RESIDENTIEEL PROJECT JOLLY SIERT HET CENTRUM VAN PELT

Aan de Stationsstraat in Pelt staat sinds kort een dubbel appartementencomplex: Jolly. Deze nieuwe tweelinggebouwen – al is het wel een twee-eiige tweeling, met verschil in grootte en indeling – liggen tussen stadskern en Dommelvallei. De partijen die dit knap staaltje werk neergezet hebben vertellen graag meer over de bijzonderheden van het project.

Media Image

Bouwonderneming Lamers, inmiddels een bekende naam in Limburg, bundelde enkele jaren geleden de krachten met projectontwikkelaar en vastgoedpromotor Van den Boer Concept. Samen vormen ze LV Group, een vennootschap die ook de plannen voor Jolly op de kaart zette. “De eigenaars van de woning hebben ons gecontacteerd en daarna was de deal snel beklonken”, vertelt Inno Lamers, zaakvoerder bij Lamers. “Een bijzondere opportuniteit, want het is een van de mooiste plekjes in Pelt. De achterkant van het perceel grenst aan de Dommelvallei en het geheel is zuidelijk gericht. Alle ruimte om te bouwen, en dat midden in het centrum.” Karl Scheveneels, projectleider bij Van den Boer Concept, had hetzelfde gevoel. Ideaal, want in deze groep is er heel wat kennis en kunde aanwezig om dergelijke projecten voor een groot deel eigenhandig aan te pakken. “We hadden ook snel een sterke visie voor dit project”, zegt Karl. “Grote terrassen, high-end appartementen, ruime kamers, veel daglicht, en een park voor alle bewoners met een prachtige omgevingsaanleg en een aangenaam terras met zicht op de Dommelvallei, voor een gezellige community-sfeer.” Naar de naam van het project moest niet lang gezocht worden, want voor er een dokterspraktijk op dit terrein gebouwd werd, stond er een villa die dienstdeed als buitenverblijf voor Baron Jolly.

Goede samenwerking

Gelukkig trof LV Group in FCS Architecten de partner om die visie waar te maken. Brian Steegmans en Danny Windmolders vertaalden ze naar een architecturaal totaalconcept. “De eerste gesprekken vonden plaats in 2018”, vertelt Danny. “We zijn vanaf de beginfase betrokken bij het project. Eerder hadden we al succesvol met Van den Boer Concept samengewerkt aan enkele kleinere residentiële projecten, maar deze samenwerking met Van den Boer én Lamers was een primeur.” Over de vorige projecten met Van den Boer volgt nog een leuke anekdote. Danny: “Ze waren onder de indruk dat we op een uitdagend driehoekig perceel een gebouw met rechthoekige ruimtes hebben ontworpen (lacht). Dat heeft waarschijnlijk mede geleid tot het vertrouwen voor deze opdracht.”

Media Image
Media Image
Media Image

Gebouwen draaien

De gemeente had niet veel eisen, maar werd door de bouwheer en de architecten sterk betrokken bij de uitwerking van het concept. “Dat waren constructieve gesprekken”, vertelt Inno Lamers, “en gelukkig was er weinig dat ons tegenhield. Er staan meerdere gebouwen in de straat die het zicht naar de achtergelegen Dommelvallei volledig blokkeren.” Daarom kwam FCS Architecten met een helder plan: ze draaiden de gebouwen en plaatsten deze haaks op het straatbeeld. “Op die manier ontstaat er een doorkijk”, legt Brian uit. “De gebouwen vormen een passage, een groene loper tussen centrum en de Dommel.” Daar waren zowel bouwheer als aannemer – en gemeente – enthousiast over. Karl: “Zo konden we ook nog eens meer volume bouwen. Een win-win voor iedereen.”

Kwaliteit voorop

De werken gingen van start in 2021. Het was een bouwproject van formaat, maar nagenoeg alles verliep vlot. “Er was wel droogzuiging nodig vanwege de nabijheid van de Dommel”, vertelt Inno. “Ook bij de aanleg van de kelders moesten we rekening houden met natte grond. Maar dat was te verwachten. Eigenlijk is het allemaal, ondanks coronatijd, naar wens en planning verlopen.” De initiële plannen hielden stand tot de uitvoering, met als resultaat twee optimaal ingedeelde gebouwen met een hoogwaardige uitvoering en afwerking. LV Group koos voor 34 ruime appartementen van hoge marktwaarde. “Appartementen met twee of drie slaapkamers”, zegt Karl. “Er zit een goede variatie in en elk appartement is een pareltje op zich. Binnen kozen we voor kwalitatieve keukens en sanitair en de afwerkingsmaterialen sluiten perfect op elkaar aan.”

Media Image

Omwonenden betrekken

Zodra het eerste gebouw vorm kreeg, kwamen er positieve reacties van omwonenden. Inno: “We hebben regelmatig met hen afgesproken om de uitvoering en de planning van de werf toe te lichten. Het project is bewust niet afgescheiden van het publiek. Er moet natuurlijk genoeg rust en privacy zijn voor de bewoners, maar Jolly is juist een plek waar mens en groen samenkomen. We hebben een publiek terras aangelegd in de gemeenschappelijke tuin aan de Dommel. De opzet is om de tuin open te houden; als dat positief uitpakt zal deze in de toekomst zo blijven. Er zijn zelfs plannen om van het achtergelegen gebied een park te maken, met een brugje over de Dommel. Dat verhoogt de waarde van deze appartementen natuurlijk alleen maar meer.”

Oog voor detail

De look and feel van de gebouwen is uniek. Vanaf de straat zie je een lichtgrijze gevelsteen, riante raampartijen, zwarte gevelaccenten en grote terrassen met zeer dunne glasrelingen. Een zestal aluminium kolommen aan elk terras, doorgetrokken over de verschillende verdiepingen, wekt de illusie dat de terrassen daaraan vasthangen. Danny: “Schijn bedriegt: hoe simpeler een gebouw eruitziet, hoe moeilijker de afwerking daadwerkelijk is. Een verschil van vijf centimeter tussen het ene en het andere element zie je vanop afstand.” Gelukkig waren de uitvoerende partners luisterbereid, waardoor design en uitvoering hier perfect samenkwamen. “Van den Boer heeft een heel goed team van partners rond zich verzameld”, voegt Danny toe. “Ze hebben echt meegedacht over de belijningen en hoe we alles zo strak mogelijk konden krijgen. Dat voordeel heb je nu eenmaal als een bouwheer zelf ook goede smaak heeft.”

Kers op de taart

Het eerste deel van project Jolly, gebouw B, werd opgeleverd in maart. In mei 2023 volgt het tweede gebouw. Alle betrokken partijen zijn onder de indruk van het uiteindelijke resultaat. Brian: “We zijn heel fier op het totaalplaatje en de weg die we hebben afgelegd tot hier. Er ligt een gevoel van eenvoud in de gebouwen, maar tegelijkertijd stralen ze luxe en comfort uit. De kers op de taart gaat straks de tuinaanleg zijn. Het park maakt tenslotte een belangrijk deel uit van het geheel. De lichtgrijze gevel zal een prachtig contrast vormen ten opzichte van de groenschermen van de bomen die hier straks komen.” Inno Lamers is het daarmee eens. “De afwerking, de materiaalkeuze, de ruimte, … ik zou er zelf eigenlijk ook wel willen wonen”, zegt hij. “En het geheel gaat inderdaad alleen nog maar beter worden wanneer de tuin straks aangelegd wordt en tot bloei komt in de zomer. Er zit zo veel karakter in dit project. Voor onze volgende appartementen leggen we de lat graag opnieuw zo hoog.”

Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners