Mijlpaal en begin van een nieuw tijdperk voor Axor

Aan de Zuid-Willemsvaart in Bocholt heeft industriebouwer Axor een gloednieuwe thuis voor zichzelf neergepoot. MaMu Architects haalde alles uit de kast voor de realisatie van het totaalproject. “De flow op het terrein, de architectuur en het interieur werden ontworpen en vormgegeven.”

Media Image

Het nieuwe hoofdkantoor van Axor bestaat uit 3500 vierkante meter magazijn- en werkruimte, gecombineerd met 2700 vierkante meter aan kantoren verspreid over vier niveaus. “De hal heeft een hoogwaardige afwerking in zwarte sandwichpanelen en een hoge plint in zichtbeton. Deze materialen komen ook terug in het kantoorgebouw omdat we beide zien als een onderdeel binnen één geheel en bij voorkeur één esthetisch geheel”, beschrijft Raf Neyens, architect-vennoot.

Media Image

Knipoog naar het logo

“Met het ontwerp van het kantoorgedeelte geven wij een knipoog naar het logo van Axor, waarbij er met schuine lijnen is gespeeld om een karakteristieke uitstraling te bekomen”, schetst Raf Neyens. “De zwarte aluminium vlakken die een scheiding vormen tussen de verdiepingen, hebben meer verticale naden dan bouwkundig nodig is. Hiermee verwijzen we naar de industriehal, waar het gebruik van sandwichpanelen een verticaal lijnenspel creëert.”

Rustgevende uitstraling

Interieurarchitecte Inne Houtmeyers: “Het spel van schuine lijnen dat het gebouw aan de buitenzijde karakter geeft, is doorgetrokken in het interieur. Exterieur en interieur gaan naadloos over in elkaar. De glazen wanden, onthaalbalie en ruimtescheidende wanden staan allemaal in relatie met de buitengevel en geven ook het interieur een twist, zonder afbreuk te doen aan de rustgevende uitstraling van het kantoor.”

Media Image

Sculptuur van Bocci

“Binnenin is gekozen voor duurzame en hoogwaardige materialen”, legt Inne Houtmeyers uit. “Natuurstenen accenten in de keuken, koffiehoek en wastafels, mortex als wandafwerking in de inkomhal en aan de onthaalbalie, een keramisch afgeklede zwevende trap. Materialen die niet alleen de tand des tijds doorstaan, maar ook niet onderhevig zijn aan veelvuldig gebruik. Om het interieur extra kracht bij te zetten, is er eveneens ingezet op accentpunten in de verlichting. Zo hangt er in de inkomhal een artistiek geblazen glazen sculptuur van Bocci.”

Het totaalplaatje klopt

“Het hoofdkantoor van Axor beschikt over voldoende bouwtechnische complexiteit om aan te tonen wat mogelijk is binnen de staalbouwprincipes”, aldus Raf Neyens. “Dit is een eyecatcher, een bedrijf van de toekomst en vooral een totaalplaatje dat we met veel passie hebben gerealiseerd!”

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners