Futureproof kantoren voor ABN Cleanroom Technology

ABN Cleanroom Technology ontwerpt, bouwt, financiert en onderhoudt cleanrooms in de hightech- en lifesciencewereld, en dit in heel Europa. “Ons hoofdkantoor in Bilzen fungeert als Europees hoofdkantoor naast meerdere office-satellieten in andere landen van Europa. Door de exponentiële groei die we vandaag doormaken, drong een verbouwing van de kantoren zich op”, vertelt Rosaline Wijnen, CEO van ABN Cleanroom Technology.

Media Image

“Tegenwoordig ervaren mensen een kantooromgeving vaak als een tweede thuis. Precies omdat we een familiaal groeibedrijf zijn, is op deze trend ingehaakt”, zegt Rosaline Wijnen. “Na een rondje sparren met onze medewerkers over wat zij belangrijk vinden op de werkplek, bleek dat geluidsoverdracht en lichtinval de voornaamste parameters waren. Vanuit die invalshoek heeft interieurdesigner Annemie Stevens een ontwerp gemaakt en vervolgens heb ik de projectleiding op mij genomen. Na een doorlooptijd van vijf maanden was de vernieuwde kantoorruimte klaar om in te trekken.”

Media Image

Circulaire bril

“Verder was in ons geheel besluitvormingsproces duurzaamheid een zeer belangrijke parameter”, vervolgt Rosaline Wijnen. “Niet enkel het oogpunt van energie-efficiëntie van de HVAC en verlichting, maar vooral ook de keuze van de materialen werden bekeken vanuit een circulaire bril. Vanzelfsprekend werden alle multimediatechnieken gekozen om futureproof de digitalisatie te omarmen. Het is immers deze digitalisatie die toelaat zeer schaalbaar onze cleanroom business in Europa uit te bouwen en eveneens onze medewerkers maximaal op afstand te laten functioneren.”

Oog op de toekomst

“Centraal in de ruimte is er een open keuken met een ontvangstplaats. De volledig ingerichte keuken geeft een warm gevoel van verwelkoming en ze stimuleert ook de verbinding tussen collega’s”, aldus Rosaline Wijnen. “We hebben verbouwd met het oog gericht op de toekomst. ABN Cleanroom Technology is volop aan het aanwerven en bezig met de oprichting van bijkomende vestigingen in Duitsland en Zwitserland. Door de verbouwing is verdere groei verzekerd.”

Media Image

Hoogstaande totaalafwerking

“Het team van Poels heeft de bestaande bovenverdieping eerst helemaal ontruimd en ontmanteld. Daarna hebben we alle werkzaamheden met betrekking tot de vloeren, wanden en plafonds uitgevoerd. Alles volledig op maat gemaakt, geplaatst en afgewerkt”, legt gedelegeerd bestuurder David Saenen uit. “Het binnenschrijnwerk en het maatmeubilair voor de kantoren en de refter zijn in eigen atelier vervaardigd. Daarnaast stonden wij in voor de schilderwerken, het leggen van de tapijten, noem maar op. Kortom, onze mensen hebben de totaalafwerking bij ABN Cleanroom Technology tot in de puntjes verzorgd.”
“We zijn vertrokken van een bestaand interieurontwerp en hebben vervolgens naar een kwalitatief hoogstaande én budgettair vriendelijke oplossing gezocht”, vult David Saenen aan. “Bovendien heeft Poels het voortouw genomen om het project van a tot z te coördineren.”

Bekabeling en sanitaire installatie

Voor de elektriciteits- en HVAC-werken die met de verbouwing gepaard gingen, heeft ABN Cleanroom Technology een beroep gedaan op het industriële installatiebedrijf Lenaerts. “Op basis van het plan van de binnenhuisarchitect hebben wij de volledige bekabeling voor de stopcontacten, de verlichting en het sanitaire en IT-gedeelte voorzien”, geeft Johan Geraerts aan. “Onze vakmensen zijn eveneens ingeschakeld om de sanitaire installatie aan te passen en om de verlichtingsarmaturen te integreren en aan te sluiten.”
Lenaerts maakt deel uit van FRONNT, een groep die ondernemingen verenigt binnen drie domeinen: elektriciteit, klimatisatie en HVAC en sanitair. “We kijken tevreden terug op de constructieve samenwerking met alle partijen. Dit was niet alleen een van de eerste projecten die we samen met andere FRONNT-collega’s hebben gerealiseerd, maar meteen ook een geslaagde binnenkomer.”

Media Image
Media Image

Optimaal binnenklimaat

Warmtepompen zorgen voor het verwarmen en koelen van de nieuwe burelen, vergaderzaal en refter van ABN Cleanroom Technology. “Overal zijn lucht-lucht warmtepompen geplaatst”, preciseert Jan Cuykx, projectleider bij ABN Klimatisatie. “Dit type van warmtepomp is al jaren onze core business, ons montageteam kent het door en door. In combinatie met de al aanwezige zonnepanelen op het dak van het gebouw zijn dergelijke warmtepompen voor dit project de beste oplossing.”
Ook ABN Klimatisatie behoort tot de FRONNT-groep. “De nauwe banden met collega’s uit de groep resulteerde in een zeer vlot verloop van de werken. En omdat wij gevestigd zijn in het gebouw van ABN Cleanroom Technology, bevonden onze bureaus zich bij wijze van spreken op de werf.”

Duurzaam ventilatiesysteem

TM Technics stond in voor de ventilatie van de verbouwde kantoorruimte. Het bedrijf van Tom Rongé en Els Stappers ontwerpt, produceert en plaatst duurzame ventilatie-, klimatisatie- en afzuigsystemen. “Bij ABN Cleanroom Technology is geopteerd voor een ventilatiesysteem D. Op het dak hebben we een luchtgroep geplaatst die op een constructie is gemonteerd. Verder heeft ons team in het kantoorgebouw rechthoekige en ronde ventilatiekanalen voorzien. In de burelen van beide zaakvoerders zijn esthetische roosters aangebracht waarvoor wij in ons atelier speciale plenums of aansluitbakken op maat hebben gemaakt. Het hele ventilatiesysteem is ook vakkundig afgesteld door TM Technics, zodat in elke ruimte de juiste hoeveelheid lucht wordt binnen geblazen en afgezogen.”

Media Image

Decoratieve akoestische wandpanelen

Om de akoestiek in ruimten te optimaliseren, heeft MOODSparket de ideale oplossing in huis. Zaakvoerder Jo Van der Stuyft: “In de kantoren en gemeenschappelijke delen van ABN Cleanroom Technology hebben we akoestische wandpanelen gemonteerd. Deze panelen absorberen geluidsgolven in een ruimte en verbeteren er de akoestiek door de galm te verminderen. Op die manier wordt afleiding op de werkvloer tegengegaan, wat een positieve invloed heeft op de arbeidsproductiviteit.”
MOODSparket biedt akoestische wandpanelen aan in diverse vormen en kleuren. “De muren bij ABN Cleanroom Technology zijn aangekleed met decoratieve panelen met een toplaag in notelaar fineer. Ze combineren het functionele met het esthetische en het geheel oogt als een stijlvol afgewerkte wand.”

Transparantie en zonwering

“In alle kantoren, de refter en de vergaderzaal hangen grijskleurige transparante gordijnen van het merk Jab Anstoetz. De transparantie creëert doorkijk en een aangenaam gevoel van openheid, maar tegelijk ook een beetje afscherming en privacy. Bovendien vervullen de gordijnen een akoestische rol”, verduidelijkt Véronique Volders van De Roos Interieur.
“Op de benedenverdieping en op de bovenverdieping aan de achterkant van het gebouw houden elektrische rolgordijnen van Mottura het zonlicht buiten, zodat de medewerkers van ABN Cleanroom Technology ongestoord op hun computerschermen kunnen kijken. De screens hebben een lichtdoorlatendheid van vijf procent en filteren het invallend daglicht. Het ecru van de rolgordijnen gaat op in de kleur van de muren, waardoor er één mooi geheel ontstaat.”

Media Image

Tijdloos en warm meubilair

“Als interieurlabel staan wij voor het afleveren van sterke totaalinrichtingen, die als een brede waaier aan concepten kunnen dienen. Vaak gaat het daarbij over hotels of restaurants, maar ook technologische bedrijven zoals ABN Cleanroom Technology zijn dikwijls op zoek naar warmte in vergaderzalen en kantoren. Met onze collecties gaan we verder dan strakke witte kantoorruimten en creëren wij plaatsen die motiveren en inspireren”, aldus het Dilserse Dôme Deco, dat voor ABN Cleanroom Technology een variëteit aan meubels aanleverde om het bedrijf in een nieuw jasje te steken.
“Het klinkt misschien ironisch, maar met het meubilair dat wij voor dit project hebben aangeleverd, zijn we net afgestapt van het ‘cleane’. Denk aan tijdloze stoelen in zandtinten en terracottakleuren. Verder is er gekozen voor een luxueuze keramieken tafel, die een zeker cachet geeft aan de projectruimte. Een warme sfeer om partners in te ontvangen of om intern te brainstormen.”

Erik Cajot

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners