieke elementen. "Die neemt So Real mee in de architectuur van het project, waarbij wooncomfort en privacy vooropstaan", zegt Dirk Somers, Bestuurder bij So Real.

"Met 30 wooneenheden krijgt het ambitieuze project vorm in het historische gebouw van de hoeve én twee nieuwe gebouwen ten zuidwesten. Met 36 ondergrondse parkeerplaatsen zetten we in op een vlotte mobiliteit en veel wooncomfort.

Architect Michel Jansen: "In one materiaalkeuze streefden we naar een warme uitstraling die de nieuwbouw een tijdloze plek in het geheel geeft en de oude hoeve ook een nieuw elan geeft. Zo blijft dit erfgoed niet alleen bewaard voor de toekomst, maar is het ook dagelijks in gebruik door een nieuwe generatie bewoners." Om de groene omgeving te accentueren, wordt het project aangevuld met een streekeigen samenstelling van bomen, hagen en planten.

Media Image

Tongers Veld

Bouwheer: So Real Estate - Hasselt
Architect: Drieskens & Dubois - Hasselt

Tongers Veld is een nieuwe verkaveling aan de Herenweg en Mantelstraat. Deze 11 villa's genieten een hedendaags en luxueus design van architectenbureau Drieskens & Dubois. De woningen staan garant voor licht en ruimte, met een nadruk op duurzaamheid. "De variatie in architectural design zorgt voor een harmonies straatbeeld", zegt Dirk Somers. "Strak en modern of gezellig landelijk, er is voor ieder wat wils. Door het contrast tussen strak hedendaags en strak landelijk op te zoeken, springt Tongers Veld echt in het oog." Ontwikkelaar So Real zet sterk in op BEN-wonen, wat ook hier een troef is. "Daarmee spitst het project zich toe op een aangenaam comfort voor de bewoner en draagt het zijn steentje bij aan belangrijke ecologische doelstellingen", aldus Dirk.

Media Image

Residentie Venus

Bouwheer: SOM Project, Vercammen Woonprojecten
Architect: Drieskens & Dubois

Op de hoek van de Beukenbergweg en de Sint-Truidersteenweg, op een steenworp van de Tongerse binnenstad is men bezig met de bouw van een kleinschalig residentieel nieuwbouwproject. Het ligt naast het Casinogebouw en schouwburg. Hier werden er enkele oude huizen afgebroken om plaats te maken voor 13 moderne, nieuwbouwappartementen. De naam 'Venus' verwijst naar de Romeinse godin van de liefde en de schoonheid.

Het gebouw zal zeker bijdragen aan de schoonheid als je Tongeren binnenrijdt. Ook de Sint-Truidersteenweg is straks en prachtig gebouw rijker, opnieuw naar een ontwerp van Drieskens & Dubois. Op de hoek met de Beukenbergweg, op een steenworp afstand van het centrum, verrijzen de 13 strak vormgegeven appartementen van Residentie Venus in opdracht van SOM Project en Vercammen Woonprojecten. "De locatie is op zichzelf al subliem", zegt Didier Appeltans. "Maar het gebouw sluit ook mooi aan op de andere gebouwen van de straat. Links bovenaan kreeg Venus een hellend dak om aan te sluiten bij het naastgelegen gebouw, overgaand in een plat dak. De wit-grijs genuanceerde gevelsteen, de grote glaspartijen en de royale terrassen in combinatie met inhammen wekken de indruk dat de bouwlagen boven elkaar zweven." Kers op de taart? De appartementen worden Bijna Energieneutraal (BEN) opgeleverd.

Media Image

Residentie Ricus

Bouwheer: Hemar Construct
Architect: Michel Janssen

Op wandelafstand van het centrum staat inmiddels het woonproject llex, waar de eerste mensen al in 2020 introkken. Vandaag is de bouw van fase twee, Ricus, aan de orde. Ilex telt 30 appartementen, maar Ricus, er tegenover gelegen, is nog iets groter met 36 wooneenheden. Fonny Lenaers van projectontwikkelaar Hemar Construct NV vertelt hoe dit project tot stand kwam. "Mijn vader was degene die het project heeft vormgegeven", zegt hij. "Nadiens overlijden, vorig jaar, zijn de tekeningen en plannen afgewerkt door Michel Jansen." Kenmerkend voor de appartementen zijn de bijzonder royale afmetingen: waar een gemiddeld appartement tegenwoordig 80 tot 110 m2 telt, zijn die van llex en Ricus tussen de 150 en 270 m2 groot.

Hemar Construct NV werkt momenteel de laatste twee appartementsblokken af met ramen en pleisterwerk, maar de toekomstige bewoners krijgen veel vrijheid om het interieur naar eigen wens af te werken. Michel Jansen: "Nog een extra voordeel aan dit project is het grote park dat we rond de gebouwen hebben ontworpen. Dit is afgeschermd en biedt de bewoners extra privacy, maar het is er ook heerlik vertoeven voor wie buiten nog even een wandeling wil maken of in de zon wil zitten." Er werd geinvesteerd in een grote ondergrondse parking. Ook besloot de bouwheer nog om de gebouwen volledig gasvrij te maken.

"We kozen voor warmtepompen, en de bovenste appartementen hebben airco en domotica. Daarnaast hebben alle appartementen zonnepanelen gekregen. Ricus is echt een project van nu, uitgerust op de toekomst.

Media Image

Geebroek

Architect: Drieskens & Dubois

Vercammen Woonprojecten is gestart met de uitwerking van de plannen voor de ontwikkeling van een gloednieuwe residentiële
verkaveling nabij het centrum van Tongeren. Het kleinschalige verkavelingsproject "Geebroek" zal bestaan uit enkele hoogwaardige, bijna-energie-neutrale (BEN) nieuwbouwwoningen. Deze unieke residentiële verkaveling zal gerealiseerd worden in de gelijknamige straat Geebroek, zeer goed bereikbaar en op korte wandel-/fietsafstand van de historische binnenstad, maar tevens zeer rustig gelegen en omgeven door veel groen. Kortom: ideal gelegen én prachtig wonen.

Met project Geebroek wil de ontwikkelaar uitpakken met een divers, uitgekiend aanbod van verschillende stijlen van woningen. Zo
zal u vooreerst de keuze hebben uit een halfopen of open bebouwing, en naargelang uw voorkeur kiest u voor een moderne architectuur of een woning opgetrokken in klassieke/landelijke stijl. Voor ieder wat wils.

Hoe dan ook garandeert Vercammen Woonprojecten ook voor dit project een optimale woonbeleving en een uitmuntend wooncomfort. Esthetiek, woonbeleving en energiezuinigheid gaan hier hand in hand. Bovendien zullen kopers "carte blanche" genieten wat bereft de gewenste indeling en afwerking van hun voorkeurswoning: alles zal m.a.w. volledig naar wens worden uitgevoerd. Uiteraard zal u hiertoe deskundig begeleid worden door hun ervaren team van bouwexperten. Op die manier zorgt Vercammen Woonprojecten zoals steeds voor een zorgeloze oplevering van uw nieuwe droomwoonst (of opbrengsteigendom).

Wenst u alvast graag wat meer info over dit toekomstige project, dan kan u gerust rechtstreeks contact opnemen met Vercammen
Woonprojecten:
Bouwheer & Verkoop: Vercammen Woonprojecten
Tel: 011 22 22 80 - Email: info@vercammenwoonprojecten.be
Kantoor: Thonissenlaan 7A, 3500 Hasselt
www.vercammenwoonprojecten.be

Media Image

Renovate stadhuis en basiliek

Architect: Michel Janssen

In 2022 begon de restauratie van het Tongerse stadhuis, naar het ontwerp van architect Michel Jansen. "Zowel binnen als buiten stonden er belangrijke werken gepland", vertelt Michel. "Denk maar aan de volledige restauratie van de gevels en een herinrichting van het interieur." Inmiddels zijn deze werken afgerond. Het resultaat? De gevel werd in ere hersteld met een prominente, roodbruine kalklaag - die het originele gebouw eeuwen geleden ook sierde - en een kunstinstallatie. Het gebouw dient nog altijd als een multifunctioneel pand en vergadercentrum voor politiek en burger, maar nu in een fris jasje.

Ondertussen is er nog een renovatie gaande, deze keer in de basiliek. De toren wordt er aangepakt in twee fases: enerzijds de restauratie van de torenschil en aansluitende daken en anderzijds de geografische ontsluiting van de toren. Michel: "De basiliek is een belangrijke erfgoedsite die veel bezoekers aantrekt. De ontsluiting van de toren met trapconstructies en een uitkilkoplatform vormt een bijkomende toeristische troef voor Tongeren. We zullen de renovatie tegen de zomer afronden, op tijd voor de Kroningsfeesten.

Media Image

Florus

Bouwheer: A. Verelst
Architect: D&A Architecten

We willen de invalswegen naar het centrum van Tongeren opwaarderen. Het nieuwbouwproject Florus, aan de Maastrichtersteenweg is daar een mooi voorbeeld van. De kleine ode werkmanshuisjes en voormalige Bloemenhal verdwijnen en er komt een project met 42 appartementen aan een groene omgeving. Het project valt op door 2 moderne volumes die door hun materiaalgebruik ten opzichte van elkaar verspringen. Special is dat er een overbrugging komt zodat je via brugjes moet binnenkomen.

Op de locatie van het voormalige tuincentrum aan de Maastrichtersteenweg start A. Verelst Development dit najaar met een nieuwbouwproject van 42 appartementen en 47 ondergrondse parkeerplaatsen. Het architectenbureau D&A ontwierp er twee moderne volumes die door hun materiaalgebruik opvallend ten opzichte van elkaar verspringen. "Lange loopbruggen richting de voordeuren zorgen voor meer privacy en geven de façades van de gebouwen een verrassende toets", zegt Amaury Verelst. "Elk appartement is voorzien van een ruim terras met een prachtig zicht op de groen aangelegde omgeving." Daarnaast zullen alle
appartementen gekenmerkt worden door E-peil 20, mede dankzij het gebruik van geothermische warmtepompen.

Media Image

GXO

Bouwheer: Montea
Architect: HVC Architecten
Bouwbedrijf: Cordeel

Ontwikkelaar en aannemer Cordeel werkt samen met HVC Architecten aan een enorm distributiecentrum voor investeerder Montea. In total gaat het om 100.000 m2. Dat zijn 20 voetbalvelden, benadrukt architect Rik Van Com. "Er zitten ook wel kantoren en parking bij, maar het meerendeel is bestemd voor opslag en distributie", vertelt hij.

"Fase 1 is inmiddels gebouwd en we beginnen met fase 2." Huurder van een kwart van het gebouw is GXO. Tongeren is een ideale locatie voor zo'n logistiek bedrijf, weet Kristen Olaerts, Commercieel Directeur bij Cordeel. "Het is een bedrijfsvriendelijke stad en er wordt veel gedaan om investeerders en ondernemingen te ondersteunen. Ook de mobiliteit richting andere steden is goed." De enige uitdaging die de bouwpartners bij de bouw tegenkwamen, lag in de grond. Rik: "Met zo'n groot gebouw stuit je op de Haspengouwse glooiing. We hebben dan ook heel wat grond moeten weggraven om het terrein te egaliseren, maar gelukkig hebben we die aarde voor een groot deel wel kunnen recupereren door elders grond aan te vullen. De locatie was ook nog eens heel interessant voor archeologen, dus er is heel wat onderzoek gedaan vooraleer we konden beginnen. " Gelukkig voor de bouwpartners, maar helaas voor de archeologen, werden er geen grote ontdekkingen gedaan. Bijzonder aan dit project is wel de doorgedreven duurzaamheid van het gebouw. "Het gebruikt geen fossiele brandstoffen en alles wordt met warmtepompen verwarmd", zegt Kristien. "Ook ligt het volledige dak vol zonnepanelen. Uiteraard is er in de stedenbouwkundige plannen rekening gehouden met extensieve groenaanleg en waterhuishouding. Het draagt allemaal bij an een unieke site die zijn weerga niet kent. We streven hier dan ook naar en BREAAM-certificering voor duurzame bouw.

19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners