HET ARCHIEFGEBOUW VAN DE TOEKOMST

Als snelgroeiende onderneming is archiverings- en digitaliseringsspecialist Youston permanent in evolutie. “Wij hebben aan hun bedrijfspand in Genk een nieuwbouw ontwikkeld die bijna vier keer groter is”, vertelt Jochen Kerkhofs van PCp Architects.

Media Image

De uitbreiding van Youston omvat een nieuwe bedrijfshal voor de beveiligde en confidentiële opslag van papieren documenten en een bijhorend kantoorgebouw, samen met de aanleg van parkeerfaciliteiten en laadkades. De projectzone heeft een oppervlakte van 2,4 hectare en ligt aan de zuidelijke zijde van de bestaande gebouwen. “Op vraag van de bouwheer werd een 14.800 vierkante meter grote en 19,95 meter hoge bedrijfshal neergezet. Aan de voorkant van deze hal en evenwijdig met de Mondeolaan is een kantoorgebouw met twee verdiepingen van in totaal 1420 vierkante meter opgetrokken”, schetst Jochen Kerkhofs.

1500 kilometer papier

“Onze architecten ontwierpen een grote zwarte doos voor het warehouse, met aan de voorzijde een wit contrasterend volume voor de kantoren”, vervolgt Jochen Kerkhofs. “De opdracht was erg onderhevig aan de aard van de activiteiten die er plaatsvinden. Zo is de hoogte van het magazijn bepaald in functie van de maximale reikwijdte van de reachtrucks. Bijkomend hangt de breedte van de gangen af van de manoeuvreerruimte die nodig is voor de orderpicking. Het gebouw werd dan ook ontworpen in functie van de maximale stockageruimte. Die biedt na de eerste bouwfase plaats aan 5 miljoen opeengestapelde archiefdozen of 1500 kilometer aan papier. Mocht dat op termijn ontoereikend zijn, dan kunnen wij een volgende fase toevoegen waarin het nieuwe volume nog eens kan worden gespiegeld.”

Media Image
Media Image
Media Image

Supervlakke vloeren

Qua opbouw bestaat de bedrijfshal uit een prefab betonconstructie bekleed met geïsoleerde, op maat gemaakte zwarte silex betonpanelen. Ook bij de afwerking moest PCp Architects rekening houden met de eigenheid van Youston. “Voor de supervlakke vloeren bijvoorbeeld zijn we in zee gegaan met de Nederlandse funderings- en bedrijfsvloerenexpert Van Berlo, omdat de tolerantie slechts 2 millimeter mocht bedragen in plaats van de normale 2 centimeter. Anders is het onmogelijk om de bovenste archiefdozen accuraat uit het rek te halen”, weet Jochen Kerkhofs. Ter hoogte van het nieuwe kantoorgebouw aan de Mondeolaan en het bestaande volume aan de noordkant zijn twee brandwanden opgetrokken. “Een extra uitdaging was de brandveiligheid, omdat de opslag van papier aan strikte voorwaarden is onderworpen. Samen met een zogenaamde Fire Safety Expert en de brandweer zijn wij tot een veilige oplossing met compartimentering, sprinklers en andere maatregelen gekomen.”

Modulaire rekken

De bedrijfshal heeft een onderverdeling in twee compartimenten. Het grootste compartiment is ingevuld met modulair opgebouwde rekken, waarop paletten met papieren documenten worden gestapeld over een hoogte van 11 niveaus of 18,5 meter vrije hoogte. Jochen Kerkhofs: “De draagstructuur van de loods werd zodanig uitgevoerd, dat de rekken rondom de structuur kunnen worden gebouwd. Ook de dimensionering van de dragende velden is afgestemd op een maximale bezettingsgraad van de rekken. Op die manier voorziet Youston een maximale hoeveelheid archief op een minimale oppervlakte. Ter hoogte van de zijgevel vormt de laadruimte voor de reachtrucks een apart compartiment, met plaats voor de stalling van de trucks en de nodige laadapparatuur.”

Zwevend bovenvolume

Het nieuwe kantoorgebouw fungeert als uithangbord. Omwille van de uitstraling en de organisatie op het terrein is dit gebouw aan de zijde van de Mondeolaan geplaatst. “Het materiaalgebruik van de gevel roept het gevoel van een zwevend bovenvolume op. Dit wordt benadrukt door de witte kader- en lamellenstructuur – een verwijzing naar de stapeling van papier – die op de bovenverdieping voor de vliesgevel is aangebracht. Op deze wijze heeft het kantoorgebouw een sterke relatie met het straatbeeld en de omgeving. Het balkon voor de vergaderzaal en de vide op de eerste verdieping zijn door middel van de witte aluminium kaderstructuur letterlijk en figuurlijk de blikvanger van het project”, aldus Jochen Kerkhofs.

Media Image
Media Image
Media Image

Een zee van openheid

“PCp Architects is er perfect in geslaagd een zee van openheid, licht en lucht te creëren in de kantoren”, vult Youston CEO Pieter Vansynghel aan. “Het architectenteam heeft ook meegedacht over het nieuwe werken. Het eindresultaat is een moderne, warme en aangename omgeving voor onze medewerkers en bezoekers. Andere pluspunten zijn de stijlvolle inkom en de gezellige kantine Coffee Lunch & More. Op elk moment tijdens het bouwtraject is alles zeer strikt opgevolgd, de architecten hebben zich echt aan de kant van de bouwheer gezet. Er was van in het begin een gemeenschappelijke vertrouwensband.”

Massieve betonnen constructie

Willy Naessens Industriebouw stond in voor de realisatie van het nieuwe bedrijfspand van Youston. “Ons team heeft het gebouw volledig in beton opgetrokken”, vertelt CEO Thomas De Vogelaere. “Het warehouse bestaat uit een prefab betonstructuur met zowel betonnen kolommen, betonnen wanden, betonnen spanten als betonnen dakelementen. En dat is toch wel uniek omdat we flink in de hoogte hebben gebouwd. De zijhoogte strekt zich uit over 21 meter, de vrije hoogte binnenin is 18,5 meter wat moet toelaten om in de modulair opgebouwde rekken paletten met papieren documenten te stapelen over een hoogte van 11 niveaus.”
De opslag van papier vereist een constante temperatuur en vochtigheidsgraad. Thomas De Vogelaere: “Een betonconstructie heeft een groot accumulerend vermogen, waardoor de buitentemperatuur weinig directe invloed heeft op het binnenklimaat. In de zomermaanden worden warmtepieken afgevlakt en in de wintermaanden blijft een zekere warmte behouden.”
Het kantoorgebouw aan de voorzijde van het pand was een pittige architecturale uitdaging. “Onze mensen hebben alles in het werk gesteld om de details perfect op elkaar uit te lijnen. Zij zijn er met glans in geslaagd de vooropgestelde planning, het budget en de kwaliteit te halen”, besluit Thomas De Vogelaere.

Media Image

Technische hoogstandjes

Naast de nodige voorzieningen voor elektriciteit, verlichting, databekabeling en een hoogspanningscabine heeft Maris in de nieuwe vestiging van Youston de modernste technieken toegepast. “Van elektrotechnische installaties, inbraakbeveiliging, camerabewaking en toegangscontrole tot laadpalen. Zo installeerden we een KNX/Dali-sturing voor de verlichting en zijn handpalmscanners gekoppeld aan onze systemen”, legt projectleider Jurgen Swerts uit. “In de bedrijfshal hebben onze technische vakspecialisten een compleet aspiratiesysteem geplaatst, zoals voorgeschreven in gebouwen die meer dan 12 meter hoog zijn. Dit systeem, ook wel rookaanzuigsysteem genoemd, is een uiterst effectieve methode van branddetectie.”

Vakmanschap en kwaliteitswerk

Het interieur van het nieuwe kantoorgebouw van Youston draagt de signatuur van Weygers. “We hebben niet alleen vloeren, wanden en plafonds geplaatst, maar ook hoogwaardig maatwerkmeubilair ontworpen en vervaardigd”, knikt CEO Alain Weygers. “Verder zijn er schilderwerken uitgevoerd, speciale wandtechnieken toegepast en decoratieve elementen aangebracht. De vergaderzaal bijvoorbeeld straalt ons vakmanschap en kwaliteitswerk ten volle uit. En daar zijn we best fier op!”

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
18 mei 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners