Hastrid: betaalbaar wonen naast de Hasseltse kleine ring

In het voormalige KBC-gebouw op de Koningin Astridlaan tref je vandaag ruim 30 comfortabele en betaalbare galerijappartementen. Opvallend is de mooie woonmix: in residentie Sofia tref je voornamelijk starters en singles, in de twee lagere nieuwbouwvolumes in het binnengebied zitten vooral grotere luxeappartementen. De ontwikkeling van Ciril en Jean-Baptiste Claes – in samenwerking met dbv architecten en Democo – is een schoolvoorbeeld van een herbestemmingsproject.

Media Image

Hastrid

"Hastrid heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, zegt Luc Baert, architect-vennoot bij dbv architecten. “In eerste instantie was het de bedoeling om studentenwoningen te voorzien aan de kant van de Koningin Astridlaan en luxewoningen rondom een stadstuin aan de binnenkant. Stad Hasselt gaf daar geen toestemming voor. In een tweede voorstel hebben we het achterste stuk afgeknipt waardoor de Brendelstraat kan doorlopen. Blok A, het voormalige kantoorgebouw aan de Koningin Astridlaan, hebben we volledig gestript en van zo’n 30 compacte starterswoningen voorzien. In het autovrije binnengebied zijn er grotere, luxewooneenheden met zuidgerichte terrassen."

Groene binnentuin

Dat Hastrid een schot in de roos is, bewijzen de verkoopcijfers. Op één appartement na zijn de 60 woningen verkocht. “We zijn er in het bestaande gebouw erg goed in geslaagd om – met de aanwezigheid van de vele kolommen en betonstructuren – de ruimte optimaal te benutten. Het voordeel om in zo’n oude constructie aan de slag te gaan, is dat er hier en daar serieuze plafondhoogtes zijn. Dat geeft meteen heel wat cachet”, verduidelijkt architect Alexander Verlaak. “De nieuwbouwappartementen zijn dan weer omgeven door veel groen; een meerwaarde op esthetisch vlak. Er is voldoende dichtheid zonder alles te verharden.” Peter Jamin, projectmanager bij Democo knikt. “Ik denk ook dat de bruto-netto-verhouding van de volumes erg goed zit. En de gevel van Blok A is door de houten constructie een mooie eyecather zonder gebruik te maken van dure gevelstenen of speciale vormen.”

Uitdagend project

Zowel voor de bouwheer, de architect als de aannemer was Hastrid een project met flink wat uitdagingen. “Bij een bestaande constructie zoals dit voormalige kantoorgebouw weet je nooit op voorhand wat je tegen zal komen”, zegt Peter Jamin van Democo. “Het kantoorgebouw was al onderkelderd, maar omdat er niet voldoende ruimte was om alle bewoners een parkeerplek te bieden, hebben we de volledige site gebruikt om een 90-tal wagens en bijna 120 fietsen ondergronds te kunnen stallen. Neem daar nog de erg beperkte stockage- en manoeuvreerruimte bij en je weet dat dit een huzarenwerkje was.” Luc Baert beaamt dat. “Daarnaast was het – op vlak van waterdichtheid – geen sinecure om de oude en nieuwe kelder op elkaar aan te laten sluiten.” Tijdens de werken was er ook nog een herstudie van de stabiliteit nodig. “Dat vraagt flink wat flexibiliteit én wendbaarheid op organisatorisch vlak. Maar het maakt de voldoening achteraf natuurlijk alleen maar groter.”

Over de samenwerking hebben Democo en dbv architecten trouwens alleen maar positieve woorden. “We zijn dan ook niet aan ons proefstuk toe. We hebben ook voor onze eigen hoofdzetel samengewerkt,” vertelt Peter Jamin. “Hetzelfde geldt voor de bedrijvensite op de Herkenrodesingel in Hasselt, Janssen Pharmaceutica in Beerse en de brandweer- en politiesite van Hasselt.”

Perfect voorbeeld

Hastrid is duidelijk een ambitieus project met vele uitdagingen. “Voor ons is het ook een perfect voorbeeld van hoe we onze steden opnieuw vorm kunnen geven“, zegt Pieter Vanhout, managing director van Ciril. “In heel wat steden komen vandaag oude kantoorgebouwen leeg te staan, waardoor sommige stadsdelen er levenloos bij komen te liggen. En dat terwijl de nood naar kwaliteitsvolle woningen toeneemt. Met projecten zoals Hastrid bieden we een performante oplossing. De oude kantoorblokken zijn nu duurzame en comfortabele appartementsgebouwen én blazen de buurt straks extra leven in. Je zal er nog beter kunnen ontspannen, werken en wonen, met voldoende ruimte voor iedereen.”

Exceptionele prijs-kwaliteitverhouding

Wat Hastrid écht uniek maakt, is de prijs-kwaliteitverhouding. Het is nagenoeg ongezien om op zo’n locatie – op een zucht van de Groene Boulevard – zo’n hoogwaardig resultaat neer te zetten aan een erg concurrentiële prijs. De juiste materiaalkeuze in combinatie met een creatief concept, was hier dan ook belangrijker dan ooit. “Hastrid heeft een bijzonder karakter en blaast de Hasseltse stationsbuurt zonder twijfel nieuw leven in. De appartementen zijn erg prijsbewust maar stralen dat niet uit. Je krijgt er geen lowbudgetgevoel. Wél mooi en degelijk wooncomfort.”

Media Image
Media Image
18 mei 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners