B:HARD: SPIJKERHARDE INNOVATIE BINNEN DE PARKETWERELD

De eigenaars van LoFra Projects, Frank en Lode Janssen, groei-den letterlijk en figuurlijk op tussen het parket: vader Pol Jans-sen begon in 1974 met een zaak in binnendeuren. Frank: "Mijn vader kocht met een vriend van hem twee vrachtwagens vol met tweede keus deuren. Toen zijn kameraad niet in de zaak geloofde en afhaakte, zette mijn vader door: hij bouwde de onderneming op en ging naast deuren onder meer plafonds en later ook vloeren doen. Toen ik negentien jaar was, ben ik in het familiebedrijf gestapt en groeide de focus op parket."

Media Image

Toevalstreffer met grote gevolgen

Met drie ondernemingen gericht op parket en interieur zaten de ondernemende broers de afgelopen twintig jaar allesbehalve stil.
Nu hebben ze een echte innovatie te pakken. Sinds een halfjaar is LoFra Projects exclusief dealer van het parket B:Hard dat door de Oostenrijkse fabrikant Stöckl Parkett op de markt is gebracht.

Frank Janssen: "We waren vorig jaar in het Poolse Krakau op fabrieksbezoek bij een van onze relaties. Tijdens dat bezoek ont-moette ik per toeval een vertegenwoordiger uit de parketwe-reld. Hij vertelde over een complet nieuw en bijzonder product, zoals een goede vertegenwoordiger dat hoort te doen. Ik ver-wachtte er weinig van, maar een paar maanden later stond hij in onze showroom met B:Hard. Hij vertelde zijn verhaal, ik zag de producten, besefte dat deze man weleens gelijk zou kunnen hebben en besloot een bezoek te brengen aan de fabriek in Oos-tenrijk. Daar was ik direct om. B:Hard is tweeënhalf tot wel drie keer harder dan massief eiken!"

Bedrijfsgeheim: speciaal procedé

B:Hard is een samengestelde plankenvloer met een beperkte dikte van 10 mm. De toplaag is een houtfineer dat via een spe-ciaal procedé verhard wordt. Dat zorgt voor een houten vloer met een extreem harde en resistente toplaag. Hoe de vloer zo hard kan worden, blijft grotendeels een goed bewaard bedrijfsgeheim.

"Ik heb me door de gebroeders Stöckl laten voorlichten. Aan de ontwikkeling van dit nieuwe product is zeven jaar studie vooraf-gegaan. In het kort komt het erop neer dat er gewerkt wordt met een speciale HDF die niet krom trekt.
Fineereiken wordt met een soort korrel en acrylaathars geperst, wat zorgt voor de extreme hardheid. Je ziet de originele nerf waardoor de vloer natuurlijk is en oogt. Met een zeer laag for-maldehydegehalte en een minimum gebruik van hardhout is de vloer ook nog eens ecologisch verantwoord."

Media Image

Brandklasse Bfl-S1

Naast een enorme hardheid, wat resulteert in een gebruiksklasse residentieel van 23 en commercieel van 34, is ook de brandklas-se Bfl-S1 opmerkelijk. "De vloer heeft een hoge krasresistentie van groter dan 6N, maar ook een hoge slipresistentie en goede rolstoelvastheid. Dat maakt B:Hard uitermate geschikt voor ge-bruik in bijvoorbeeld zorginstellingen, beursstands, kantoren en de horeca." Ook voor particulieren is de enorme hardheid een groot voordeel. Vooral gezinnen met kinderen of huisdieren profiteren van de langere levensduur. De planken van B:Hard zijn in diverse kleu-ren verkrijgbaar en kunnen zowel zwevend als verlijnd gelegd
worden. Bovendien is de vloer geschikt voor vloerverwarming en -koeling.

Diamanten zaagblad

LoFra Projects fungeert als groothandel, maar legt de vloeren ook zelf. "Door de extreme hardheid vraagt het leggen wel enige aanpassingen; je hebt echt een diamanten zaagblad nodig. Na een paar planken begint anders de zaag te roken. We voeren nu tests uit met diverse zaagbladen en nevenproducten zoals lim, ondervloeren en onderhoudsproducten, die we uiteindelijk onder de lijn B:Hard uitbrengen." De interesse in de markt voor B: Hard is groot, stelt Janssen. "Inmiddels betreden we via LoFra Projects en een dealernetwerk de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse markt met B:Hard. Waarschijnlijk kunnen we bin-nenkort starten met een project in Brussel van vijfduizend vier-kante meter. De B:Hard-vloer is naar ons idee een geduchte concurrent voor woodlook tegels; daarom gaan we binnenkort ook grote tegelhandels bezoeken. Zoals ik het zie, is dit nog maar het begin!"

19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners