Baldewijns zet voet aan wal langs het Albertkanaal

Veertig jaar na haar oprichting is de firma Baldewijns verhuisd van Hasselt naar Beringen. De site in de cluster Poort West-Limburg biedt niet alleen plaats aan het nieuwe hoofdkantoor van het familiebedrijf, maar ook aan een werk- en montagehal voor het onderhoud van voertuigen en materieel, opslag voor grond en afbraakpuin, een breekwerf en betoncentrale én een aanlegkade voor duurzaam en milieuvriendelijk transport via het water.

Media Image

Baldewijns is in 1984 gestart als traditioneel grond- en afbraakbedrijf. Doorheen de jaren is de familiale onderneming snel gegroeid en zijn haar activiteiten uitgebreid met transport, recyclage, infrastructuurwerken en waterbouwkundige werken. “Om onze gestage groei in de toekomst te kunnen bestendigen, hebben we een terrein van 5 hectare aangekocht in industriezone Ravenshout-Noord in Beringen”, vertelt bestuurder Steven Lisens. “Een van de vereisten was de onmiddellijke nabijheid van het water. De ligging aan het Albertkanaal is een onmiskenbare troef. Het merendeel van onze opdrachten situeert zich op of rond de as Luik-Antwerpen. En aangezien watergerelateerde werken een steeds groter segment vormen binnen onze activiteiten, is de Beringse site een perfecte uitvalsbasis. Voortaan kunnen wij grote hoeveelheden bouwpuin en bouwmaterialen maximaal via het water transporteren. Dit laat ons toe betrouwbare levertijden te garanderen en bouwpuin nog sneller te verwerken tot gerecycleerde grondstoffen.”

Media Image
Media Image

Weerspiegeling van grote ambities

Voor het ontwerp van zijn nieuwe hoofdzetel is Baldewijns in zee gegaan met Mamu Architects. “Op het lege perceel aan de rand van het Albertkanaal en langs de groene gordel van de Grote Beek, hebben we een unieke combinatie van een kantoorgebouw, een werkhuis en een centrale voor gestabiliseerd zand gerealiseerd”, schetst architect Dieter Grevendonck. “De nieuwe vestiging van Baldewijns is niet alleen de weerspiegeling van de grote ambities van deze bouwheer, maar ook een eerbetoon aan een functioneel ontwerp en een build-to-suit bedrijfspand.”

Maximale efficiëntie en productiviteit

“Het kantoorgebouw is meer dan alleen een administratie hub: het is een dynamisch complex in betonstructuur, ontworpen om te inspireren en samenwerking te bevorderen”, vervolgt Dieter Grevendonck. “Met panoramische ramen, die uitkijken over zowel het eigen werkterrein als over het kanaal en de groene gordel, zijn de kantoren een verfrissende omgeving om in te werken. Aansluitend op de achterzijde van dit gebouw ligt het werkhuis, een functioneel ingerichte werkplaats voor herstellingen van materieel, dat Baldewijns dagelijks nodig heeft om haar core business te kunnen uitvoeren. De verschillende aspecten van het werkhuis zijn zo gepositioneerd dat efficiëntie en productiviteit worden gemaximaliseerd. Centraal op de site is de centrale voor gestabiliseerd zand geplaatst, een essentieel onderdeel van de activiteiten van Baldewijns.”

Media Image

Functioneel bedrijfscomplex op maat

“Onze opdrachtgever onderkent de waarde van bouwen met een doel. De onmiddellijke nabijheid van het Albertkanaal, dat de watergedragen activiteiten van Baldewijns bevordert, levert het nieuwbouwproject niet alleen een adembenemend uitzicht op. Deze setting was voor Mamu Architects ook een uitgelezen kans om een functioneel en op maat gemaakt complex te creëren dat volledig is afgestemd op de toekomstige behoeften en de groei van het familiebedrijf”, aldus Dieter Grevendonck.

Breekwerf en betoncentrale op volle toeren

Steven Lisens: “De nieuwe breekwerf en de betoncentrale zijn sinds oktober 2022 operationeel en vormen nu het zwaartepunt van onze recyclageactiviteiten. Eind vorig jaar is de werkplaats van 2800 vierkante meter in gebruik genomen. Op het dak van deze werkplaats worden voor het bouwverlof zonnepanelen geïnstalleerd, zodat we zelf de nodige energie kunnen opwekken om onze betoncentrale te laten draaien.”

Media Image

Doorzichten naar binnen en buiten

In februari is het team van Baldewijns ingehuisd in het nieuwe kantoorgebouw. “Het interieur – waar comfort, stijl en functionaliteit samenkomen – is ontworpen om te verbinden”, verduidelijkt Inne Houtmeyers, interieurarchitecte bij Mamu Architects. “Elk detail hebben we uiterst zorgvuldig geselecteerd, met als doel een omgeving te creëren waarin de medewerkers hun grootste ambities kunnen waarmaken. Omvangrijke glaspartijen zorgen voor doorzichten tussen de verschillende burelen en tussen het gelijkvloers en de verdieping, maar ook naar buiten waardoor je een overzicht hebt op de volledige site.”

Levendige en energieke sfeer

Alle ruimtes zijn doordrenkt met natuurlijk zonlicht en de hele dag verlicht. Inne Houtmeyers: “Op die manier ontstaat er een levendige en energieke sfeer. Flexibele werkplekken nodigen uit tot productiviteit en stimuleren het welzijn, met comfortabele stoelen en ergonomische bureaus die aan ieders individuele behoeften voldoen. Een centrale trap fungeert als een verbindend element om eens te meer de verbinding tussen het gelijkvloers en de verdieping tot stand te brengen. In het hart van de vide pronkt een prachtig verlichtingsarmatuur, een eyecatcher voor iedereen die er passeert. De multifunctionele ruimtes in het centrum van het kantoor zijn strategisch geplaatst om iedereen gemakkelijk toegang te verlenen. Het gebruik van hout en groentinten scheppen een warme en uitnodigende sfeer, die de ruimte aantrekkelijk maakt voor diverse activiteiten zoals vergaderingen, coffee breaks, middagpauzes en bedrijfsfeestjes.”

Media Image

Glazen modulaire wanden

Het interieur is tot leven gebracht door interieurbouwer Weygers. “Onze vakmensen zijn gestart vanop de betonvloer met de pur en de chape en vervolgens met gipskartonwanden, vloerafwerking, Pan-All systeemwanden, deuren, vast meubilair en schilderwerken”, somt projectleider Philippe Witters op.

Zachtgroen kleurenpalet

Projectinrichter Dols is vanaf de eerste schetsen van Mamu Architects meegezogen in het verhaal. “Als je het meubilair, de materialisatie en de kleur al aan het begin van een project kunt mee sturen, dan geeft dat veel voldoening”, vindt Dries Dols. “Al het los meubilair komt van ons, de verlichting hebben wij samen met FUL Lighting gerealiseerd. Het kleurenpalet is overwegend zachtgroen, gecombineerd met natuurtinten. De inrichting is tijdloos en modern.”

Verdere uitbreiding naar Wallonië

“De bouw van ons gloednieuw complex is uiteraard een forse investering geweest”, zegt Steven Lisens. “Maar ze biedt de ruimte voor verdere groei en geeft een boost aan de instroom van talentvol personeel. Ook bij onze huidige medewerkers klinkt niets dan lof. Bovendien is het nu de bedoeling om vanuit Beringen onze waterbouwkundige werken eveneens te ontplooien in de richting van Wallonië. Last but not least kijken we terug op een erg geslaagde samenwerking met Mamu Architects. Niet alleen qua ontwerp, maar ook bijvoorbeeld op het vlak van technische ondersteuning tijdens het bouwproces.” Dieter Grevendonck knikt: “Met Beringen als nieuwe uitvalsbasis en Stokrooie als lokale hub voor werven in en rond Hasselt heeft Baldewijns zich op korte tijd klaargestoomd voor de volgende jaren. Mamu Architects is er trots op hieraan een steentje te hebben bijgedragen.”

Erik Cajot

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image
19 jul. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners