$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

De stad van morgen wordt vandaag gemaakt


Toekomst van Hasselt krijgt stilaan vorm

Wie vandaag Hasselt bezoekt, kan er moeilijk langs kijken: overal worden er huizen, appartementen en bedrijfshallen gebouwd, wegen worden heringericht, nieuwe winkels openen de deuren. Hasselt is booming business. “In het begin van deze legislatuur hebben wij een ambitieus beleidsplan uitgetekend en de uitvoering ervan zit nu op kruissnelheid,” zegt Tom Vandeput, Eerste schepen bevoegd voor Economie, Ruimtelijke Ordening, Grondbeleid, Landbouw en de Grenslandhallensite.
De ambitie: Hasselt laten uitgroeien tot een moderne, innovatieve en creatieve centrumstad, met alle voordelen van een grootstad, maar zonder de nadelen ervan. Een stad op mensenmaat dus.

Blikvangers in dit moderniseringsproces van de stad zijn de ontwikkelingen aan de Blauwe Boulevard en op de Corda Camps en de bouw van een nieuw stadskantoor. Maar daarnaast gaat ook veel aandacht naar de aanleg van het zwembad en de bouw van woontorens aan de Elfde Liniestraat, de uitbouw van de universiteit in de stad, de heraanleg van het stadspark Kapermolen en van verschillende pleinen (“markten”) in de binnenstad, de komst van aantrekkelijke, vaak internationaal gerenommeerde winkels, de uitbouw van een veiligheidssite naast de gevangenis met een nieuw kantoor voor de politie en een voor de brandweer, de aansnijding van nieuwe woongebieden en de uitbreiding van industrieterreinen en KMO-zones, enz. Kortom, een tsunami aan ingrepen, die Hasselt op korte tijd moet klaarstomen voor de 21ste eeuw.

Blauwe Boulevard

De Blauwe Boulevard omvat heel wat ontwikkelingen aan de Kanaalkom. Verloederde industriële gebouwen maken er plaats voor een modern, nieuw stadsdeel, waar plaats is voor wonen, winkels, horeca en … parkeren. “De stad legt er zelf 2.000 nieuwe extra parkeerplaatsen aan en wil zo, ook qua prijsbeleid, mee het parkeerbeleid in de stad sturen”, aldus schepen Vandeput.

Op de grootste bouwput in Vlaanderen staat nu het project Quartier Bleu in de steigers, Zuidzicht nadert zijn voltooiing en Stadshaven en De Kaai zijn klaar.

Corda Campus

De oude Philipsfabriek, die in 2002 werd gesloten, heeft plaatsgemaakt voor een researchcampus, waar de LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij) een innovatieve bedrijvensite volop uitbouwt, toonaangevend voor Vlaanderen. “Nieuwe technologieën worden er geïntroduceerd en jonge starters, gespecialiseerd in IT, worden aangetrokken. De Corda INCubator, die er gebouwd en ontwikkeld wordt, begeleidt de starters die samen ruimtes delen, aan crowdfunding doen of pitchen om risicokapitaal te zoeken. En dan zijn er nog de spin-offs, waarvan sommige al hoge internationale ogen hebben gegooid, tot in Silicon Valley toe. Het opzet is telkens jobcreatie en dat doel wordt duidelijk bereikt: nu al 3.000 mensen tewerkgesteld en tegen 2020 liefst 5.000, evenveel als destijds in de oude Philipsfabriek”, aldus schepen Vandeput.

Nieuw stadskantoor

Momenteel zitten de stadsdiensten op verschillende locaties, wat het voor de inwoners niet altijd eenvoudig maakt om vlot en correct bediend te worden. Ook zijn de gebouwen erg aftands en moeten in 2018 het OCMW en het gemeentebestuur evolueren naar één lokaal bestuur.

Daarom wordt nu een nieuw stadskantoor opgetrokken in het centrum van de stad en zullen in juni volgend jaar ongeveer 800 medewerkers er hun nieuwe werkplek vinden. De huidige kantoren zullen in 2018 te koop worden aangeboden en de opbrengst daarvan zal gebruikt worden om het project mee te financieren.
“Tegelijkertijd zien we dat ook dit stadsdeel zich herwaardeert, dat de TT-torens worden gerenoveerd, dat er gelijkaardige plannen bestaan voor de winkelgalerij in de buurt. Kortom, grote projecten creëren een dynamiek, waar heel de omgeving en bij uitbreiding ook de stad mee van profiteert”.

Visie en strategie

Zo veel projecten op stapel, in uitvoering of net uitgevoerd: het beroert de inwoners en de bezoekers. “Wij bouwen echter niet zo maar”, besluit schepen Vandeput. “Wij hebben een duidelijke visie op het Hasselt van de toekomst en hebben in ons beleidsplan daar ook een strategie voor uitgetekend, een weg om die visie te realiseren. Dat gebeurt via allerlei ingrepen, werken die ook gepaard gaan met een zekere “last”. Een omelet bakken zonder het ei te breken, kan nu eenmaal niet. Daarom is het belangrijk dat wij het einddoel, het resultaat altijd goed voor ogen houden. En dat is dat onze stad er over enkele jaren anders zal uitzien, fris en eigentijds, klaar voor de komende generaties, die er net als wij nu graag zullen wonen, leven en werken”.

Wie over de grote projecten in Hasselt meer info wenst, kan die vinden op www.stadmeteenplan.be.

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,37,Events,21,Magazine,164,Nieuws,75,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,47,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: De stad van morgen wordt vandaag gemaakt
De stad van morgen wordt vandaag gemaakt
https://2.bp.blogspot.com/-1MR-4FSazlk/W7XwkEo9XjI/AAAAAAAAFcY/72zAvyPZL6cQ34TA2Yrw0GsVuOoxAZQ1gCLcBGAs/s640/Tom_Vandeput_svdi_7832.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-1MR-4FSazlk/W7XwkEo9XjI/AAAAAAAAFcY/72zAvyPZL6cQ34TA2Yrw0GsVuOoxAZQ1gCLcBGAs/s72-c/Tom_Vandeput_svdi_7832.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2017/10/de-stad-van-morgen-wordt-vandaag-gemaakt.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2017/10/de-stad-van-morgen-wordt-vandaag-gemaakt.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy