$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Intellisol informeert en leert met nieuw bedrijfspandLangs de Maastrichtersteenweg, vlak voor het binnenrijden van Maaseik, bouwde Intellisol een gloednieuw bedrijfsgebouw. Niet zomaar één. Met z’n wit-zwartarchitectuur trekt het de aandacht, met z’n concept wil het informeren en leren en met z’n ingebouwde technologie is het een uitgelezen visitekaartje voor de bouwheer, die gespecialiseerd is in energiezuinige technieken. Al die techniek maakt van het gebouw meteen het eerste energiepositieve bedrijvencentrum in Vlaanderen. Knap!

Zuinig omspringen met energie is een hot item. Er zijn tal van manieren om dat doel te bereiken: een energiezuinige gebouwschil, het gebruik van hernieuwbare energie, het toepassen van slimme technieken om het energieverbruik te monitoren en terug te dringen. Intellisol heeft al die technische oplossingen letterlijk en figuurlijk in huis. Als productoplossing voor de klanten, maar ook als ‘levend’ labo voor onderzoek en ontwikkeling. Zo wil Intellisol voorloper blijven in het ontwikkelen van nieuwe energiebesparende technieken en tools. Om al die mogelijkheden te huisvesten, realiseerde Intellisol een nieuw, circa 5.000m² groot bedrijfsgebouw. “Maar dat was niet de enige reden om te bouwen. Er was ook wel sprake van een zekere nood. We zaten verspreid op drie locaties en kampten met een nijpend plaatsgebrek. Geen efficiënte manier van werken. We hebben dan ook niet lang getwijfeld toen we in 2010 de kans kregen om dit perceel aan te kopen,” opent gedelegeerd bestuurder Herman Daniëls.

De ondernemer nam Architectuur Dépot onder de arm om hem te begeleiden in het ontwerp- en vergunningstraject. “Herman vroeg ons te onderzoeken welke mogelijkheden er waren met het perceel en hoe we het terrein optimaal konden benutten. De grote uitdaging hierbij was het invullen van de verschillende functies in één gebouw,” vertelt Steven Kessels. De ontwerpers vonden een compromis met een ontwerp op schaal van de invalsweg waarin kantoor- en magazijnruimte gecombineerd worden met appartementen. “Het combineren van deze functies is voor ons een basisprincipe binnen het duurzaam bouwen. De kelderverdieping biedt aan de straatzijde plaats aan kantoorruimte. Een langgerekte patio zorgt voor de nodige daglichtinval. Achter deze kantoren bevinden zich technische ruimtes en ondergrondse parking, toegankelijk via een autolift. Ook de gelijkvloerse en eerste verdieping zijn opgevat als bedrijfsruimte. De topverdieping biedt plaats aan vier appartementen. Een betonnen loopbrug over de patio biedt toegang tot het bedrijfsgebouw,” licht Steven Kessels toe.

Op de eerste verdieping resideren vandaag al Intellisol en Rakoma. “Het is de bedoeling hier bedrijven te verzamelen die op één of andere manier rond energiezuinig wonen bezig zijn. Naast Rakoma is er ook al beveiligingsspecialist Bergoens als partner. Nu is er nog 900m² beschikbaar voor nieuwe partners,” duidt Herman Daniëls.

Witte ecologische jas

Buiten de invulling had Intellisol nog twee specifieke eisen: het respecteren van een korte bouwtermijn en een zo energiezuinig mogelijk concept creëren. Om aan de eerste vraag tegemoet te komen, kozen de ontwerpers voor een industriële bouwoplossing. Op de gestorte betonnen kelder verrees een betonskelet met Airdeck vloerplaten en betonnen wandpanelen. De geprofileerde panelen geven het geheel een decoratief cachet. “Voor deze panelen hebben we intensief samengewerkt met fabrikant Schelfhout. Ze hadden al een test gedaan voor een Frans winkelcentrum. We hebben hier op verder gewerkt. Uiteindelijk zijn we tot een mal gekomen waarmee we alle nodige paneelformaten konden maken om een doorlopend lijnenpatroon in de gevel te krijgen. We zijn zo tevreden van het resultaat dat we het patroon herhaald hebben in de glazen binnenwanden,” vertelt Herman Daniëls. De panelen hebben overigens een ecologisch tintje. “We beoogden een witte uitstraling. Om dat witte resultaat te krijgen zijn de panelen vervaardigd uit wit cement, witte kiezel en titaniumoxyde. Een leuke bijkomstigheid van deze stof is dat ze de lucht zuivert,” vult Steven Kessels aan. In de voorgevel is de gevelbekleding opgevat als een wit kader rond de glaspartijen. De betonpanelen zijn voorzien van een isolerende kern van 12cm Resol, goed voor een U-waarde 0,22W/m²K. De voegen tussen de panelen zijn opgeschuimd en afgekit met het oog op de luchtdichtheid. Een eerste stap in het energiezuinige concept. Die is verder aangevuld met 20cm PIR op het dak, een geïsoleerd keldervolume en drievoudige beglazing in MasterLine-profielen van Reynaers.

Snel vs traag verwarmen

Eén van de redenen voor Intellisol om te bouwen was de buitenwereld tonen welke producten en diensten het bedrijf aanbiedt. Het hele gamma van de energiespecialist is dan ook op één of andere manier in het gebouw verwerkt. Centrale spil in het verwarmingsconcept is geothermie. “We kozen hier voor een BEO-veld met 28 putten van 110m diep. Zo’n BEO-veld is in uitvoering drie maal duurder dan een KWO (koudewarmteopslag), maar op de totale lifecycle cost is het systeem prijsgunstiger. Wanneer het goed geïnstalleerd is, gaat het veld 70 tot 80 jaar mee, terwijl je bij KWO het risico hebt dat putten dichtslibben. Een slimme warmtepomptechniek combineert een trage verwarming op basis van vloerverwarming met een snelle verwarming op basis van luchtverwarming. Die combinatie biedt bovendien de mogelijkheid om in ieder kantoor de basistemperatuur met 3°C te verlagen of te verhogen. Wanneer een medewerker kiest om te koelen, wordt de gerecupereerde warmte eerst benut om aan de warmtevraag in een ander kantoor te voldoen. Pas daarna gaat de restwarmte naar de warmtepomp, waardoor die minder belast is,” licht Herman Daniëls het verwarmingsconcept toe.

Het gebouw en de geïntegreerde technieken zijn volledig in een BIM-model opgenomen. “Dat was een waardevolle investering. Het model heeft ons toegelaten warmteverliezen te berekenen, zontoetreding te simuleren, … zo hebben we heel wat inzichten opgedaan en centen bespaard.”

Een andere opmerkelijke techniek is de ledverlichting. De verlichting wordt aangestuurd door een eigen lichtsturing die gekoppeld kan worden aan de zonnestand, meteo-informatie, daglicht- en aanwezigheidssturing of tijdsschakeling. “De lampen zijn voorzien van een sturing om in te spelen op het Circadiaans systeem (het biologisch dag-nachtritme) door de werkelijke lichtkleur en lichtintensiteit van de zon op elk moment van de dag na te bootsen. ’s Morgen geven de ledarmaturen een warm licht, ’s middags is het een helder blauw licht en naar de avond toe wijzigt het opnieuw naar warm licht. De armaturen bevorderen het welbevinden van de medewerkers. We hebben zeven armaturen van vijf verschillende leveranciers om grondig te testen en eigen sturingen te ontwikkelen,” vertelt Herman Daniëls.

Meten is weten

Naast deze twee blikvangers zijn er frequente technieken geïnstalleerd zoals thermische zonnepanelen en een warmtepompboiler voor de productie van het sanitair warm water. Zonnepanelen op het dak en tegen de zuidgevel staan in voor de elektriciteitsbehoefte. “Vandaag hebben we al zo’n 400 pv-panelen geïnstalleerd. In het voorjaar worden nog carports bijgeplaatst voor de bedrijfswagens. Die voorzien we nog eens met 300 panelen. Dat totale vermogen van 180kWp moet volstaan voor een productie van 160.000 kWh. Daarmee zijn we volledig zelfvoorzienend. In de loop van 2018 koppelen we deze elektriciteitsproductie nog aan een batterijsysteem van 100kW. Zo zijn we ook ’s nachts of bij stroomuitval volledig autonoom,” aldus de gedelegeerd bestuurder.

Indrukwekkend allemaal, maar het rijtje met geïnstalleerde technische oplossingen is nog uitgebreider: Verschillende soorten ventilatiesystemen met warmteterugwinning zorgen voor een ventilatiedebiet van 10.000m³/h. Het gebouw is voorzien voor toepassing van het indoor positioning system en kan straks ook het principe van LIFI (Wifi over het licht) toepassen. De eerste hybride VRF warmtepomp bewijst dat Intellisol klaar is voor de nieuwste regelgeving in hotels en kantoorgebouwen, waar op termijn het gebruik van koelgassen verboden wordt. Een toegangscontrole verschaft de medewerkers niet alleen toegang tot de voor hen relevante ruimtes, maar helpt ook in het monitoren en meten van het verbruik van de verschillende medewerkersprofielen: van verkoper tot calculator. “Meten is weten. Vanuit die gedachte zijn er zo’n 1.200 datapunten in het hele gebouw verwerkt. Per module van 6 bij 6m kunnen we alle stopcontacten en lichtpunten individueel monitoren en leren over het gebruik. Enerzijds om nieuwe energie-efficiënte businessmodellen te ontwikkelen, anderzijds om de nood aan onderhoud in het gebouw te verfijnen,” vertelt Herman Daniëls.

One stop shop

De technische uitrusting van Intellisol is van een ongezien niveau voor een bedrijvencentrum. “We wilden een gebouw van de toekomst neerzetten. We willen niet alleen vandaag tonen welke mogelijkheden de markt biedt, maar ook een levend labo creëren waar we de komende twee decennia kunnen blijven onderzoeken en ontwikkelen. Zo willen we onze voortrekkersrol blijven waarmaken. Tegelijkertijd hoop ik dat het gebouw een inspiratiebron kan zijn voor bouwheren, promotoren, ondernemers en architecten. Zo vullen we onze ambitie in om een one stop shop te zijn waar mensen zich op één plaats kunnen informeren over verschillende aspecten van het bouwproces,” besluit Herman Daniëls. Tekst: TiM Vanhove
Fotografie: Jolien Fagard voor Dépot des Arts

Technische fiche Intellisol – Maaseik

Opdrachtgever: Intellisol – Maaseik
Ontwerp & coördinatie: Architectuur Dépot – Maaseik
Studies stabiliteit: AB Associates – Hasselt
Studies technieken: Intellisol – Maaseik
EPB-verslaggeving: GHW - Bree
Veiligheidscoördinatie: MB Consult - Bilzen
Start werken: november 2015
Einde werken: september 2017
Aannemer ruwbouw: Ivo Gijbels – Hechtel-Eksel

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,37,Events,21,Magazine,164,Nieuws,75,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,47,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Intellisol informeert en leert met nieuw bedrijfspand
Intellisol informeert en leert met nieuw bedrijfspand
https://4.bp.blogspot.com/-Br35IFbpPaM/W7xSBYQlfxI/AAAAAAAAF8k/c9ajy5Vq4PM6q3gnJfLE22utokGA5R6TQCLcBGAs/s640/intelll.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-Br35IFbpPaM/W7xSBYQlfxI/AAAAAAAAF8k/c9ajy5Vq4PM6q3gnJfLE22utokGA5R6TQCLcBGAs/s72-c/intelll.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2018/01/intellisol-informeert-en-leert-met.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2018/01/intellisol-informeert-en-leert-met.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy