Residentie VICUS: bouwteam vertaalt uitdagingen naar knap eindresultaat in centrum van Genk

“Wat we opleverden bleek uiteindelijk een van onze mooiste projecten” In hartje Genk, omgeven door de Kapelstraat, de Europalaan en de Pastoor Raeymaekersstraat, wachtte enkele jaren geleden een trapeziumvormig perceel op nieuw leven. De eer om hier invulling aan te geven was aan bouwheer SOM Project, bouwbedrijf Haex uit Oudsbergen en PCp Architects uit Genk.

Media Image

Residentie VICUS is al vanaf dag één uniek in zijn soort. Met een bouwgrond op toplocatie moest het pand een eyecatcher worden en niet alleen wooneenheden bieden, maar ook handelsruimte op het gelijkvloers. Over de inhoud waren stad, bouwheer en architect het relatief snel eens, maar de planning en realisatie ervan bleek een waar huzarenstuk. “We hebben de stedenbouwkundige uitdagingen met beide handen aangepakt”, vertelt Jochen Kerkhofs, Architect-Zaakvoerder bij PCp. “Om te beginnen met de trapeziumvorm van het perceel. Hiervan loopt de hoek richting de Europalaan, waardoor deze echt in het oog springt en een mooie toevoeging moest worden op het straatbeeld. Dit hebben we opgelost met een overkraging op de bovenste verdiepingen, waardoor de binnenruimtes er van extra oppervlakte genieten en de buitengevel een bijzondere uitstraling krijgt.”

Media Image

Hoogteverschillen

Daarnaast was er de vraag van de gemeente om het pand te laten aansluiten op de omringende panden. Bouwheer Danny Somers van SOM Project: “Aan de ene kant grenst VICUS aan een gebouw van zeven bouwlagen, aan de andere kant aan een gebouw met drie bouwlagen. Om die reden zijn we tot een ontwerp gekomen dat heel gelaagd is en speels omspringt met de verschillende niveaus.” De hoogteverschillen trokken we echter ook verder naar de benedenverdieping. “De twee toegangen op straatniveau kenden een hoogteverschil van bijna een meter”, zegt Vincent Van Den Bosch, Projectleider bij bouwbedrijf Haex. “Dus moesten we in het ontwerp de verschillende bouwlagen zowel op de verdieping als op de kelder laten aansluiten.”

Media Image

Kelderaanleg

In de kelder was de aanleg van een parking gepland, waarbij een van de inritten aan de Pastoor Raeymaekersstraat moest komen te liggen. Dit had ook een impact op de indeling van de kelder, waar een doorgang nodig was naar de ondergrondse ruimte van een buurgebouw. Maar voor de werken aan de kelder konden beginnen, was er een lange voorbereidingsperiode nodig om het grondwater op het gewenste niveau te krijgen. “Deze streek kent veel waterdragende grondlagen”, legt Vincent uit. “Daarom hebben we de kelderfundering verzwaard en bleven de waterpompen actief tot we aan het gelijkvloers begonnen te bouwen.” De kelder ligt in feite anderhalve verdieping in de grond, zodat er een semiautomatisch parkeersysteem kon worden voorzien waarbij drie auto’s boven elkaar kunnen parkeren. Een efficiënte investering. Met wat reken- en meetwerk waren de bouwpartners bovendien perfect in staat om de wisselende hoogtes naadloos op elkaar te laten aansluiten. “Een dikke pluim voor het team van Haex en de ingenieur stabiliteit”, aldus Danny. “Geen enkele muur of lijn in dit gebouw was standaard, maar ze hebben het tot op de centimeter rechtgetrokken.”

Sterke communicatie

Het is overigens niet de eerste keer dat deze bedrijven met elkaar samenwerken, want SOM en PCp realiseerden hun eerste gezamenlijke project al in 2011 en SOM en Haex in 2014. De manier van overleggen, plannen en bouwen was bij iedereen dus al bekend. Tijdens de ontwerp- en bouwfase maakten de partners dan ook gebruik van een BIM-model dat de zes verdiepingen van het pand perfect visualiseerde. “Dat maakt het proces en de onderlinge samenwerking een stuk eenvoudiger”, vertelt Jochen Kerkhofs. “Het opzoekwerk is gedaan, je kunt de plannen raadplegen wanneer je wilt en de renders in 3D bekijken. Wanneer de bouwlieden of werfleiders vragen hebben, zijn die snel beantwoord met een raadpleging van het model.” Vincent is het daarmee eens. “Wij hebben betonelementen gefabriceerd die vooraf door de architect en ingenieur in 3D voor ons uitgetekend waren. Ideaal.”

Meedenken

Toen de kelder en het gelijkvloers eenmaal opgetrokken waren, verliep de ruwbouw van de bovenste woonlagen bijzonder vlot. Binnen enkele maanden torenden de zes verdiepingen van VICUS hoog boven het centrum uit. “De gemeente heeft goed met ons meegedacht om dit proces te vereenvoudigen”, vindt Vincent. “Zo hebben we van de Kapelstraat tijdelijk een eenrichtingsstraat mogen maken om een kraan te plaatsen en onze materialen kwijt te kunnen. Dat soort ingrepen zijn belangrijk om een project in een drukke buurt vlot op gang te helpen.” Voor de afwerking koos SOM Projects voor een licht beige-grijze gevelsteen van Nelissen die contrasteert met de zwarte accenten op de balkons en ramen. “Het gebouw mag een statement maken”, geeft Jochen Kerkhofs aan, “maar zonder schreeuwerige architectuur. Ik denk dat we daar zeker in zijn geslaagd. We hebben achteraf de 3D-render nog eens bekeken en kunnen vaststellen dat we het gebouw, ondanks al het maatwerk, precies hebben opgeleverd zoals we het aanvankelijk hadden uitgetekend.”

Media Image
Media Image

Oplevering

Begin 2022 werd residentie VICUS opgeleverd. Inmiddels hebben de eerste bewoners hun appartementen al betrokken en staan er nog maar enkele te koop. De handelsruimte op het gelijkvloers is gereserveerd, de horecaruimte staat ook op het punt om ingevuld te worden. Danny Somers is daar erg blij mee. “De realisatie ging niet over één nacht ijs, maar als ontwikkelaar vind ik dit juist een van onze mooiste projecten. De samenwerking met Haex en PCp verliep bovendien erg goed. En, niet onbelangrijk: de klanten die hier hun thuis hebben gevonden zijn heel tevreden. Dat geeft extra voldoening.”

Media Image
Media Image
Media Image
08 dec. 2022

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners