Grind: niet alleen voor de bouw maar ook voor natuur en veiligheid
Beton is de basis voor de bouw van woningen, bedrijven en infrastructuur. En zonder grind geen beton. Maar grind levert tegenwoordig ook veel maatschappelijke meerwaarde op. Zoals hoogwaterbescherming, recreatie en natuur. Het project Grensmaas, dat zich afspeelt tussen Maastricht en Echt-Susteren, is een prachtig voorbeeld hoe delfstoffenwinning veel extra’s kan opleveren voor de samenleving. Portret van het grootste rivierproject van Nederland met een kostenpost van 700 miljoen euro. Ooit verguisd en nu voorbeeld voor heel Europa.Tien jaar lang werkt Consortium Grensmaas al met chirurgische precisie aan een nieuwe gedaante van de Maas. Imposante graafmachines en speciaal geconstrueerde vrachtauto’s bepalen het beeld. Op een traject van 43 kilometer krijgt de rivier op de Nederlandse oever honderden hectare extra ruimte om water af te voeren.
Het stroombed is fors verbreed en de oevers verlaagd. De tienduizenden inwoners in de Maasdorpen hoeven niet meer bang te zijn voor een overstroming, zoals met kerst 1993 en januari 1995, toen
11.000 woningen blank kwamen te staan, 23.000 inwoners voor het water moesten vluchten en de Maas voor 200 miljoen euro schade aanrichtte. Bij soortgelijke waterstanden houden dorpen als Itteren, Borgharen, Meers, Urmond, Geulle aan de Maas, Nattenhoven en Grevenbicht het nu droog. De hoogwaterdoelstelling van het project Grensmaas is in 2017 bereikt.
Lees het volledige artikel in Limburg Bouwt.