$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Smartbuilding zet de mens centraal


Gebouwen worden steeds complexer op het vlak van beheer en onderhoud. Om de almaar hogere verwachtingen van de gebruiker in te lossen en tegelijk de totale levenscyclus-kost van een gebouw onder controle te houden, kunnen nieuwe technologieën een handje toesteken.

Voorbeelden zijn performante software, de integratie van sensoren, het internet of things en nieuwe businessmodel- len. Limburg Bouwt neemt smart buildings onder de loep tijdens een rondetafelgesprek bij allround ingenieursbureau Macobo-Stabo in Tessenderlo.

   

Leren en stimuleren In een smart building is de aanwezige technologie afgestemd op de gebruiker en op de activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Van de parkeerplaats tot de ontvangstruimte en van de werkplek tot aan een vergaderzaal denkt het gebouw met de persoon mee. Een smart building leert, stimuleert en verzamelt data. Die worden gebruikt om processen te optimaliseren, fouten te verminderen en de gebruikservaring te verbeteren. Het slimme gebouw begrijpt de behoeften van de gebruikers en zorgt ervoor dat medewerkers efficiënt kunnen samenwerken en zo productief mogelijk zijn. Elke smart building is een gebouw waar inspiratie, ideeën en innovatie worden gestimuleerd, systemen onderling communiceren alsook zelfsturend worden en menselijke interactie en ingrijpen steeds minder nodig zijn.

“Een Smart Building houdt niet enkel rekeningen met de gebruiker, maar ook met de wensen van de eigenaar, de gebouwbeheerder en de onderhoudsfirma.”Michel Grosemans (GIA)

Verschillende invalshoeken

Michel Grosemans (GIA): “Waar je bij domotica enkel uitgaat van de gebruiker, moet je een smart building vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Dus ook ten aanzien van de gebouwbeheerder, degene die voor elke verdieping de elektriciteitsrekening opmaakt en de firma die instaat voor het onderhoud. In een DALI-systeem – of voluit Digital Addressable Lighting Interface – bijvoorbeeld kun je waar dan ook in het gebouw een defecte lamp traceren of verbruiksdata opvissen. Er is een integratie met wat de gebouwbeheerder, de eigenaar en de onderhoudsfirma elk willen. Het meest futuristische dat ik heb gezien is een digital twin van een gebouw, dat op basis van een BIM-model is gecreëerd.

“We stellen vast dat toegangscontrole meer en meer gebruikmaakt van bluetooth.” Bart Lemmens (E.L. Systems) 

”Een digital twin is de brug tussen de fysieke en de virtuele wereld. Dit concept, ontwikkeld aan het begin van de 21st eeuw, wordt steeds belangrijker en reikt zelfs verder dan Building Information Modeling. Het wordt gezien als een kans om het beheer van alle assets te verbeteren. Daarnaast wordt het op die manier voor alle betrokken partijen mogelijk om sneller in te grijpen bij wijzigingen in gebruikspatronen. Bovendien kun je aan de hand van (sensor)data toekomstig onderhoud beter
voorspellen en plannen.

Joep Roggen (Macobo-Stabo): “Van mij mag men gerust nog een stap verdergaan door op een bepaald moment te connecteren met een smart building. Zoals bij een piekbelasting van het warmtenet waarbij een gebouw voor korte tijd wordt losgekoppeld van het netwerk, zodat de productie van rest- of aardwarmte op peil blijft. Als er een connectie is, dan kan dit perfect worden gerealiseerd. Wij moeten in ieder geval in twee richtingen kunnen communiceren.” 

“De komst van de slimme teller is een grote uitdaging voor de toekomst.” Rob Brands (Erro Heating)

BIM in de ontwerpfase 

Gert Beckers (Hasco Invest): “Ik stel me de vraag: hoe matuur is BIM als techniek in de elektriciteit?” Joep Roggen: “Bij Macobo-Stabo worden projecten volledig in BIM uitgetekend. We zijn ook bezig met de koppelingen, enerzijds door middel van onderhoudsprogramma’s en anderzijds middels beheerprogramma’s. Het is de bedoeling dat wij een ontwerp met een relatief lage nauwkeurigheid tekenen en dat de uitvoerende aannemer het nog nauwkeuriger maakt.”

Bart Lemmens (E.L. Systems): “Een sprekend voorbeeld is het nieuwe stadhuis ’t Scheep in Hasselt. Daar is de BIM na de oplevering volledig geactualiseerd conform hetgeen werd geplaatst. De beheerder kan nu virtueel in het gebouw rondlopen. Als je er een lamp aanklikt, krijg je meteen een overzicht van het merk, het vermogen, het DALI-adres, de KNX-bus en ga zo maar door. Toegegeven, dit wordt nog niet courant toegepast, slechts een handvol projecten gaan zo uitgebreid te werk. Maar elk concept wordt in de ontwerpfase nu al via BIM gecoördineerd, zeker in het geval van HVAC. Aan het project Sportschool Hasselt mogen we zelfs niet beginnen vooraleer ons BIM-model is goedgekeurd.”

“Stooklijnen zullen op termijn wegvallen door de opmars van artificial intelligence.” Danilo Fanelli (Erro Heating)

Smart Readiness Indicator 

Stijn Pittomvils (Multiline): “Een smart building moet je monitoren. Alle data die je genereert, wordt lokaal gebruikt. Je dient regelmatig na te gaan of je goed bezig bent inzake verlichting, HVAC en dergelijke, maar ook of en waar je kunt besparen. Het is noodzakelijk dat je van in het begin vastlegt wie al de data gaat beheren, zodat er slim mee kan worden omgesprongen.”

Peter Driesen (E.L. Systems): “Een studiebureau moet altijd uitschrijven hoe ver je met een smart building wilt gaan. Ook belangrijk: alles staat of valt met degene die de integratie van de technieken behartigt. Loopt het daar mis, dan leidt dat tot heel veel frustraties bij de eindgebruiker.”

“Ik stel me de vraag: hoe matuur is BIM als techniek in de elektriciteit?” Gert Beckers (Hasco Invest)

“Ieder is hoe langer hoe meer specialist in zijn eigen vakgebied.” Stijn Pittomvils (Multiline)

Michel Grosemans: “Het punt is: hoe slim wil je zijn? Dat onderzoeken wij in de WTCB-werkgroep Smart Buildings In Use. Zo kijken we naar ontwikkelingen in het buitenland en meer bepaald naar de Smart Readiness Indicator (SRI), een soort framework waarin je punten scoort. Op basis daarvan kunnen wij bepalen hoe slim we een gebouw willen maken, want niet elk gebouw moet even slim zijn.” De Smart Readiness Indicator wil vooral de meerwaarde van slimme woningen tastbaar maken voor gebouwgebruikers, eigenaars, verhuurders en aanbieders van slimme diensten. Meer specifiek biedt de indicator inzicht in de technologische paraatheid van een gebouw om te interageren met de bewoners en het net. Op dezelfde manier toont de SRI de gebouwmogelijkheden voor een efficiëntere werking en betere performantie door middel van ICT-technologieën. Door een gemeenschappelijke terminologie voor alle stakeholders aan te bieden, kan de SRI mee zorgen voor de groei van technologische innovatie en slimme technologieën binnen de bouwsector, dit alles door middel van een betrouwbaar en geïntegreerd instrument.

Toekomstige uitdagingen

Rob Brands (Erro Heating): “De slimme teller komt eraan. Deze digitale meter werkt volgens hetzelfde principe als de bidirectionele meter. Maar wat biedt de slimme teller ons in een smart building? Dat is de hamvraag die ons bezighoudt en wij zien dit als een grote uitdaging voor de toekomst."

Danilo Fanelli (Erro Heating): “We werken ook heel vaak met stooklijnen, die de relatie vastleggen tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het cv-water. Ik ga ervan uit dat stooklijnen op termijn wegvallen. Je krijgt feedback van de kamerthermostaat en de buitenvoeler en vroeg of laat zal een stooklijn met behulp van artificial intelligence of AI zelf kunnen bepalen om een zo hoog mogelijk rendement te halen voor de koelgroep, de gasketel en andere toestellen. Dat is niet langer toekomstmuziek.”

Stijn Pittomvils: “Voor mij is het een uitdaging om de handen af te houden van bluetooth. Wat is onze ervaring met deze stan- daard voor het draadloos verbinden van elektronica op korte afstand? Bij Multiline bouwen wij aluminium profielen voor lichtarmaturen. Als je daar een sensor inbouwt, zit die helemaal ingekapseld in de behuizing. Aluminium veroorzaakt een storing waardoor het signaal terugvalt tot een derde of zelfs een vierde van zijn sterkte. Zolang het signaal niet krachtiger wordt, zijn draadloze oplossingen niet toepasbaar op onze armaturen.”

Bart Lemmens: “We stellen vast dat toegangscontrole juist meer en meer gebruikmaakt van bluetooth. Je installeert een speciale app op je smartphone, geeft je gebruikersnaam en wachtwoord in en vervolgens kun je jouw toestel effectief gebruiken als een token om deuren te openen.”

“Het gaat in de goede richting als iedereen dezelfde visie heeft.” Peter Driesen (E.L. Systems)

“Feit is dat je tegen een waanzinnig hoge kost aankijkt zodra de problemen zich opstapelen.” Klaus Rahne (Multiline)

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,37,Events,21,Magazine,164,Nieuws,75,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,47,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Smartbuilding zet de mens centraal
Smartbuilding zet de mens centraal
https://1.bp.blogspot.com/-usTTU987V9k/XnTbSUXx7AI/AAAAAAAABjc/IRZFNaM6z8oP9fg6MS2IDiL8p1K226hmACLcBGAsYHQ/s640/Schermafbeelding%2B2020-03-20%2Bom%2B16.03.10.png
https://1.bp.blogspot.com/-usTTU987V9k/XnTbSUXx7AI/AAAAAAAABjc/IRZFNaM6z8oP9fg6MS2IDiL8p1K226hmACLcBGAsYHQ/s72-c/Schermafbeelding%2B2020-03-20%2Bom%2B16.03.10.png
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2020/03/smart-building-zet-de-mens-centraal.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2020/03/smart-building-zet-de-mens-centraal.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy