Nieuwe parel aan de Zuid-Limburgse kroon

In het Zuid-Limburgse Geulhem, tegen een helling van het prachtige Geuldal, verrijst momenteel Zorgcentrum Kasteel Zuyderhoudt. Het harmonische samenspel van een oud kasteel gecombineerd met een strak vormgegeven nieuwbouw vormt op deze unieke locatie één van de mooiste zorgprojecten in Nederland. De naam van het nieuwe Zorgcentrum verwijst naar de oorspronkelijke opdrachtgever voor de bouw van het kasteel, de Nijmeegse industrieel Pieter Carel Zuyderhoudt. Die liet het 110 jaar geleden bouwen. Onder de laatste eigenaar had het kasteel een hotelfunctie, tot Gen Residenties het aankocht om er haar nieuwe paradepaardje van te maken: een zorgcentrum met 28 zorgstudio’s.

Media Image

Hoogste kwaliteitseisen

“Bij Gen Residenties creëren we woningen voor mensen met een zorgbehoefte, meestal een geheugenstoornis of dementie weghalen ,” legt Maurice Hamers, directeur Gen Residenties, uit. “Die doelgroep groeit razendsnel. Momenteel zijn er in Nederland 250.000 mensen met een dementieproblematiek. Binnen 10 jaar zijn er dat dubbel zoveel. We voorzien voor hen woningen waar ze zelfstandig kunnen leven in een geclusterde omgeving en waar 24 uur per dag zorg aanwezig is. Juridisch gezien wonen ze bij ons in hun eigen huis. Door hun zorgbehoefte kunnen ze een beroep doen op een verhoogd weghalen zorgpakket van de Nederlandse overheid. Daardoor is hun eigen financiële bijdrage eerder beperkt. We hebben momenteel in Nederlands Limburg al een achttal residenties operationeel en zijn er nog 4 aan het bouwen. Kasteel Zuyderhoudt wordt ons nieuwe high-end product voor mensen die de hoogste kwaliteitseisen stellen aan hun woonomgeving.”

Media Image

Voordelen bouwteam

Voor de realisatie van hun zorgcentra werkt Gen Residenties al vanaf dag 1 samen met Habenu van de Kreeke. “We werken met een eigen ontwerpteam en een eigen bouwteam. Daarna verkopen we het project aan de eindbelegger en huren we het vervolgens terug voor 20 jaar. De exploitatie doen we in samenwerking met Nobama Care die de zorg levert..”

De charme van het oude kasteel en de efficiëntie van de nieuwbouw maken dat het project echt uniek is. De initiatiefnemers herstellen het kasteel in zijn oude glorie. Binnen ontstaan er uiterst sfeervolle leef- en woonruimtes waar de bewoners in alle luxe hun tijd kunnen doorbrengen.

“We hadden het voordeel dat er al een vergunning was om deze nieuwbouwvleugel met een hotelfunctie te mogen bouwen,” zegt Ron Habets van Habenu van de Kreeke. “Als aannemer zijn we vanaf de start betrokken in het bouwteam waardoor we kunnen meedenken door het hele proces heen. Er waren best wel wat uitdagingen, zoals de helling die afgegraven moest worden in de stevige mergelgrond. Uiteindelijk zijn de erg hoge funderingen vervangen door een extra verdieping in de grond.”

“De voorkant van de nieuwbouw is voorzien van een extra gevel uit prefab platen die voor de eigenlijke gevel staan,” legt Frank Van der Velde, projectleider bij Habenu van de Kreeke uit. “Dat kost iets meer, maar heeft geleid tot een prachtig architectonisch resultaat. Het project is volledig in BIM ontworpen en uitgewerkt. Zo konden we ruim op voorhand alles grondig doornemen met de betrokkenen en de constructie in een recordtempo uitvoeren. We zijn na de bouwvakantie gestart en kunnen nu al bijna aan de afwerking beginnen.”

Media Image

Comfort op topniveau

Maurice Hamers: “Om goede zorg te leveren heb je ook een goede inrichting nodig. Het gebouw is bijna energieneutraal (BENG) en voorzien van vloerverwarming en warmtepompen. De studio’s hebben erg ruime afmetingen met een eigen badkamer, aparte slaapkamer en kookhoek. Alles is rolstoeltoegankelijk en drempelloos, voorzien van domoticasystemen, schuifdeuren, en meer. Dit niveau van comfort tref je bijna nergens aan. Aan alles is er gedacht, ook in de extra zorgruimtes. We hebben de afgelopen jaren onze aanpak binnen het bouwteam tot in de puntjes kunnen verfijnen.”

Ron Habets: “Het opzetten van zo’n bouwteam kost in het begin veel energie, maar uiteindelijk pluk je daar de vruchten van. Je weet exact wat je van elkaar mag verwachten, terwijl elk gebouw en elk project toch anders is.”

“Architect Piet Vrencken van V/Architecten heeft vormgegeven wat misschien wel het mooiste zorgproject van Nederland is,” zegt Maurice Hamers. “Met Zorgcentrum Kasteel Zuyderhoudt brengen we een aanbod op topniveau, zonder dat er een top prijskaartje aan vasthangt. Vanaf het voorjaar van 2024 starten we met de commercialisatie. Het is hier mooi en luxueus wonen. We hopen mensen met een zorgbehoefte te overtuigen om te verhuizen naar deze nieuwe zorgomgeving. Dankzij alle voorzieningen leef je hier veiliger en langer. Je levenskwaliteit gaat erop vooruit.”

Media Image

Projecten in de pijplijn

Gen Residenties en Habenu van de Kreeke werken ook op andere bijzondere locaties aan nieuwe projecten. Zo is er Klooster Opveld in Maastricht waar opnieuw is gekozen voor een hybride architectuur. Het oude klooster wordt er geïntegreerd in een nieuwbouw, goed voor in totaal 18 kamers. En ook in Voerendaal verrijst er een nieuw en uitzonderlijk zorgproject.

Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners