Strakke lijnen: landmetersbedrijf PS-Survey geniet van nieuw kantoor

Landmetersbedrijf PS-Survey was langere tijd actief vanuit een pand in Neeroeteren, maar met de groei van het team ontstond er ruimtetekort. Dankzij een rits goede contacten binnen de bouwwereld vond zaakvoerder Peter Strigencz de juiste partners om de klus te klaren. Bij het gesprek betrekken we Geert Flipkens, bouwadviseur bij Mathieu Gijbels, en Rob Gijsenberg, architect en eigenaar van Buro-B.

Media Image

De locatie was al optimaal, dus toen de grond naast het originele gebouw van PS-Survey in de verkoop kwam, zag Peter Strigencz zijn kans schoon. Het was immers tijd voor grootschalige uitbreiding. “We hebben niet alleen ons team zien groeien de laatste jaren, ook onze meetapparatuur en materialen nemen veel plek in”, vertelt Peter. “Daarom waren we op zoek naar een adequaat, op maat gemaakt pand dat aan al onze noden zou voorzien.” Hij schakelde in 2021 Buro-B in om de eerste plannen uit te tekenen. “PS-Survey is een gerenommeerd bedrijf en heel prettig om voor te werken”, aldus Rob. “Onze architecten werken vaak aan industriële projecten, en dit was geen uitzondering. Want PS-Survey is een landmetersbedrijf dat klassieke opmetingen doet, maar ook onderwater, op het land en vanuit de lucht werkt met behulp van boten, drones en quads. Daar komt veel materiaal bij kijken en dat betekent dat het gebouw eerst en vooral praktisch moest zijn. Het esthetische kwam daar bovenop.”

Media Image

Optimale ruimtes

Als onderaannemer van Mathieu Gijbels wist Peter al meteen waar hij zou aankloppen voor de ruwbouw. Hij en Geert Flipkens kenden elkaar al ruim 20 jaar. Daarnaast zijn ook Gijbels en Buro-B met elkaar bekend. “We weten wat we aan elkaar hebben, en we kennen elkaars voorkeuren en smaak”, zegt Geert. “Dat helpt al meteen bij de opstart van een bouw.” De bouwpartners overliepen het project, dat van start ging in 2022. De plannen voorzagen een strakgelijnd kantoorgebouw van twee niveaus met een grote kelder voor opslag. “Een staalstructuur, maar wel met de uitstraling van een kantoor”, vertelt Rob. “Het is een volumespel geworden met alle voordelen die je normaal aantreft in een loft: geen binnenmuren en voldoende flexibiliteit voor eventueel latere aanpassing van het interieur. Vanwege de wens van de bouwheer om de werkomgeving van het personeel te optimaliseren, voorzagen we een fijne refter en buitenruimte.” De tekeningen vielen in de smaak bij Peter en zijn team. De zichtlocatie aan de veelbereden Ophovenstraat vroeg nog om een creatieve aanpak van de gevel. Rob: “De voorgevel kreeg een speciaal cachet met een overhellend volume en opvallende glaspartijen, voor extra visibiliteit.”

Media Image

Helemaal compleet

Mathieu Gijbels zette de ruwbouw neer met volledige onderkeldering. “Wij werken projecten uit in 3D en bouwen eerst virtueel”, zegt Geert. “Zodoende wisten we wat te verwachten. Onze ervaren projectleider Robby Engelen ging ter plaatse om van dag tot dag alles op de werf in goede banen te leiden.” Zoals besproken kreeg het gebouw op grondniveau een heel open ruimte, en op de verdieping kwamen er meer afgescheiden kantoorruimtes voor het werk dat stevige concentratie van de landmeters vereist. Anderhalf jaar later is het project volledig opgeleverd. Buro-B nam tevens het volledige omgevingsontwerp mee, dus ook rond het pand is alles mooi vormgegeven. “En Kurt Gooris, medevennoot van Buro-B, heeft het interieurontwerp voor zijn rekening genomen, waar hij mijzelf en mijn partner Mireille ook nauw in betrok”, voegt Peter toe. “Het was heel fijn om met één contactpunt het volledige ontwerp te kunnen uitwerken.”

Media Image

Kosten herberekenen

Achteraf gezien is het duidelijk dat de manier waarop de partijen op elkaar ingespeeld zijn, maakte dat de bouw relatief vlot verliep. “Als Rob iets tekent, weten wij wat hij bedoelt”, zegt Geert. “En hij gebruikt de materialen die hem eigen zijn, maar die ook óns eigen zijn. Denk maar aan een industriële look met betonwerk.” Tegelijkertijd maakte de hoge mate van detaillering – in combinatie met de prijsstijgingen op de markt – het soms moeilijk om de budgetten en de planning haalbaar te houden. Dat was ook hier het geval. Peter: “We kregen te maken met de situatie in Oekraïne en het effect daarvan op de bouwwereld. De prijzen schoten de lucht in.”

Symbool voor succes

De druk op het budget deed Peter besluiten om de bouw op te delen en Gijbels de ruwbouw af te laten werken, om vervolgens verschillende andere werkzaamheden rond de afwerking uit te besteden aan derde partijen die los van elkaar opereerden. “Dat heeft ook een keerzijde gehad. Onder leiding van Gijbels had ik geen omkijken naar het project, maar zodra de volgende fases kwamen, werd het voor mij als bouwheer heel intensief.” Het proces verliep dus niet zonder slag of stoot. Maar achteraf kunnen alle drie de partners zeggen dat ze fier zijn op het resultaat. “Dat je achteraf denkt: dit of dat hadden we misschien anders moeten aanpakken, dat is onvermijdelijk”, zegt Peter. “Uiteindelijk hebben we altijd in overleg de problemen kunnen oplossen. En het eindresultaat mag er absoluut zijn.” Ook Geert ervaart dat zo. “Als je een gebouw neerzet voor je eigen onderneming, dan lijkt dat eerst een zakelijke investering. Maar na een tijdje krijg je er een band mee. Het pand is meer dan muren en ramen – het staat voor jouw vak en jouw succes. En zo word je verliefd op een gebouw. Dat is het mooie aan ons werk: je creëert samen iets dat uiteindelijk veel meer betekent dan je aan het begin van het project verwacht.”

Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners