$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Rode blikvanger voor verpleegkundigen in spé


Op de campus Schiepse Bos van het Ziekenhuis Oost-Limburg verrees de afgelopen maanden een opmerkelijke rode verschijning tussen het Kinderpsychiatrisch Ziekenhuis en de kinderopvang. De nieuwbouw is de thuishaven van de Limburgse Zorgacademie (LiZa), de koepel waaronder UCLL en Kasog hun verpleegsteropleiding organiseren. Het opmerkelijke schoolgebouw daagt de twee opleidingen uit grensoverschrijdend te werken en maakt tegelijkertijd een uitnodigend gebaar naar de buren.

Ondanks z’n 9.500m² vloeroppervlakte oogt het nieuwe schoolgebouw niet als een mastodont. Het ontwerpteam van a2o-architecten zette het gebouw met zijn 3 vleugels haaks op het parkeergebouw. De kopgevels zijn sterk beglaasd en maken zo een uitnodigend gebaar naar de bezoekers op de parking en naar het overliggende ziekenhuiscomplex. “De drie vleugels zijn visueel duidelijk herkenbaar. De linkervleugel is hoofdzakelijk bestemd voor administratieve en dienstverlenende functies. Vanuit die optiek hebben we hem een beetje losgetrokken van de twee lesvleugels. Die twee vleugels zijn van elkaar gescheiden door een atrium waar koepels zenitaal licht binnenhalen tot op de eerste verdieping. In het atrium zijn overlegruimtes voor de studenten georganiseerd. Een atrium in een schoolgebouw toepassen was overigens niet evident. Omdat er geen klassieke compartimentering mogelijk is, hebben we de hele school met sprinkler uitgerust. In het atrium zorgen rookgordijnen ervoor dat er geen rook in de vluchtgangen kan dringen. Een rookafzuiging evacueert de rook uit het atrium,” vertelt Wout Sorgeloos namens a2o-architecten.

Glazen hart
De klassenvleugels en de administratieve vleugel worden aan elkaar gelinkt door een glazen volume. Op de eerste verdieping bevindt zich hier de inkomzone, het hart van het gebouw. De docenten en 1.200 studenten bereiken die toegang via een trappenpartij in de omgevingsaanleg, die uitloopt in een monumentale trap. Anders validen kunnen via het gelijkvloerse niveau met een lift naar de inkomzone. “In de inkomzone kunnen de bezoekers terecht aan een langgerekte balie of in één van de twee open studielandschappen. Vanuit hieruit worden ze ook verder over het gebouw verdeeld,” vertelt Jan Scheurs (voorzitter Kasog). De architecten legden de inkomzone bewust tegenover de inkom van het ZOL. “Zo is er een symbolische as tussen beide gebouwen. Er zal immers heel wat onderlinge uitwisseling zijn. Studenten gaan op stage in het ZOL en het verplegend personeel van het ZOL komt zich hier bijscholen. Het ziekenhuis zal ook gebruik maken van de auditoria van LiZa. Centraal tussen de twee gebouwen ligt overigens de bushalte. Een brug in dezelfde materialen als de toegangstrap linkt het schoolgebouw met het parkeergebouw,” licht John Roosen, afgevaardigd bouwheer, toe.

Spel van open en gesloten
Het schoolgebouw manifesteert zich als een roodbruin volume op de site. Een aandachtig oog zal in de rode gevelsteen ook claustra’s en in metselwerk uitgewerkte nooddeuren ontdekken. “Het metselwerk is uitgevoerd in een doorstrijkmortel en de kopse voegen liggen tegen elkaar. Dat resulteert in een sterke horizontale belijning. Nog opmerkelijk is dat de buitengevel van 7cm dik op sommige plaatsen tot 30cm van de binnenstructuur staat. Om het geheel technisch op orde te hebben, pasten we speciale spouwankers en opvangprofielen toe,” vertelt Karel Luyckx, technisch directeur bij aannemer Houben. Een voorbeeld van het oog voor detail: daar waar het buitenschrijnwerk in gemetselde geveldelen zit, zijn de venstertabletten in rode dekstenen uitgevoerd. De gesloten geveldelen in baksteen worden afgewisseld met grote raampartijen en houten vlakken. “Bijna alle ramen zijn als gordijngevels opgevat. Ze zijn tegen een houten draagstructuur in Grenen geplaatst. Tegen de aluminium frames van de gordijngevel is vervolgens aan de buitenzijde nog een afdeklat in Ajous – een tropische naaldhoutsoort die thermisch gemodificeerd is - aangebracht,” verduidelijkt Wout Sorgeloos. Hier en daar brengen trappen in zwart staal een accent in de vlakken van baksteen en hout.

Rode draad
Rood komt niet alleen terug in de gevelsteen, maar ook in de dakhuid, de vloeren en een deel van de interieurinrichting. De vloeren zijn hoofdzakelijk uitgevoerd in een rode gepolierde beton, voor de studielandschappen is een zachte vloerafwerking gebruikt. Ook de verdere afwerking van het schoolgebouw is basic. Verlaagde plafonds zijn in houtwolcement met het oog op de akoestiek. De wanden van de klaslokalen zijn in een harde plaatbekleding en een grenen toplaag. Ook de wanden zijn bestudeerd om het nodige akoestisch comfort te krijgen. De technieken bleven zichtbaar en de hoofdverlichting is in TL. Dankzij die keuzes slaagde het bouwteam erin het bouwbudget te beperken tot 1.170 euro/m².
Het volledige gebouw wordt verwarmd via betonkernactivering, die verwerkt is in de Airdeck-vloeren. Een bewuste keuze van de UCLL, dat al goede ervaringen heeft uit een recent gebouw op de campus in Diepenbeek. Opmerkelijk is ook de keuze om zonwering van meet af aan in het project te integreren om het klimaatcomfort op peil te houden. Vaak wordt zonwering uit budgettaire overwegingen uit het project geschrapt.

Meerwaardezoekers
Het schoolgebouw is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Kasog vzw en UCLL vzw. Hoe komen twee verschillende onderwijsinstellingen uit verschillende steden ertoe om samen in een nieuwbouwavontuur te stappen? “Het was een toevallige samenloop van omstandigheden,” geven Jan Schreurs en John Roosen aan. “De toenmalige KHLIM kampte met plaatsgebrek aan de campus aan de Oude Luikersteenweg in Hasselt. We hadden plannen om op de site uit te breiden, maar hebben die laten varen omwille van de mobiliteitsproblematiek,” licht John Roosen de nood tot nieuwbouw van de UCLL toe. “Tegelijkertijd zat Kasog op de site van het oude ziekenhuis in Genk met een wisseling van eigenaar. Daardoor was het niet meer zeker of we op lange termijn op de site konden blijven. Als beheerder binnen de KHLim kende ik ook de noden van hun verpleegstersopleiding en dankzij een speling van het lot kwamen deze behoeftes ter ore van de toenmalige Genkse burgemeester Jef Gabriels. Hij heeft beide partijen samengebracht en later ook het ZOL in de gesprekken betrokken. Het resultaat is dat het ziekenhuis een terrein van ± 1ha ter beschikking stelde voor een gezamenlijk bouwproject. In januari 2010 hebben we het licht op groen gezet voor het unieke avontuur,” vertelt Jan Scheurs. De voordelen waren legio. Door samen te werken konden de twee vzw’s efficiënter met middelen omgaan en bovendien meer bereiken. Door de twee opleidingsniveaus onder één dak te centraliseren is ook wisselwerking tussen beide mogelijk. “Verder is er een professionalisering op het vlak van medewerkers denkbaar. Ze kunnen onderling vlotter kennis uitwisselen en de twee organisaties kunnen ook gemakkelijker samen mensen inhuren. Belangrijk is ook de wisselwerking met het ZOL. Het ziekenhuis kan onze auditoria en skillslabs gebruiken. Tot slot streven we er ook naar in de gebouwen avondonderwijs te organiseren, zodat het gebouw optimaal benut wordt,” geven John Roosen en Jan Schreurs mee.

Gezocht: coördinerend ontwerpteam
In 2011 vervolgens schreef LiZa – de koepel waarbinnen de twee onderwijsinstellingen zich verenigden voor het dossier – een architectuurwedstrijd uit. “We vroegen daarin maar een beperkte conceptuele visie. Veel belangrijker voor ons was de manier waarop de ontwerpers met onze visie als bouwheren omgingen. Bovendien diende het ontwerpteam een coördinerende rol op te nemen en ook de studiebureaus onder zijn vleugels nemen. Tot slot vroegen we de nodige garanties voor de bewaking van het bouwbudget. a2o-architecten legde de beste visie neer. Op basis van dat ontwerp is een Europese aanbesteding georganiseerd. Daaruit kwam de THV Houben-Strabag als gunstigste bieder uit de bus,” schetst John Roosen de aanloop naar de echte werkzaamheden.

In september namen de 1.200 studenten en hun docenten hun nieuwe school in gebruik. Van meet af aan bleek het grensoverschrijdende onderwijsconcept te werken.

Tekst: TiM Vanhove
Fotografie: Houben & a2o-architecten

 




$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,36,Events,21,Magazine,149,Nieuws,69,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,31,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Rode blikvanger voor verpleegkundigen in spé
Rode blikvanger voor verpleegkundigen in spé
http://1.bp.blogspot.com/-pwX_WzMmjQ8/VjJU-kGe33I/AAAAAAAAAdg/aax5DjQDn-E/s400/selectie%2B5222.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-pwX_WzMmjQ8/VjJU-kGe33I/AAAAAAAAAdg/aax5DjQDn-E/s72-c/selectie%2B5222.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2015/10/rode-blikvanger-voor-verpleegkundigen.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2015/10/rode-blikvanger-voor-verpleegkundigen.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy