$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Nieuwe sportschool legt de lat ook architecturaal hoog


In deze bijzondere periode keken heel wat leerlingen uit naar de start van het nieuwe schooljaar. Eindelijk terug naar de échte klas. Voor de 650 leerlingen van de Sportschool in Hasselt was het nog een tikkeltje specialer. Zij mochten op 1 september immers voor het eerst naar de les in het gloednieuwe schoolgebouw. En dat was verre van evident. Met een strikt budget en corona dat roet in het eten gooide was het zowel financieel als timing-gewijs een huzarenwerkje. Maar het resultaat? Dat mag er absoluut zijn! Daar is iedereen het over eens, niet alleen de leerkrachten en de leerlingen.




De bouw van een nieuwe campus voor Sportschool Hasselt, een van de grootste sportscholen van het land, kadert in een ruimer masterplan dat enkele jaren geleden werd ontwikkeld door Scholengroep GO! Next. “De complexen aan de Koning Boudewijnlaan waren aan vervanging toe, en de uitbreidingsmogelijkheden op de omsloten site waren te beperkt”, legt Carlo Jansen, Directeur Algemene Diensten van de scholengroep, uit. “In onze zoektocht naar een nieuwe site, kwamen we uit bij deze site, aan de Elfde Liniestraat. “Vlakbij onze toenmalige school, op een terrein dat op dat moment geen functie meer had voor onze scholengroep, en omgeven door andere scholen. Een mooie kans die we met beide handen hebben gegrepen.”



De scholengroep besloot volgens het Design&Build-principe te werken om snel en efficiënt aan de slag te kunnen gaan. Door ook een privépartner, in dit geval Consortium Hasselt, bij het project te betrekken, werd het financieel ook een haalbare kaart. In ruil voor een aantal verlaten schoolsites van de scholengroep, investeerde Consortium Hasselt in een nieuw scholencomplex voor de Sportschool.


Net geen twee jaar duurde de bouwperiode van Sportschool Hasselt vervolgens. In die periode kreeg de campus een nieuw lesgebouw, sportcomplex, gevechtssport-, fitness-, turn- en danszaal. En dat volgens een ontwerp van UAU collectiv, dat de ontwerpwedstrijd won. “We hadden daarbij veel aandacht voor een multifunctioneel gebruik van de sportzalen en tegelijkertijd de praktische inzetbaarheid ervan door de school zelf,” aldus Lize Gielkens, architecte bij UAU collectiv. “Dit leidde tot een ontwerp dat bestaat uit twee geschrankte gebouwen, waarbij het ene gebouw de klaslokalen en administratieve diensten omvat en het andere gebouw de sportzalen. Met als grote voordeel dat het sportcomplex gemakkelijk aan externe organisaties verhuurd kan worden. De gebouwen zijn met elkaar verbonden door de speelplaats die er als een vierkant omheen zit en een luifel die de gebouwen verbindt, zodat ze toch als één geheel wordt ervaren. De luifel omarmt als het ware de speelplaats. Een mooie en hedendaagse vertaling van het traditionele afdak.”





Die luifel bleek in de praktijk trouwens een echt huzarenwerkje. Lize Dreesen, projectleider bij Strabag: “De kopse kanten wilden we immers zo fijn mogelijk houden. De binnenkant bestaat uit een kolom met een diameter van 24 centimeter, de kop en de voet werden in het polybeton aan de onderzijde en de betonnen luifel ingewerkt. Naar buiten toe versmalt de constructie, waardoor je wat het effect van een omgekeerde paraplu krijgt. Ik denk dat ik niet de enige ben die opgelucht ademhaalde toen de bekisting werd verwijderd. Tijd voor een tweede kans was er niet. Dit geldt ook wel voor de rest van het project: hoewel een aantal zaken eenvoudig ogen, ging er heel wat technisch denkwerk aan vooraf. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de combinatie van staal en beton in het gebouw of de houten liggers die we in de sporthal hebben aangebracht.” 



Gesloten geheel

“Een sportzaal is altijd een gesloten geheel,” vervolgt Lize Gielkens. “Dat hebben we meegenomen in de visibiliteit naar buiten toe. Daardoor oogt het ontwerp als een gesloten volume, wat we hebben doorgetrokken naar het klassengebouw. De gevels van beide volumes zijn met geplooide aluminiumpanelen in een lichte kleur afgewerkt boven de plint, onder de plint werkten we voornamelijk met zwart en glas, zodat de klaslokalen en het sportvolume eigenlijk als een verhoogd volume op de plint lijken te staan. Deze tweeledigheid maakt het ontwerp interessant en tegelijkertijd zorgt het voor uniformiteit tussen beide gebouwen.”



Dat contrast tussen licht en donker werd overigens ook doorgetrokken naar het interieur. “Hier werkten we vooral met duurzame materialen als beton, detailleringen in het zwart en warme accenten in hout,” aldus de architecte. Het is geen geheim dat scholen niet over eindeloze budgetten beschikken. We hebben dus weldoordachte keuzes moeten maken in de detailafwerking. Zo schonken we veel aandacht aan mooie en degelijke verlichting in de inkomhal, de klaslokalen en de sporthal, maar ook in de gangen, waar we niet met die typische tegelplafonds werkten, maar wel met geperforeerde cassettes. Deze zorgen niet alleen voor een ander aanzicht, maar tevens voor een betere akoestiek. Andere akoestische ingrepen, onder andere in de klaslokalen, deden we met zwart schuimmateriaal. Ook alle elektriciteit, plinten en brandwerend schilderwerk werden in het zwart uitgevoerd. De deurbladen werden in houtfineer voorzien.”





Opvallend is ook de openheid van het ontwerp. “In het verlengde van de visie van het overkoepelende masterplan, besloten we inderdaad te kiezen voor een open campus”, legt Carlo Jansen uit. “De site is dus niet omsloten door hekwerk, hetgeen de uitstraling van het ontwerp alleen maar versterkt. Bovendien verlengen we zo de groene as die vertrekt vanuit het Kapermolenpark en verderloopt via onze school, het internaat dat nog in aanbouw is en richting de technische en hotelschool. De bouw van het internaat zal trouwens in het voorjaar van volgend jaar worden afgerond.”  


Plannen hertekenen

Een beperkt budget. Het is al een paar keer gevallen tijdens het gesprek. Het speelde het project wel parten. Koen Brems, COO van Borghof Invest NV, geassocieerde uitvoerder van Consortium Hasselt,  werd iets meer dan een jaar geleden betrokken bij het project. “Het team botste op dat moment toch wat op de grenzen van het Design&Build-model. Met een beperkt budget een mooi afgewerkt project realiseren. Het is gelukt, maar eenvoudig was het niet. Op een bepaald moment bleek dat we er niet zouden komen met het vooropgestelde budget. En, hoe moeilijk dat ook was, noopte dat er ons toe om alles te herbekijken. Het ondergrondse regenwateropvangsysteem werd opnieuw bekeken, de sportvelden werden compleet hertekend, en voldoen nu ook aan de officiële wedstrijdnormen, een aantal glazen vlakken, die normaal plafondhoog waren voorzien, werden verkleind. Ook de plannen voor de buitenaanleg werden opnieuw onder de loep genomen.”

Prairiebeplanting

Marc Timmermans, gedelegeerd bestuurder bij Groenbedrijf Van Vlierden, gaat dieper in op die buitenaanleg: “Een aantal elementen, zoals de speelplaats en het voetbalplein, waren al gedefinieerd toen wij betrokken werden bij het project. Net zoals de parkeerplaats. Die elementen namen we mee in ons ontwerp, dat we zo hedendaags mogelijk wilden maken. Zo kozen we voor een dynamische prairiebeplanting met vele kruidachtige gewassen en een afwisselende bloei. Dit type aanleg heeft immers een grote ecologische meerwaarde en is bovendien ook financieel interessant. Daarnaast sluit het prima aan bij het concept van een open campus en het openbare groen dat de stad Hasselt in de omgeving heeft aangelegd.”





“Voor de constructie van het gebouw werd gewerkt met een kolommenstructuur en een niet-dragende houtskeletbouw waartegen de aluminium panelen werden bevestigd”, legt Lize Dreesen nog uit. “Her en der werd er nog staalstructuur toegepast ter ondersteuning van de houtskeletbouw.”


Hoe blikken de partijen terug op het project? “Het was behoorlijk pittig,” aldus Lize Dreesen, “ook omdat het de eerste keer was dat we via dit Design & Build-principe werkten. En qua timing werden we toch wel behoorlijk in het nauw gedreven door het coronavirus. Maar aan het eind van de rit mogen we, denk ik, behoorlijk trots zijn op het resultaat dat er vandaag staat.” Dit kan Carlo Jansen alleen maar beamen: “Onze medewerkers en leerlingen vinden het geweldig om iedere dag in dit nieuwe gebouw te mogen werken en leren.”




Koen Brems: “Zonder hechte samenwerking krijg je een project als dit nooit tot een goed einde gebracht. Dat bleek ook zeker de laatste maanden, tijdens de spreekwoordelijke laatste loodjes. Mooi wat alle partners samen hebben gerealiseerd in de aanloop naar 1 september.” Marc Timmermans: “Ik denk dat we allemaal een beetje hebben getoverd (lacht). Maar is bouwen dat niet altijd?” 


Voor beide Lizes was het trouwens nog een extra bijzonder project. Ze delen niet enkel hun voornaam, maar ook hun diploma én passie voor de bouw. “Lize en ik raakten bevriend tijdens onze studies architectuur,” vertelt Lize Gielkens. “Het is voor ons extra bijzonder om samen een project als dit mee te helpen realiseren.”



$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,37,Events,21,Magazine,158,Nieuws,68,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,40,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Nieuwe sportschool legt de lat ook architecturaal hoog
Nieuwe sportschool legt de lat ook architecturaal hoog
https://1.bp.blogspot.com/-si3gJA_-Vus/X7PoZ6fj7PI/AAAAAAAACEQ/iQ4N-jehQyMJ9yU2E2Y4b3XbKse074SEACLcBGAsYHQ/s320/DSC_8402_lr.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-si3gJA_-Vus/X7PoZ6fj7PI/AAAAAAAACEQ/iQ4N-jehQyMJ9yU2E2Y4b3XbKse074SEACLcBGAsYHQ/s72-c/DSC_8402_lr.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2020/11/nieuwe-sportschool-legt-de-lat-ook.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2020/11/nieuwe-sportschool-legt-de-lat-ook.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy