Grensverleggende gevelinnovaties verenigen duurzaamheid en esthetiek

Nelissen Steenfabrieken heeft twee markante innovaties in haar aanbod: enerzijds het exclusieve N70-gevelsteenformaat, dat tal van ecologische voordelen biedt. Anderzijds is er Iso-Façade, een all-in-onesysteem waarmee je in één beweging een gevel isoleert én in een nieuw kleedje stopt.

Media Image

Traditionele bouwmethodes in vraag stellen en voortdurend speuren naar innovatie en optimalisatie: dat is wat vooruitstrevende materiaalfabrikanten doen. Nelissen Steenfabrieken past zeker in dit plaatje. De ambitieuze steenfabriek, die in 2021 haar honderdjarige bestaan vierde, doet er namelijk alles aan om de totale milieu-impact van haar toepassingen maximaal te reduceren – van productie tot transport en verwerking. Zo vergroot het bedrijf meteen ook de meerwaarde voor de gebruikers van de gebouwen en woningen in kwestie. Deze doorgedreven aanpak mondde uit in twee spraakmakende ontwikkelingen: N70 en Iso-Façade.

Smaller, langer en duurzamer

Beginnen doen we met de N70-gevelsteen, een van de duurzaamste productinnovaties bij Nelissen Steenfabrieken. Deze is niet enkel 3 cm smaller, maar ook nog eens 3 cm langer dan een traditionele gevelsteen in waalformaat, zonder enige vorm van kwaliteitsverlies. De N70 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: N70/4 (±240 x 70 x 40 mm) en N70/5 (±240 x 70 x 50 mm). De voordelen op het vlak van duurzaamheid zijn noemenswaardig. Zo is de ecologische voetafdruk een stuk kleiner dan die van een klassieke baksteen in het traditionele waalformaat omdat de CO2-uitstoot 25 % lager ligt. Bij productie is er immers 30 % minder gasverbruik nodig. Daarnaast kunnen er meer gevelstenen in één keer getransporteerd worden door hun slanke vorm en lagere gewicht. Bovendien is er sprake van dunnere buitenmuren, waardoor er extra ruimte vrijkomt voor bruikbare binnenruimte of spouwmuurisolatie (met een lagere energiefactuur tot gevolg).

Het blijft overigens niet bij indirecte besparingen, want de keuze voor N70-stenen voel je ook rechtstreeks in je portemonnee Zo is de N70/5 tot 15 % goedkoper per m² in vergelijking met het traditionele WV 50-formaat. Door de geoptimaliseerde afmetingen zijn er simpelweg minder stenen nodig om eenzelfde oppervlakte te bestrijken en ook het mortelverbruik ligt een stuk lager. Bij N70/4 bespaar je zo’n 15 % mortel en bij N70/5 loopt de mortelbesparing op tot 30 % in vergelijking met bakstenen in een traditioneel formaat. Dat de N70-stenen, die verkrijgbaar zijn in negentien verschillende tinten, eveneens uitblinken op esthetisch vlak, blijkt uit fraaie referenties als het hoofdkantoor van Nelissen in Kesselt en Mediahuis en Quartier Bleu in Hasselt. Dit alles maakt van de N70 een (eco)logische keuze, van productie tot afwerking.

Media Image

Veelzijdig totaalpakket

Een andere ontwikkeling die bewijst dat vernieuwing in het DNA van Nelissen Steenfabrieken zit, is Iso-Façade, een totaaloplossing die geschikt is voor nieuwbouw én renovatie. Dit gevelisolatiesysteem kan zowel door vakmannen als doe-het-zelvers toegepast worden, en dat in verschillende stappen: XPS-isolatieplaten verlijmen op de ondergrond, de isolatie extra verankeren met behulp van schroefpluggen, lijmmortel aanbrengen en tot slot de steenstrippen plaatsen en indien nodig voegen met kwalitatieve mortel van Seifert. Dankzij een praktisch tand- en groefsysteem en sponning aan weerszijden garandeert Iso-Façade een perfecte isolatie zonder koudebruggen. De dikte van de isolatieplaten hangt af van de nagestreefde energiewaarden. Er is keuze tussen platen met een lambdawaarde van 0,035 W/mK en 0,027 W/mK, in diktes van 20 tot 200 mm.
Een cruciale troef van dit veelzijdige all-in-onesysteem is dat het ecologische performantie koppelt aan creatieve vrijheid. Er is keuze uit steenstrippen in meer dan honderd kleuren, in traditionele look of met een voegloos effect. Iso-Façade is met andere woorden aanpasbaar aan elke bouwstijl en ieder detail kan opgenomen worden bij de verwerking (bogen boven deuren, uitkragingen, overkappingen …). Zelfs houtskelet- of containerbouw behoren tot de mogelijkheden. Extra voordelen bij nieuwbouwtoepassingen zijn dat je dankzij Iso-Façade dunnere buitenmuren kan realiseren – met name omdat een spouw overbodig is en de steenstrippen slechts 2 cm dik zijn – en dat er geen fundering nodig is tot aan de buitenzijde van de muur, met een interessante kostenbesparing tot gevolg. Bovendien is het systeem ATG-gecertificeerd en staat Nelissen Steenfabrieken borg voor tien jaar productgarantie. Eigenaars en gebruikers zijn dankzij Iso-Façade met andere woorden verzekerd van een perfect geïsoleerde én stijlvolle gevel.

Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners