Bakkerij Kenis

In Limburg zien we de laatste tijd steeds meer bijzondere eyecatchers in het architecturale landschap verschijnen. De ontwerpen zijn regelmatig terug te voeren naar de tekentafel van het in Hasselt gevestigde bureau MaMu Architects dat niet alleen esthetisch de lat hoog legt, maar ook weldoordachte gebouwen voor zijn B2B-klanten creëert. We spreken met architecten Raf Neyens en Dieter Grevendonck over de cruciale elementen die een ontwerp tot een succes maken en bezoeken twee van hun projecten.

Media Image

MaMu Architects werd in 2005 opgericht door Jeroen Maesen en Nico Mullens en maakte al snel furore door projecten tot in de puntjes uit te werken. Het team groeide vlot en bestaat vandaag uit dertien medewerkers, waarvan tien architecten en drie interieurarchitecten. Dieter Grevendonck vervoegde de groep als architect in 2014, Raf Neyens als architect en medevennoot in 2016. “Ons bureau heeft al heel wat projecten op zijn palmares”, vertelt Raf. “Denk maar aan kmo-sites, restaurants, kantoorgebouwen en productiehallen, maar ook projectwoningbouw. Daarnaast schakelen klanten ons in voor renovatieprojecten. Dat is het mooie aan ons werk: de afwisseling is er altijd. Het ene moment werken we aan een project in de automotive-industrie, het andere moment aan de restauratieplannen van een oud schoolgebouw.”

In-house interieurdesign
Mamu heeft ook een uitgebreide expertise op het vlak van interieurontwerp. “Zowel voor nieuwbouw als bij bestaande panden”, vult Dieter aan. “We hebben onze eigen interieurarchitecten, maar zij gaan ook regelmatig nauwe samenwerkingen aan met aannemers om tot het beste resultaat te komen. Creativiteit is belangrijk, net zoals een goede coördinatie. Als je met bedrijven werkt, wil je vertraging koste wat kost vermijden. Tijd is geld. Onze klanten weten dan ook dat we heel sterk inzetten op een heldere communicatie, op het hooghouden van normen en waarden. We luisteren altijd goed naar de wensen van de klant, dus wie iets aan ons uitbesteedt, kan rekenen op een betrouwbare aanpak van begin tot einde.” Sommige klanten weten al van tevoren wat ze willen en hebben hun voorkeuren, anderen laten zich volledig door hun MaMu-ontwerper leiden. “Belangrijkste is dat de bouwheer zich in het plan kan vinden”, bevestigt Raf. “Een goed eindresultaat is voor ons niet enkel een mooie foto voor in de ‘boekjes’, maar een tevreden klant.”

Media Image

Bakkerij Kenis
Een project waarbij het expertiseniveau van MaMu duidelijk tot uiting kwam, was de ontwikkeling van een nieuw pand voor Bakkerij Kenis, een bekende ambachtelijke bakkerij die van Meeuwen naar Bree verhuisde. Dieter: “De vraag van de klant was duidelijk: Creëer een grootbakkerij met kantoren, een gebouw dat niet alleen praktisch en functioneel is, maar ook symbool staat voor de kwaliteit en visie van het familiebedrijf. Naast kantoren omvat het gebouw ook een productiegedeelte, inclusief laad- en losplekken voor vrachtwagens en uitgebreide parkings. De gedachte was om aan de voorzijde het beeld van een kleinschalige, gezellige bakkerijwinkel te creëren zodat het ambachtelijke aspect van het familiebedrijf benadrukt werd.” Het team van MaMu ging aan de slag met een innovatief ontwerp. Aan de buitengevel gaven ze een moderne look and feel in natuurlijke tinten, aangevuld door baksteenstrips voor een warme uitstraling en geaccentueerd door bronzen kokers uit geanodiseerd aluminium. Het ideale canvas voor het bedrijfslogo van de bakkerij.

Media Image

“Het traject verliep goed, al moest de site wel enigszins aangepast worden voor de bouw”, zegt Dieter, zelf hoofdarchitect in dit project. “Het perceel had een vierkante vorm en moest geschikt zijn voor verharding en het af en aan rijden van transportverkeer. Maar toen die uitdagingen eenmaal waren opgelost, was het een kwestie van inrichting.” Daarvoor deed MaMu onder andere een beroep op Weygers. “Het is voor ons belangrijk om de verantwoordelijkheid voor zulke afwerkingen bij één partner neer te leggen”, aldus Dieter. “Dat maakt de opvolging eenvoudiger en overzichtelijk. De bakkerij is geen enorm interieurproject geweest, maar we hebben wel oog voor de complexiteit ervan. Een totaalpartner die voor meerdere taken instaat, zoals ook de chape van de vloeren, maakt het proces meteen gemakkelijk aan te sturen.” Het interieur van de kantoren werd huiselijk en gezellig vormgegeven, met natuurlijke houten accenten in de deuren en het maatmeubilair. De wanden kregen schakeringen van wit, zwart en beige.

Media Image

Aannemer van het bouwproject was Willy Naessens, met Tom Vanpassel als regionale bedrijfsleider die de bouw overzag. “De coördinatie van zowel ruwbouw als onderaanneming gebeurde in samenspraak met de architect”, zegt hij. “We vonden het fijn dat MaMu meedacht in het proces en het project daardoor van begin tot einde vlot verliep.”
De technische installaties in zowel de kantoren als de productiehal werden voorzien door Verbiest ETI. Naast de volledige elektrische installatie kreeg het gebouw ook een compleet gebouwenbeheersysteem, waar alle neventechnieken zoals het datanetwerk, branddetectie, toegangscontrole, camera’s, KNX en inbraakdetectie aan werden gekoppeld. “Met het oog op het energiemanagement kozen we ervoor om een PV-installatie van 340kWp te voorzien”, vertelt Leo Verbiest, zaakvoerder. “En dat over het volledige dakoppervlak. Beide energiestromen worden gemonitord met het visualisatiepakket, wat de klant op ieder moment kan raadplegen en monitoren.” Voor alle werken en technieken heeft Verbiest ETI steeds in contact gestaan met MaMu Architects. “Een fijne samenwerking”, aldus Leo. “De communicatie verliep duidelijk en vlot, waardoor we perfect wisten wat onze taak was en hoe we de installaties moesten toepassen.”

Een realisatie van;

Screenshot 2022-06-09 130554.jpg

Screenshot 2022-06-09 130709.jpg

Screenshot 2022-06-09 130844.jpg

Screenshot 2022-06-09 130912.jpg

23 apr. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners