Architect in de kijker: BPAgroep

Rij je langs de Hoogstraat in Zutendaal? Dan kan het zijn dat je blik afdwaalt naar zes speciale huizen die je er terugvindt. De reden? Ze werden gebouwd met de Dubio-gevelsteen van Nelissen, en zijn daardoor een ware eyecatcher! De zes halfopen bebouwingen die in Zutendaal zijn opgetrokken zijn een realisatie van architect Hubert Bijnens (BPA Groep) en projectontwikkelaar John Hermans (Hermans & Co). Enkele jaren geleden bezochten ze samen de stand van Nelissen op Batibouw waar hun oog viel op de Dubio gevelsteen. De keuze was echter niet evident …

Media Image

Co-creatie

“John Hermans stelde voor om de Dubio te gebruiken bij ons gezamenlijk project in Zutendaal”, aldus Hubert Bijnens. “Ik was ermee akkoord, en de drie kleuren waaruit je kan kiezen in Dubio-formaat zien er heel mooi uit, maar voor dit project was ik op zoek naar een warme, zachte kleur op basis van oker. Na een gesprek met de medewerkers van Nelissen, kwamen we tot een oplossing. We gingen voor de Dubio, maar in een andere steenkleur, namelijk de monet. Heel leuk dat je bij Nelissen als architect echt aan co-creatie kunt doen bij grote projecten”, aldus Bijnens.

Illusie

De Dubio werd verlijmd gebruikt in wildverband. “Hierdoor creëerden we een gevel met een Franse kalk natuursteen aspect, en dat geeft de gebouwen een zacht en warm uiterlijk. Naast gevelstenen gebruikten we als tweede materiaal crepi in een bruinige/grijzige kleur. De wisselwerking tussen de ruwe textuur van de Dubio en het uniforme, vlakke geheel van de crepi leidt tot een mooi resultaat, zowel qua kleur als qua structuur.”

Media Image
Media Image

Dubio als luxueuze keuze

De halfopen bebouwingen hebben de allure om één geheel te vormen. “We hebben niet gewoon drie keer twee eenheden tegen elkaar willen ‘plakken’. En de gebouwenstructuur zelf? Die hebben we eerder eenvoudig gehouden. Hierdoor konden we de bouwbudgetten scherp houden wat ons toeliet om andere luxueuzere keuzes te maken, zoals de Dubio.”

Levendige gevel

Voor architect Hubert Bijnens was het de eerste keer dat hij de Dubio gebruikte bij een project. “Ik ben blij met het resultaat! Als ik voor de gevel sta zie ik geen saai uiterlijk, maar net een heel levendige gevel. En als de zon erop schijnt komt het geheel echt helemaal tot z’n recht.”

100% tevreden?

Het totaalplaatje is prachtig, maar toch wil Bijnens het élke keer beter doen. “Op het einde van de rit ben ik nooit 100% overtuigd van het resultaat. Ik wil het in de toekomst steeds beter doen. Het gaat dan meestal om details, maar ik zal altijd wel iets vinden wat ik een volgende keer anders zou doen. Over welk project ik dan wel volledig tevreden zal zijn? Hopelijk het volgende”, lacht Bijnens.

Media Image
25 jun. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners