$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Dienstencentrum op maat van bewoners en groene omgeving

In november neemt vzw Dienstencentrum Ter Engelen een nieuw nursing- en bezigheidstehuis in gebruik. Het huiselijke gebouw biedt onderdak aan 18 volwassenen met een handicap. Het ontwerpteam Mamu Architects – DBV architecten ontwierp de nieuwe thuis op maat van de bewoners en de groene omgeving. Aannemer Margema vertaalde de plannen naar de realiteit.

 
In de bosrijke omgeving tussen Hasselt en Bokrijk – vlakbij KIDS en Tevona – leggen aannemers de laatste hand aan een nieuw tehuis voor Ter Engelen. De vzw zal vanaf november 18 volwassenen met een ernstig verstandelijke beperking of met een meervoudige handicap zoals motorische beperkingen of gedragsproblemen opvangen in het nieuwe nursing- en bezigheidstehuis. Het gebouw is volledig op maat van zijn toekomstige bewoners ontworpen en gebouwd. Voor dat ontwerp deed de opdrachtgever een beroep op de combine Mamu Architects – DBV architecten. Het ontwerpteam vertrok vanuit de kwaliteiten van het bouwterrein. “Het is een sterk bebost perceel met aan de rand een houtwal en de Bosbeek. Ons vertrekpunt was het vrijwaren van deze elementen en het maximaal bewaren van de inheemse beplanting. In nauw overleg met de groendienst van de stad Hasselt en de provincie hebben we een zone gedefinieerd waarbinnen we het 1.280m² grote gebouw hebben ontworpen. Een deel van de bomen die we hebben gekapt, compenseren we op het terrein zelf en op een andere locatie van Ter Engelen,” vertelt architect Bertie De Gauquier namens het ontwerpteam.

Strak, maar huiselijk
Op het open terrein bedachten de architecten een gebouw dat past in zijn omgeving. Bij het oprijden van het perceel valt de openheid van het complex op. “Het gebouw heeft één centrale inkompartij aan de parkingzijde. Van hieruit is er toegang naar de twee afdelingen: nursing of structuurgroep. De twee achter elkaar liggende afdelingen zijn qua architectuur vrijwel identiek opgevat. Ze bestaan uit 2 volumes met daarin hoofdzakelijk de individuele slaapkamers. Tussen deze volumes zijn de leefgroepen, keuken en sanitair ondergebracht. Door de hellende daken hier naar buiten toe open te laten gaan, konden we hier grote, hoge raampartijen creëren. Ze halen zowel het daglicht als de natuur maximaal naar binnen. Buiten ontstaan zo grote overdekte terrassen waar de bewoners kunnen genieten van de natuur,” verklaart Bertie De Gauquier de openheid. De twee vleugels functioneren onafhankelijk van elkaar. Ze worden van elkaar gescheiden door gemeenschappelijke functies zoals kine, snoezelruimte en wasplaats in het hart van het gebouw. Deze functies zijn door beide groepen te gebruiken.
Het volledige bouwprogramma werd bewust op het gelijkvloerse niveau georganiseerd: omwille van het gebruiksgemak voor de bewoners en om op maat van de natuur te blijven. Vanuit dezelfde overweging kozen de architecten ook natuurlijke materialen. Bertie De Gauquier daarover: “De kleur van de gevelsteen is bijvoorbeeld afgestemd op het kleurenpallet dat je in de herfst in het bos vindt. We hebben hiervoor tot op het percentage de kleurenmix bepaald.” De kleurige gevels krijgen ter hoogte van inspringende nissen zwarte accenten met een plaatmateriaal. Ook het aluminium buitenschrijnwerk is zwart. Samen met de hellende daken geeft deze materiaalkeuze een strakke, maar toch huiselijke uitstraling. Wie overigens goed naar de hellende daken kijkt ziet dat klassieke hanggoten ontbreken. “Het regenwater infiltreert rechtstreeks in een kiezelbed rondom het gebouw. Daarmee spelen we in op een vraag van de bouwheer om het onderhoud van de goten in de bosrijke omgeving te vermijden.”

Warm karakter
In het interieur zochten de ontwerpers naar duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen die een huiselijke sfeer oproepen. Dat vertaalt zich in een combinatie van linoleum en keramische vloertegels. De wanden en het vast meubilair zijn zoveel mogelijk in HPL uitgevoerd. De hellende daken zijn uitgevoerd in sandwichpanelen met aan de binnenzijde een afwerking in Fins vurenhout. Dat hout draagt bij aan het warme karakter. Her en der zijn gekleurde accentwanden toegepast. “Een doelgerichte vraag van de opdrachtgever. Sommige van de bewoners missen dieptezicht. De gekleurde wanden helpen hen om de dingen in hun juiste context te plaatsen of om hen wegwijs te maken. De leefgroepen zijn immers volledig zonder deuren. Er zijn alleen deuren naar de private kamers. Zo ontstaan sterke zichtlijnen doorheen het gebouw. Op enkele plaatsen in het gebouw zijn vlakken voorzien voor een kunstintegratie. De bouwheer en ontwerpers zetten hiervoor een samenwerking met de PXL op. De studenten zullen op deze plaatsen een grafisch werk maken waarin de 4 natuurelementen centraal staan.
Vermeldenswaard is ook nog de hoge plint rond de centrale kern. De plint is zo hoog opgetrokken dat deze ook als handgreep fungeert en zo de bewoners begeleid.

Integraal toegankelijk
Ook al was integrale toegankelijkheid niet verplicht gezien het aantal bewoners, toch streefden de architecten naar een volledige integrale toegankelijkheid voor personen met een verminderde beweeglijkheid. Zo zijn er specifieke parkeerplaatsen voorzien, maar kunnen wagens even goed tot aan de overdekte inkompartij rijden om een bewoner of bezoeker voor de deur af te zetten. Het gebouw is volledig rolstoeltoegankelijk. De toegang tot de individuele kamers gebeurt via een deur van 1,20m breed met voldoende opstelruimte aan de trekzijde. De gangen zijn plaatselijk zelfs 2,20m breed voor een comfortabel rolstoelverkeer.

Natuurlijke omgeving
In de omgevingsaanleg ging alle aandacht naar de omliggende natuur. De parkeerplaatsen en oprit zijn uitgevoerd in een waterdoorlatende grindverharding. De parkeerplaatsen worden landschappelijk nog ingepast met inheemse planten. Ook elders op het terrein komt nog een aanplanting met inheemse soorten om de ecologische waarde en biodiversiteit te vergroten. Door de aanpassing van de paden op het terrein vergroot de belevingswaarde van de Bosbeek en de houtwallen. Het volledige pakket aan groenwerken werd uitgevoerd door Groenbedrijf Van Vlierden.

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,36,Events,21,Magazine,152,Nieuws,69,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,34,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Dienstencentrum op maat van bewoners en groene omgeving
Dienstencentrum op maat van bewoners en groene omgeving
https://2.bp.blogspot.com/-g4JeAzABPU4/VjJUfLU3CCI/AAAAAAAAAdY/YJPycHhqlTI/s400/Het%2BRoer-1744-1015.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-g4JeAzABPU4/VjJUfLU3CCI/AAAAAAAAAdY/YJPycHhqlTI/s72-c/Het%2BRoer-1744-1015.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2015/10/dienstencentrum-op-maat-van-bewoners-en.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2015/10/dienstencentrum-op-maat-van-bewoners-en.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy