$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Natuur en natuurbeleving komen tot wasdom in Kapermolenpark

Wat begon als een kleinschalig participatietraject, mondde uit in een heuse metamorfose van het Hasseltse Kapermolenpark. De kaap van de eerste fase, inclusief vleermuizengrot, werd in volle coronatijd bereikt, en dat tot grote vreugde van heel wat wandelende, fietsende en ravottende grote en kleine Hasselaren. De Demer speelt, dankzij het ontwerp van Pieter Daenen van BuroLandschap, een sleutelrol in het project. Aan Rob Dreessen van Martens Wegenbouw om de rivier in het gareel te houden … Dat bleek niet altijd evident.


Ongeveer vier jaar geleden vatte BuroLandschap het masterplan voor het Kapermolenpark aan. “Aanvankelijk was het voorzien als een kleinschalig participatietraject, dat het deze vormen zou aannemen, hadden we eigenlijk niet voorzien,” legt Pieter Daenen uit. Maar klein of groot, de noden die de Hasselaren aandroegen tijdens het participatietraject, vormden later ook de fundamenten van de volledige make-over die het park uiteindelijk kreeg. “Een van de elementen die naar voren kwam, was bijvoorbeeld de afwezigheid van de Demer, die buiten het park lag,” verduidelijkt Joost Venken, schepen van onder andere parken en groen van Stad Hasselt. Stad Hasselt wilde hier graag op in gaan. Méér biodiversiteit, méér water en méér groen in het park krijgen werd de uitdaging.” Daar zijn we mee aan de slag gegaan in het latere masterplan. Een deelname aan een wedstrijd van de Vlaamse Overheid, ‘Natuur in je buurt’, bracht het project in een stroomversnelling. Stad Hasselt besloot het momentum te grijpen en volop in te zetten op de aanpak van het park. En zo won het project aan grootte.”Vleermuizen spotten

De eerste fase van het masterplan werd in mei afgerond. “Het ontwerp vertrekt van twee assen: enerzijds een belevingsas die spelelementen als de speeltuin en stapstenen door het water verbindt, anderzijds een as die de koppeling met de campuszone met haar verschillende scholen, maakt. Het hart van het park wordt gekenmerkt door een landmark, dat bovendien zo werd ontworpen dat ook zwaluwen, ijsvogels en vleermuizen er hun plekje vinden dankzij de perforaties in de wand. Vanaf dit uitkijkpunt heb je trouwens een prachtig zicht op de parkomgeving én het water. Want de Demer werd, zoals gevraagd, uit haar isolement gehaald, en betrokken bij het park. “Bovendien werd de rivier daarbij ook verbonden met de vijver, waardoor er een waardevolle natuurlijke omgeving is ontstaan voor vissen, die kunnen migreren van het vijvergedeelte naar de rivier,” aldus Pieter.
Opnieuw beginnen

Deze verbinding vormde meteen de meest delicate ingreep van het hele project, dat beaamt ook Rob Dreessen, Manager bij Martens Wegenbouw, de firma die de grondwerken, waterbouw en wegeniswerken voor zijn rekening nam. “Zodra er water bij een project komt kijken, ben je natuurlijk een beetje overgeleverd aan de grillen van de natuur. Dat was hier niet anders. De Demer heeft ons toch wel een paar keer onaangenaam verrast en een keer onze werf doen overstromen. Dat leidde er op een bepaald moment toe dat enkele betonnen platen die het wandelpad door het water vormen, verzakten ter hoogte van het middeneiland. Gevolg: de vijver, die op dat moment helemaal klaar was, opnieuw leegpompen om met de machines ter plaatse te brengen. De schanskorven die we vervolgens hebben geplaatst, vermijden nu dat de betonnen platen wegzakken. Gelukkig hebben we een ruime expertise en is ons machinepark ook afgestemd op dit soort uitdagende projecten, waardoor we alles ook met onze eigen mensen kunnen uitvoeren.”

Het water in het gareel houden, bleek niet de enige moeilijkheid. “Ondanks de afsluitingen die we rondom de werfzone hadden geplaatst, kregen we af en toe ook te maken met ongewenst bezoek. Domino spelen is leuk: als je een afsluiting omduwt, valt ook de rest mee. Maar wij mochten ze telkens opnieuw overeind zetten.”
500 nieuwe bomen

“In totaal werden er meer dan 500 nieuwe bomen aangeplant, die een meer diverse natuurwaarde hebben voor het domein,” aldus Pieter. “Hoewel ze wel wat te lijden hebben gehad onder de enorme droogte van afgelopen zomer, verkeert het merendeel, dankzij een goede nazorg, in goede gezondheid. Verder kozen we voor inheemse mengsels met een grote ecologische waarde, maar deze hebben twee jaar de tijd nodig om tot wasdom te komen,” legt Pieter uit. “Het is dus logisch dat je het eindresultaat niet meteen ziet. Maar geduld is een mooie deugd … Het wordt echt de moeite.” 


Op dit moment is de tweede fase in voorbereiding. Zo staan er nog wegeniswerken en de aanleg van paden in het campuspark op de planning en komt er op termijn ook een sportzone, parallel met de Koning Boudewijnlaan. “Het is fijn om te merken, dat ook ons land, in navolging van onze buurlanden en bijvoorbeeld sterkhouders als de Scandinavische landen, veel meer inzet op natuur en natuurbeleving voor zijn inwoners,” aldus Pieter. “Zeker in een stad is een stukje natuur geen overbodige luxe. Mooi dat we hier mee onze schouders onder kunnen zetten.”


Mensen dromen

“Ik vind het een referentie die gezien mag worden,” aldus Rob Dreessen nog. “Mensen dromen, en wij mogen die dromen mee helpen realiseren. Ik vind dat dit project een mooie match is geworden. Bovendien is het ook voor mij persoonlijk een belangrijk project. Martens Wegenbouw maakte maar net deel uit van de groep Decoster Dominique, en dit was een van onze eerste projecten samen. Een mooie mijlpaal.”


Biodiversiteit troef in het nieuwe Kapermolenpark

 Groenbedrijf Van Vlierden werd ingeschakeld voor de groenaanleg in het Kapermolenpark. Een goede timing bleek hierin cruciaal. Marc Timmermans, gedelegeerd bestuurder bij Van Vlierden: “Het park bevindt zich in het overstromingsgebied van de Demer. Het was dus wikken en wegen over de juiste aanplantingsperiode. Start je te vroeg, is het terrein te nat en treedt er structuurbederf van de bodem op, waardoor ook de plantenwortels gaan rotten. Ben je te laat, dan krijgen de planten niet de kans om goed te kunnen inwortelen. Een warm voorjaar of droge zomer is dan vaak fataal voor de jonge planten. Dankzij het gebruik van drukplaten om over te rijden, is dit goed gelukt. Bovendien waren we net klaar voor coronatijd.”
De aanplanting is erg divers: van een 60-tal hoogstambomen in diverse maten, over een aantal meerstammige solitaire heesters, tot en met oeverbeplanting en een bloemenweide. Een grote meerwaarde op het vlak van biodiversiteit.

 

En toen wilde het maar niet regenen … “Mei was inderdaad een dramatisch droge maand,” vertelt Marc. “En de zomermaanden waren niet beter … Maar dankzij een goede, en secure nazorg en opvolging, zijn er slechts enkele bomen of heesters afgestorven, daar zijn we best wel fier op.”$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,37,Events,21,Magazine,164,Nieuws,75,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,47,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Natuur en natuurbeleving komen tot wasdom in Kapermolenpark
Natuur en natuurbeleving komen tot wasdom in Kapermolenpark
https://1.bp.blogspot.com/-0JZd8Vm6L4I/X6U-Rp9JsKI/AAAAAAAACBw/C937UeQ8sSsMm6h6-woMx-2Q2XNF-vwAQCLcBGAsYHQ/s320/Kapermolen_ArnePyferoen201001_-01.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-0JZd8Vm6L4I/X6U-Rp9JsKI/AAAAAAAACBw/C937UeQ8sSsMm6h6-woMx-2Q2XNF-vwAQCLcBGAsYHQ/s72-c/Kapermolen_ArnePyferoen201001_-01.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2020/11/natuur-en-natuurbeleving-komen-tot.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2020/11/natuur-en-natuurbeleving-komen-tot.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy