$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

We wilden onze grenzen verleggen



Perfectionistisch, perfectionistischer, perfectionistischst. De uitspraak van de overtreffende trap van het woord perfectionistisch is haast even moeilijk als het realiseren van het project waarover dit artikel gaat. En of de architecten, aannemers en bouwheer zichzelf overtroffen hebben met het nieuwe hoofdkwartier van Schoeffaerts, gespecialiseerd in afwerking en interieur. De lat lag extreem hoog en marge om ze te verlagen werd gezien als een zwaktebod. Daarvoor was de passie voor het vak ook te groot. “Ongeacht de uitdagingen die we tegenkwamen in het project; steeds zochten we samen met de andere partijen naar een oplossing. Gelukkig waren er regelmatig koffiekoeken,” aldus Robby Engelen, projectleider bij de firma Mathieu Gijbels. Samen met de architecten van Block Office, Dave Grosemans en Bert Ruelens en bouwheer Ronny Schoeffaerts blikken ze terug op een in alle opzichten uniek project.





Zou de 14-jarige Ronny Schoeffaerts het geloofd hebben als je hem meer dan 37 jaar geleden zou gezegd hebben dat hij vandaag aan het hoofd zou staan van een gerenommeerd interieur- en afwerkingsbedrijf? Allicht niet, opgroeiend in een kansarm gezin en aan de vooravond van een eerste leercontract. Maar het is ongetwijfeld een verklaring voor zijn grote gedrevenheid om vandaag niet alleen bij zijn klanten, maar ook bij de bouw van een eigen nieuwe showroom tot het uiterste te gaan. “Onze voormalige showroom, tevens in Diepenbeek gelegen, voldeed niet meer aan onze vereisten,” aldus CEO Ronny Schoeffaerts. “We hadden er al een paar keer verbouwd, en met een derde verbouwing zouden we niet het programma kunnen realiseren dat we voor ogen hadden. Door de jaren heen zijn we immers uitgegroeid tot een totaalleverancier op het vlak van interieur, met onder andere ook deuren, parket en vloeren in ons aanbod. Dat wilden we volop kunnen tonen. Dus weken we uit naar een nieuw terrein, in het businesspark Dorpsveld II gelegen tegenover de Jaga-site.” 





Vele villa’s in één project

De site was er dan wel, voor de finale plannen op tafel lagen, ging er toch nog wat tijd over. Een waterpartij, een binnentuin en een moderne showroom die flexibel kan worden ingericht. Die elementen moesten zeker opgenomen worden in het bouwprogramma. Het architectenteam van het Hasseltse Blockoffice, dat onder andere gespecialiseerd is in villabouw en met wie Schoeffaerts vaak aan gemeenschappelijke projecten werkt, vergelijkt het uiteindelijke ontwerp vandaag als “vele villa’s in één project”. “Een eerste plan, dat we in een verregaande fase hadden uitgewerkt, bleek nadien toch niet gedurfd genoeg voor de bouwheer,” aldus Dave Grosemans van Block Office. “Nadien vloeiden zijn inspiratie samen met de onze tot het huidige ontwerp. Een uitdaging die we in de toekomst met ons bureau zeker nog eens willen aan gaan.” Ook de input van interieurarchitect Bert Casters, die al jarenlang samenwerkt met Ronny Schoeffaerts, bleek daarbij van groot belang.




Dat ontwerp bestaat uit een gebouw met verschillende bouwlagen waar je telkens doorheen kunt kijken en geeft, door de toepassingen van verschillende spectaculaire uitkragingen, uit op alle windrichtingen. “De drie schijven werden telkens anders uitgevoerd: de benedenlaag vooral in glas, een tweede laag vooral in het wit en een derde laag in het zwart,” aldus Dave. “Met tussen elke bouwlaag een schaduwvoeg die wordt uitgelicht.”





“Niet alleen architecturaal, maar ook bouwkundig een huzarenwerkje,” aldus Ronny. “Als er iemand in staat zou zijn om dit te realiseren, dan was het de firma Mathieu Gijbels wel. En dus werd deze firma ingeschakeld voor vertaling naar de praktijk.”




Levenswerk

Het gebouw kreeg, zoals gevraagd, inderdaad een prachtige waterpartij en binnentuin: een pad voert de bezoekers via een loopbrug van keramische natuursteenimitatie over het water (mét kois) voorbij de prachtige kurkeiken richting de inkom. Als bezoeker zie en voel je meteen: hier werd niets aan het toeval overgelaten. En dat gevoel blijft ook binnen overeind. “Ik beschouw dit project toch enigszins als een levenswerk: al mijn expertise en die van het team komen er samen, we wilden echt grenzen verleggen. We wilden een uniek concept creëren voor de klant of architect die hier alles onder één dak kunnen vinden op het vlak van interieurafwerking, van pleisterwerken tot en met schilderwerken en alles wat daartussen valt.”




Op de begane grond vind je naast een prachtige ontvangstbalie onder andere de showroom van de Brems- en Anyway-binnendeuren die Schoeffaerts verdeelt, kantoor- en vergaderruimte en de foyer met sfeervolle loungeruimte, bar en tafel om klanten te ontvangen. Overal valt de bijzonder hoge afwerkingsgraad op. Zelfs de toiletruimtes (wit voor de dames, zwart voor de heren) zijn een ommetje waard. Maar de grote eyecatcher is ongetwijfeld de wenteltrap. “In deze trap komen onze specialisaties mooi samen: de trap bevat pleisterwerk, gyproc en schilderwerk, aldus Ronny.” 



 

“En die andere trap met zwevende glazen treden, mag dan wel eenvoudig lijken, om deze zo uit te voeren was er ontzettend veel studiewerk nodig,” aldus Robby Engelen, projectleider bij Mathieu Gijbels. “Dat geldt trouwens voor heel wat andere zaken in dit gebouw en was ook nodig om de perfectie in alle belijningen en details te benaderen,” legt Bert Ruelens uit. “Dankzij een goede voorbereiding en heel veel overleg tussen de bouwheer, bouwfirma en architect, hebben we echt wel grenzen verlegd.”

 



“Ik denk bijvoorbeeld ook aan de zwarte gevelplaten en de gouden kaders die we zo scherp mogelijk hebben uitgevoerd, de grote pivoterende deuren, de waterpartij die we op het niveau van de binnenafwerking hebben uitgevoerd,” zegt Robby nog. “Het scheelde niet tot op de centimeter, wél tot op de millimeter. De boeketjes bloemen die onze projectvoorbereider Linda Blockx regelmatig cadeau heeft gekregen van Ronny, waren dubbel en dik verdiend (lacht).”


Via de wenteltrap bereik je de eerste verdieping, waar de parket- en vloerenshowrooms zijn geïnstalleerd, evenals kantoorruimte voor de medewerkers. Verder kun je ook nog inspiratie opdoen voor gordijnen, tapijten, giet- en mortexvloeren. Door met verschillende sfeerboxen te werken, krijg je als bezoeker nooit het overweldigende gevoel dat je in een standaard showroom wel eens overvalt. 


Op de derde verdieping wordt op dit moment nog een kijkloft (mét buitenzwembad) ingericht: de ideale manier om alle diensten en mogelijkheden te zien samenvloeien.


Een levenswerk waar ook de volgende generatie de vruchten van zal plukken, zoveel is zeker. In het bedrijf wordt de zaakvoerder immers al geflankeerd door zijn 2 zonen en dochter.




“Samen hebben we elkaar naar een hoger niveau getild”

Ook interieurarchitect Bert Casters was geen onbekende voor Ronny Schoeffaerts. “We leerden elkaar jaren geleden kennen via een gemeenschappelijk project,” aldus de interieurarchitect uit Oudsbergen. “Ik maakte de evolutie van Schoeffaerts naar een totaalpartner van op de eerste rij mee, en zag dus ook hoe ze hun vorige showroom ontgroeiden. Ook daar deed Ronny al meermaals een beroep op mij. En ook daar lag de lat al hoog. Maar wat we hier samen met de andere partners hebben neergezet, is toch nog van een ander niveau. Het klopt dat we wat moeilijk uit de startblokken geschoten zijn, maar eens we tot dit finale, vooruitstrevende ontwerp waren gekomen, zaten de neuzen in dezelfde richting. Samen hebben we de schouders gezet onder dit zeer complexe project. Daarbij wil ik uitdrukkelijk ook de firma Robby en de andere collega’s van het Gijbels-team bedanken. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest. De 1/100-maquette die ik voor het ontwerp heb gemaakt, bleek tijdens de voorbereiding van de bouwwerken trouwens erg waardevol.”




“Ondanks die complexiteit, oogt het gebouw eenvoudig, het weekt ook emotie los” aldus Bert Casters nog. “Dat vind ik er net zo knap aan. Net zoals we erin geslaagd zijn om de buitenzijde de detaillering van een interieurafwerking te geven. Een mooie en beslist unieke referentie voor iedereen die eraan heeft mogen bijdragen.”







$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,37,Events,21,Magazine,159,Nieuws,69,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,41,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: We wilden onze grenzen verleggen
We wilden onze grenzen verleggen
https://1.bp.blogspot.com/-1NNqHfG7VOQ/X_8gIMTS65I/AAAAAAAACLo/bVX3_kpKFdA1XZl6gYb9uM1hq4qACoIOACLcBGAsYHQ/s320/DSC_1569.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-1NNqHfG7VOQ/X_8gIMTS65I/AAAAAAAACLo/bVX3_kpKFdA1XZl6gYb9uM1hq4qACoIOACLcBGAsYHQ/s72-c/DSC_1569.JPG
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2021/01/we-wilden-onze-grenzen-verleggen.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2021/01/we-wilden-onze-grenzen-verleggen.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy