Groepspraktijk zet een tandje bij

Tandartsenhuis Bree is een nieuwe groepspraktijk waar patiënten terechtkunnen voor alle tandheelkundige behandelingen, zowel algemene als specialistische mondzorg. De architecturale nieuwbouw zet de groepspraktijk meteen op de kaart.

Media Image

Architect Jo Heyens heeft met haar gelijknamige bureau een ruime ervaring in het ontwerpen van groepspraktijken in combinatie met bovenliggende appartementen. “Zowel de bouwheer als de stad Bree waren lovend over ons voorontwerp. Het perceel aan de Bocholterkiezel was een uitzonderlijk gegeven: driehoekig met een hele scherpe hoek. Ik zag het als een uitdaging om het perceel zo optimaal mogelijk te benutten. De scherpe hoek wordt benadrukt in de architectuur, zeker op de verdieping waar hij is afgestompt. Beide appartementen beschikken over een overdekt dakterras met de nodige privacy: het linker terras is voorzien van een brede kolom en een glazen balustrade, het rechter is een beetje naar achteren gelegd. De terrassen zijn gericht op de zuider- en avondzon.”

Media Image

Elegant geheel

“De inrit van de ondergrondse parkeergarage bevindt zich in de bouwvrije zone aan de rechterkant van het perceel”, vervolgt Jo Heyens. “Via de trappenhal en de lift betreed je het midden van het gebouw, waar de balie van de groepspraktijk centraal staat. Rondom de balie liggen de tandartskabinetten verspreid. De bouwheer verkoos een grote ruimtelijke indeling. Daarom zijn glazen wanden geplaatst: die fungeren als akoestische scheidingen, maar toch ontstaat er één geheel. Andere vereisten waren een ruime en hightech sterilisatieruimte, een speciale kamer om de tanden te leren poetsen en een multifunctionele personeelsruimte met een eigen terras in de zuiderzon, lockers en douche. De binnenafwerking oogt bijzonder stijlvol door de toepassing van hoogwaardige keramische materialen met een marmerlook en eik.”

Voor architect Jo Heyens is Tandartsenhuis Bree een visitekaartje. “Om het horizontalisme van het gebouw te benadrukken, heb ik geopteerd voor een donkere gevelsteen en buitenwanden in witgekleurde crepi. Ik had geen massieve en zware blok voor ogen, wel een luchtig en elegant geheel dat het straatbeeld siert langs de monotone Bocholterkiezel.”

Media Image

Lange gevelsteen

Jehoul Bouwonderneming stond in voor de wind- en waterdichte ruwbouw, inclusief de kelder met parkeerplaatsen en een technische ruimte voor de tandartspraktijk, het gelijkvloers, de verdieping met twee ruime appartementen, de gevels, het buitenschrijnwerk en het dak. “De grondwerken zijn gestart begin april 2020, midden in de coronalockdown”, vertelt projectleider Jeroen Smeets. “Onze vakmannen hebben zo snel mogelijk het gebouw opgetrokken en de ramen geplaatst, zodat binnenin de afwerking van de tandartspraktijk kon aanvangen. Na acht maanden was de ruwbouw afgerond, de opening van Tandartsenhuis Bree vond plaats in augustus 2021.”

Kwaliteitsvolle materialen geven de nieuwbouw een luxueuze uitstraling. “De buitenkant is een combinatie van gevelpleisterwerk en een lange smalle verlijmde gevelsteen van Nelissen, type Luna N70/4 met een formaat van 240 x 70 x 40 millimeter”, legt Jeroen Smeets uit. De zwarte kleur van deze gevelsteen is het gevolg van de homogene vermenging van nauwkeurig afgemeten percentages mangaanoxide met grijs-rood bakkende lössleem. De kleur varieert van overwegend zwartgrijs tot gitzwart met blauwe schakeringen. Deze kleurschakeringen worden verkregen door sintering van de gevelsteen. “Verder zijn glazen borstweringen, aluminium lamellen en zwart aluminium schrijnwerk toegepast. Hier en daar is er een oversteek, aan de voorkant van het gebouw springen uitkragende terrassen een eindje uit. Tandartsenhuis Bree was voor Jehoul Bouwonderneming een bijzonder mooi en uitdagend project, kort bij de deur en een spraakmakende referentie in de omgeving.”

Media Image

Speciaal frame

Al sinds 2008 is Wuco thuis in het ontwerpen van esthetische hoogwaardige producten in materialen zoals staal, aluminium en rvs. Het bedrijf van Cor Wuijts heeft aan de buitenzijde van Tandartsenhuis Bree glasleuningen en een lamellenwand geplaatst en tegen de keldermuren muurkappen gemonteerd. “Traditiegetrouw voorzien architecten vaak Ytong-blokken in de opbouw van terrassen om opkanten te creëren, maar in cellenbeton kan je moeilijk iets duurzaam bevestigen. Daarom hebben we bij Wuco een systeem ontwikkeld dat vertrekt vanaf een betondek. Wij plaatsen daarop een speciaal aluminium frame met opkanten waar ook de afdekkap over komt – in dit project ook over de crepi – en met een leuning naar keuze, zoals de vrijstaande glasleuning voor Tandartsenhuis Bree. De voordelen? Als we dit systeem installeren, staan wij garant voor de waterdichtingen, de stabiliteit van de leuning en de duurzaamheid van het frame.”

Achter de nieuwbouw ligt het zwembad van de bouwheer, wiens privéwoning naast Tandartsenhuis Bree is gelegen. “Om inkijk van de huurders-appartementsbewoners te voorkomen en om de wederzijdse privacy te respecteren, hebben we verticale zwarte aluminium lamellenwanden geplaatst”, licht Cor Wuijts toe. “Ter plaatse zijn de lamellen in samenspraak met de bouwheer en de architect eerst in de gewenste richting geroteerd en daarna zowel onderaan als bovenaan blind bevestigd. De bouwheer was tevreden van het meesterschap van Wuco. Achteraf heeft ons team nog een aantal bijkomende opdrachten mogen uitvoeren. Zo zijn aan de voorkant van de tandartspraktijk een leuning en aan de achterkant van het gebouw een leuning en een poortje bijgezet”, knikt Cor Wuijts.

Media Image

Warme houtkleuren

Flex Design heeft in nauwe samenwerking met interieurvormgever Ilke Colebunders de binneninrichting gerealiseerd. Zaakvoerder Tim Kums: “De afwerkfronten zijn onder meer uitgevoerd in Raven Oak en Desert Oak van Shinnoki en in B188 Touch Blanc Névé van Polyrey. Warme houtkleuren, die heel strak ogen. Voor ons was dit een prestigeproject, dat zeer vlot is verlopen.”

Netjes ingebouwd

Aan kwalitatieve en energiezuinige technieken geen gebrek in Tandartsenhuis Bree. Kristof Denier, calculator-projectleider bij installatiebedrijf Peeters en Zonen, somt op: “Onze vakspecialisten hebben er verwarming en vloerverwarming geïnstalleerd samen met een gaswandketel. Een zonneboiler en thermische zonnepanelen op het dak zorgen voor het produceren van warm water. Die pv-panelen wekken eveneens elektriciteit op voor zowel de tandartspraktijk als de twee appartementen. De hele praktijk is voorzien van een ventilatiesysteem D met een luchtgroep in de kelder, gecombineerd met een vals plafond voor het kanaalwerk en aircotoestellen voor de koeling. Elk kabinet heeft zijn eigen toestellen, die apart regelbaar zijn. In samenwerking met de elektricien hebben we een domoticasysteem geïnstalleerd waarmee ook de airconditioning met één druk op de knop kan worden bediend. Verder zijn nog de afvoeren, toevoerleidingen en perslucht voor de tandartsstoelen door onze mensen geplaatst. En er moesten twee aparte sanitaire netten worden aangelegd om het koud water aan de tandartsstoelen te scheiden van het drinkwaternet.”

De grootste uitdaging? “Op voorhand rekening houden met de plannen en met alle technieken”, vindt Kristof Denier. “Het was ook een huzarenstuk om alle kanalen, leidingen en aircomodules netjes in te bouwen in het vals plafond van de kabinetten. Het eindresultaat mag gezien worden!”

Trotse Bouwpartners aan Tandartspraktijk Bree :

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners