Project Schildermans Pluimveeslachterij en Vleesverwerking “Structuur omgebouwd tot een betonoplossing”

In Bree trekt Schildermans Pluimveeslachterij en Vleesverwerking de krijtlijnen om het familiebedrijf klaar te stomen voor de volgende generatie. Jehoul Bouwonderneming superviseert het project. “De marktvraag naar onze kipproducten is doorheen de jaren alsmaar toegenomen. Bijgevolg kampten we met een steeds groter gebrek aan productieruimte”, vertelt Stefan Schildermans, bouwheer en bestuurder van Pludis en Schildermans Pluimveeslachterij en Vleesverwerking. “Elke vierkante meter in onze kippenslachterij was meer dan benut, waardoor de doorstroom begon te sputteren. Een uitbreiding van de productie drong zich dan ook op. Enerzijds om onze producten opnieuw in een goede flow te brengen. Anderzijds was het belangrijk onze medewerkers in een ruimtelijke omgeving te laten werken, om de arbeid te verlichten en aangenamer te maken.”

Media Image

Kwaliteit continueren

“Met de uitbreiding hebben wij het plan opgevat om in de directe toekomst onze productie op te drijven met meer dan dertig procent”, verkondigt Stefan Schildermans. “Daarnaast betekent de expansie ook een investering in de voortzetting van ons familiebedrijf. Want intussen is met mijn oudste zoon de derde generatie aan boord gekomen. Verder is het van primordiaal belang om als onderneming up-to-date te blijven. De nieuwe productiehal integreert terug een stuk automatisering in onze kippenslachterij, zodat de doorstroom weer versnelt en we de continuïteit van onze kwaliteit kunnen blijven waarborgen. De normen in de voedingssector worden alleen maar strenger. Wij willen blijven investeren in onze onderneming, zodat we klanten onverminderd op maat kunnen bedienen en dit met kwalitatieve producten.”

Inspelen op noden

Pludis heeft niet de ambitie om de grootste kippenslachterij te zijn, maar wel de beste. “Dat fundamenteel onderscheid vinden wij ook terug bij Jehoul Bouwonderneming, met wie we uitstekend samenwerken om onze uitbreidingsplannen uit te voeren. Brecht Jehoul en zijn team zijn in 2019 op onze site begonnen met waterzuiveringswerken. Wij waren uitermate tevreden over het resultaat en hebben onze samenwerking dan ook voortgezet. Brecht is iemand die op maat van zijn klanten werkt en doelgericht inspeelt op de noden van elke klant. Dat is enorm belangrijk. Bovendien is de kwaliteit die zijn bouwbedrijf aflevert van een hoog niveau. Ook architect Jef Vanoverschelde van ACT die het project heeft ontworpen, laat zich zeer lovend uit over Jehoul Bouwonderneming”, knikt Stefan Schildermans.

Media Image

Uitbreiding in fases

Jeroen Smeets: “In april 2022 is Jehoul Bouwonderneming gestart met de uitbreidingswerken bij Pludis. Het gaat om de volledige uitbreiding van de kippenslachterij inclusief een losplaats waar vrachtwagens aan de ene kant binnenrijden en via de andere kant weer buitenrijden. Dit bouwvolume is in juni dit jaar in gebruik genomen. Ondertussen waren we eind 2022 ook begonnen aan fase 2. Die slaat op de afvalruimte waarin al het afval uit de slachterij wordt gesorteerd. Begin juli is fase 3 aangevat: de ruimte voor de krattenwas, waar kratten hygiënisch schoon worden gemaakt. Wij hebben meteen ook de verbouwing van de bestaande slachterij aangepakt, fase 4. Deze twee laatste fases vinden gelijktijdig plaats en moeten eind november gefinaliseerd zijn.”
Stan Silkens: “Sipa stond in voor de op- en afbraakwerken. Tijdens de eerste fase ging een bestaand halletje tegen de vlakte, in de krattenhal zijn de stalen funderingen opgebroken. In de laatste fase hebben we vooral de gehele binnenvloer en de riolering uitgebroken.”

Duurzaamheid voorop

Jos Theybers: “Momenteel is de derde fase in volle gang. In elke fase heeft het team van Schelfhout een structuur omgebouwd tot een betonoplossing.”
Marc Collard: “Omwille van de duurzaamheid is in dit bouwproject geopteerd voor beton.”
Brecht Jehoul: “De bouwheer had inderdaad een uitgesproken voorkeur voor beton. Ik heb dan eerst de koppen bijeengestoken met de experts van Schelfhout en Ergon. Vervolgens zijn wij eraan begonnen.”
Jeroen Smeets: “De ruimte voor de krattenwas bevindt zich op het gelijkvloers, uitgevoerd in een betonstructuur. Alle betonpanelen zijn aan de binnenkant gepolierd. Op deze panelen en de betonnen kolommen is een hydrofuge coating aangebracht, zodat het water er vlot van afloopt. Een staalstructuur overkraagt het bestaande gebouw. Het dak bestaat uit sandwichpanelen van 20 centimeter dik die met inox schroeven werden vastgemaakt. Aan de binnenzijde zijn ze behandeld met een food safe coating. En daar bovenop zit rechtstreeks een pvc-folie, mechanisch bevestigd.”
Eric Willen: “Plus Construct heeft de wanden gemonteerd. Weet ook dat sandwichpanelen serieus geld kosten en minder vaak worden toegepast omdat niet iedereen ze kan of wil betalen. Deze panelen waren niet verplicht bij de uitbreiding van Pludis, maar de bouwheer wilde ze per se laten plaatsen en ook de architect stond erachter. Het grote voordeel van het nieuwe plafond? Het is onderaan vlak en kan dus makkelijk worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger.”

Media Image

Voldoende afwatering

Jeroen Smeets: “In de algemene fases is ook een tussenvloer opgenomen. Die wordt overal met welfsels opgebouwd, met een gepolierde druklaag erbovenop.”
Brecht Jehoul: “Belangrijk: nergens op de productievloeren mag water blijven staan, ook niet tijdens het dagelijks onderhoud.”
Jeroen Smeets: “De vloeren op de verdiepingen liggen vlak, alle andere vloeren hebben een helling.”
Frank Vastmans: “Wij hebben honderden lopende meter gegalvaniseerde profielen geplaatst, zogenaamde nulpas-profielen. Telkens op de rug van de vloerhellingen, zodat er op die ruggen altijd en overal voldoende afwatering is.”
Jeroen Smeets: “Op een deel van de vloeren is Ucrete aangebracht. In de slachtafdeling en in het gedeelte waar de kippen binnenkomen, is de vloer gekogelstraald en met hydrofuge behandeld. Alle goten en putjes in de vloeren zijn van inox. De afvoer van water en vuil speelt daar een heel belangrijke rol.”
Frank Vastmans: “Op de benedenverdieping ligt 6500 vierkante meter betonvloer, op de andere verdiepingen 3100. De vier millimeter dikke Ucrete-laag heeft een gigantische treksterkte. Het Ucrete-vloersysteem mag je trouwens enkel en alleen plaatsen als je een Certified Partner van BASF bent.” Industriële Ucrete-vloeren voldoen aan de strengste hygiëne- en reinigingseisen en worden met succes in de voedingsindustrie toegepast. Deze duurzame vloeren maken gebruik van polyurethaanharstechnologie. Die biedt de vloeistofdichte vloeren extreme weerstand tegen agressieve chemicaliën, zware impact, thermische schokken en temperaturen tot 150 graden Celsius.
Brecht Jehoul: “Ook goed om te weten: binnen het gebouw is bijna twee kilometer riolering gelegd.”
Stan Silkens: “Om het regenwater op te vangen is er gekozen voor één grote tank van 300.000 liter die bestaat uit twee delen met elk een lengte van 23 meter.”
Jeroen Smeets: “Zodra de volledige site klaar is, volgt nog de aanleg van een wadi op het terrein.”

Media Image

Flexibele bouwpartner

Jeroen Smeets: “Pludis is tijdens de werkzaamheden geen enkele dag gesloten geweest.”
Jos Theybers: “Bouwen in een bestaand pand waarin de productie moet blijven doorlopen, is helemaal niet evident en altijd een uitdaging.”
Marc Collard: “Meestal kiest een bedrijf als Pludis in dat geval voor een kleinere bouwpartner omdat die zeer flexibel is.”
Brecht Jehoul: “Eind november vindt de oplevering van de laatste fase van de uitbreiding plaats, maar de verbouwing loopt nog door tot maart 2024. Direct na de oplevering is het de beurt aan de machinebouwer, een internationale firma uit Nederland. We zijn goed op schema.”

Erik Cajot

Media Image
Media Image
05 mei 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners