Project Liebenshof in Zonhoven - Organisch verspreide woonblokken in een parkoase

In het centrum van Zonhoven is het nieuwe woonproject Liebenshof een lust voor het oog. De 27 heldere en energiezuinige appartementen zijn verdeeld over drie complexen. Geen massieve blokken, maar organisch verspreide eenheden in een parkoase waarin gemeenschap en groen het kwalitatieve wooncomfort verrijken. De realisatie van het project heeft bouwheer Idylia toevertrouwd aan PCp Architects.

Media Image

Bij het ontwerpen van residentie Liebenshof werd rekening gehouden met de stedenbouwkundige omgeving waarin het woonproject gelegen is. Met hun bouwtypologie van maximaal 3 bouwlagen met platte daken passen de appartementsblokken perfect in het straatbeeld. “Specifiek aan deze opdracht was de clustering van appartementen in een binnenstedelijke zone waarbij veel aandacht werd geschonken aan privacy voor de bewoners, een degelijke oplossing voor het parkeren van auto’s en fietsen en een groene inrichting van de private en gemeenschappelijke omgeving”, vertelt Jochen Kerkhofs, architect-bestuurder bij PCp Architects. “Concreet omvat het project een blok met 7 appartementen en twee blokken met 10 appartementen met ondergrondse parkeergarage, verdeeld over twee loten.”

Integratie in het groen

PCp Architects combineerde oog voor de omgeving met oog voor duurzaam materiaal. Een win-win. “In dit project was vooral een goede integratie in de groene omgeving belangrijk”, zegt architect-bestuurder Peter Cornoedus. “Met een hedendaagse architectuur en omgevingsbewuste materialisatie spelen we daarop in. Door de keuze voor gevelmetselwerk, aluminium buitenschrijnwerk en accenten in de houten gevelbekleding straalt het pand tijdloosheid en duurzaamheid uit.”

Media Image

Duurzaam en energie-efficiënt

Projectontwikkelaar Idylia draagt ook energie-efficiëntie hoog in het vaandel. “Van meet af aan was het op de Liebenshofsite de bedoeling om BEN-eenheden met een E-peil E30 op te trekken. Verder zijn de platte daken van dit woonproject uitgerust met ecologische pv-panelen”, beschrijft projectleider Jean-Marie Tulleners van Idylia. “De energiezuinige appartementen zijn voorzien van een individuele gasinstallatie met vloerverwarming.” In de volgende fase, gepland in 2023 en waarvoor de aanvraag al is afgewerkt, wordt een centrale warmtepompinstallatie met lage temperatuurverwarming geplaatst.

Terrassen en binnentuin

De appartementen beschikken over ruime, inpandige terrassen waarop het in elk seizoen aangenaam vertoeven is. “De terrassen bieden 20 tot 75 vierkante meter privacy en zon, want dankzij de positionering wordt de inkijk geminimaliseerd en het uitzicht gemaximaliseerd”, licht Peter Cornoedus toe. Sommige appartementen hebben een prachtig dakterras, andere genieten optimaal van de gemeenschappelijke binnentuin. “Het onbebouwd terrein werd maximaal groen ingericht en afgestemd op een organisch groeiend gemeenschapsgevoel. Bestaande waardevolle loofbomen, vooral eiken, werden maximaal bewaard en gevrijwaard voor beschadigingen. Op die manier is een coherente groene tuininrichting ontstaan.”

Media Image

Voorzieningen voor buffering

“Er is gewerkt met een afsluitbaar gemeenschappelijk ondergronds afvalverwerkingssysteem, volledig ingebufferd in het groen”, zegt Jochen Kerkhofs. “Om te voldoen aan de voorwaarden van de verordening hemelwater voor de bouwblokken, zijn naast een regenwaterput van maximum 10.000 liter ook bijkomende voorzieningen getroffen voor buffering. Het hemelwater wordt opgevangen in twee regenwaterputten. Omdat de grondwaterspiegel binnen het perceel zodanig hoog is, werd een infiltratievoorziening afgeraden en is er overgeschakeld naar een buffervoorziening. Voor lot 1 doet een wadi dienst als buffervoorziening, voor lot 2 de openbare riolering. Beide voorzieningen zijn overgedimensioneerd, zodat naast de afwatering van het openbaar domein eveneens de afwatering van de bouwblokken hierop kan worden aangesloten.”

Parkeer- en pendelgemak

Ook het parkeercomfort werd niet uit het oog verloren. De ondergrondse parkeergarage is verdeeld over de twee loten, met samen 28 parkeerplaatsen voor auto’s en 86 voor fietsen. Zelfs bovengronds kunnen bewoners parkeren. Extra troef: op minder dan 250 meter van de verkaveling zijn er meerdere bushaltes, ideaal voor wie naar het werk of het centrum wil pendelen.

Slimme inplanting

Dankzij de slimme inplanting door PCp Architects werd op de site van Liebenshof een oase van rust gecreëerd. Peter Cornoedus: “Door alle autoverkeer te beperken tot de voorzijde van de gebouwen, blijft de volledige binnentuin verkeersvrij. Zo geniet je van de zon op je terras en het uitzicht op de buitenomgeving zonder stoorfactoren. De tuininrichting was dan ook van groot belang. De eyecatcher is de prachtig aangelegde parktuin. Heerlijk om in te vertoeven in de zomer, wondermooi om te aanschouwen in de winter.”

Media Image
Media Image
18 mei 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners