$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Zwemmen met zicht op mijnverleden Mijn Zwemparadijs opent de deuren op Beringse mijnterrein

Sinds medio juni kan de Beringenaar zich uitleven in een gloednieuw zwemparadijs. Uniek aan het zwembadencomplex is de integratie van het mijnverleden. Eén van de koeltorens is zelfs in het buitenbad geïntegreerd. De ideeën voor het concept komen van Groep Sportoase dat na een wedstrijdaanbesteding de PPS-opdracht volgens een DBFMO-formule in de wacht sleepte. Mijn Zwemparadijs is meteen ook de eerste concrete realisatie in de herbestemming van het Beringse mijnterrein. (tekst: TiM Vanhove)





Mijn Zwemparadijs is het eerste gebouw langs de nieuwe toegangsweg tot Be Mine. Het donkere bakstenen complex – een eerste knipoog naar het verleden van de site – manifesteert zich als een dynamisch volume dankzij de aritmisch gevormde en geplaatste glaspartijen. Een ruime glaspartij centraal in de voorgevel markeert de inkomzone.

De inkompartij verdeelt de bezoekers over de kleedkamers – individuele kleedkamers links en 8 groepskleedkamers rechts op de gelijkvloerse verdieping of de polyvalente sportzaal (rechts), de tribune en het cafetaria (links) op de verdieping. Vanaf die zones opent zich een totaal nieuwe wereld: een open en luchtig gebouw. Het herbergt verschillende water- en wellnessfaciliteiten: een sportbad (25 bij 21m), een peuter- en kleuterzone, een recreatiebad, twee glijbanen met een hoge recreatiewaarde en een wellnesszone met sauna’s, stoombaden en belevingsdouches. “Het geheim achter de rijke daglichtinval ligt in een EFTE-luchtkussenstructuur waarin het overgrote deel van het dak en de wanden zijn afgewerkt. Die openheid verzekert meteen ook een mooi uitzicht op de vier koeltorens en het buitenbad. Het buitenbad is opgevat als ecologische zwemvijver (20 bij 10m). 

De natuurlijke waterzuivering is onder de eerste koeltoren georganiseerd. Naast het zwembad ligt nog een langgerekte waterspeelplaats voor de allerkleinsten. Uit veiligheidsoverwegingen is die fysiek gescheiden van het zwembad,” licht Wouter Haegemans, directeur Business Development Sportoase, het concept toe. In een ruimte gescheiden van de binnenbaden bevindt zich nog een instructiebad met beweegbare bodem. Het is voor verschillende doelgroepen bruikbaar.



Wedstrijdaanbesteding

Het nieuwe zwembad stond al enkele jaren op het verlanglijstje van de stad Beringen. Met meer dan 40 jaren op de teller was het bestaande zwembad aan vervanging toe. Om de (exploitatie)kosten beheersbaar te houden, schreef de stad een wedstrijd uit op zoek naar een partij die het nieuwe zwembad kon ontwerpen, bouwen, financieren en voor 30 jaar onderhouden en exploiteren (DBFMO). “Ons programma van eisen was eerder beperkt,” geeft leidend ambtenaar Pieter Vandergraesen aan. “Onze initiële vraag omhelsde een kinderbad, een sportbad en een instructiebad.
Verder lieten we de private partner vrij eigen elementen aan te vullen met het oog op de exploiteerbaarheid van het geheel.” Drie partijen reageerden op de oproep van het stadsbestuur en mochten een wedstrijdofferte indienen. “Bij de beoordeling daarvan letten we op vier aspecten: het respecteren van de prijsvork voor de maandelijkse betalingen, de architecturale kwaliteit en vooral de integratie binnen de mijnsite, de duurzaamheid en energievriendelijkheid en het afwerkingsniveau. Het voorstel van Groep Sportoase onderscheidde zich vooral omdat het als enige de integratie van het mijnverleden in het concept wist te vertalen,” aldus Pieter Vandergraesen. Het project kende een heel snel verloop: De wedstrijdoffertes werden in mei 2011 ingediend, eind 2011 werd de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd, begin 2012 zetten de partijen hun handtekening onder het contract en in de zomer –onmiddellijk na het afleveren van de vergunningen - startten de voorbereidende werken op de site.

Voor het project vormde Groep Sportoase een bouwteam met LD-architecten – het Ieperse bureau van Luc Derycke is een begrip in de zwembadenwereld -, de THV Mijn Zwembad voor de bouwwerken en buitenaanleg en Cofely Services voor de zwembadtechnieken en het 30-jarige onderhoud van het complex. Die formule is volgens Wouter Haegemans een sleutel tot het succes. “De architect en wijzelf hebben een goede kijk op wat het publiek van een zwembad verwacht, daarnaast brengen de aannemers en de onderhoudspartner al in een vroeg stadium hun kennis in. Dat komt de duurzaamheid en de life cycle cost ten goede. Bovendien werken we voor ieder project op maat van de opdrachtgever. Dat maakt dat ieder centrum er heel anders uitziet.”


Maatvast werk

Na het bouwverlof van 2012 begon dan voor THV Mijn Zwembad – een samenwerkingsverband tussen Van Roey en Democo – de uitdaging het complex op 18 maanden te realiseren. En een uitdaging was het bij momenten zeker. Het eerste hoofdbrekens diende zich al tijdens de grondwerken aan. “Bij de graafwerken kwamen we nog funderingen van een vroeger gebouw tegen. Die zone dienden we dieper af te graven, aan te vullen en mechanisch te stabiliseren met kalk om het terrein bouwrijp te maken,” vertelt projectleider Gert Paepen (Democo). Een tweede uitdaging lag in het betonwerk in het project. 

Het overgrote deel van de wanden is gerealiseerd in ter plaatse gestort zichtbeton. “Dat vroeg heel wat teken- en puzzelwerk vooraf. Zo hebben we de positie van de technieken vooraf bestudeerd om voorzieningen voor de doorvoeren te treffen. De positie van de panelen is ook tot in detail uitgetekend om het lijnenpatroon in het beton te bepalen. Voor het storten van de wanden hebben we geen nieuwe panelen gebruikt. Het was de bedoeling de structuur zichtbaar te laten. Zo creëerden we een industrieel karakter en maakten zo een knipoog naar de mijngebouwen op de site.” Een aandachtspunt om een mooi eindresultaat te krijgen is de goede verdichting van het beton tijdens het stortproces. Daarvoor kon de aannemer terugvallen op de kunde en van het vakmanschap van de eigen medewerkers. 

Het verwerken van het beton speelde ook een belangrijke rol in de waterdichtheid van de verschillende zwemkuipen. “Voor de waterdichtheid hebben we ingezet op twee oplossingen: de waterdichtheid van het beton op zich en het plaatsen van een extra waterdichtende laag achter de tegelafwerking van de kuipen. In de stortnaden hebben we overigens platen en zwelband verwerkt,” verduidelijkt Gert Paepen.
De keuze voor het EFTE-luchtkussendak vroeg bijzondere aandacht voor de maatvastheid van het bouwwerk. “Het EFTE luchtkussendak werd – net als de gordijngevels, de gelamelleerde houten liggers en de prefab betonelementen – op basis van het 3D-plan gemaakt. Op de werf betekende dat heel weinig speling om van de planmaten af te wijken. Anders zouden de kant-en-klaar op de werf geleverde elementen niet passen. Om onze maatvastheid te verifiëren hebben we de landmeter enkele malen controles laten uitvoeren.”



Hoge duurzaamheid

Ook in de afwerking en de details stond kwaliteit centraal. Het zwembadcomplex is afgewerkt in neutrale, rustgevende kleuren. De ruimte met het instructiebad is volledig in het wit afgewerkt. De ruimte hier kreeg ook een akoestisch plafond om het les geven aangenaam te houden voor zowel lesgever als leerlingen. Voor de afwerking van de druk gebruikte ruimtes en vlakken kozen de partijen voor witte tegels. Bij de groepskleedkamers valt daarbij op dat het kleedkamer nummer in de tegel is aangebracht. “Het nummer is met laser uitgesneden en in een zwarte tegeltint in de tegel geplaatst. Uit ervaring weten we dat dit veel duurzamer is dan een plaatje dat op de muur gekleefd of geschroefd is,” weet Wouter Haegemans. De individuele kleedkamers zijn volledig in volkernmateriaal uitgevoerd. “Opmerkelijk daarbij is dat we de kleedkamers zo min mogelijk op de vloeren laten steunen, dat verhoogt het onderhoudsgemak. De cabines hangen daarentegen zoveel mogelijk op aan een draagbalk. De beperkte pootjes die toch nodig zijn, zijn verlijmd op de tegels, niet geschroefd. Dit met het oog op de waterdichtheid,” vult Gert Paepen aan. De lockers brengen met hun grasprint een vrolijke noot in het kleedkamergebeuren. De ervaring van het ontwerpteam met zwembaden blijkt onder meer uit de relatie tussen de kleedkamers en de zwemzone: dankzij doordachte raampartijen is er voortdurend sociale controle mogelijk. Dat verhoogt het veiligheidsgevoel. Ook de redderspost is zo ingeplant dat de redders een totaal overzicht hebben over het zwemgebeuren. Ook uit de link met de cafetaria blijkt inzicht. Vanuit de cafetaria krijg je een ruim beeld op de zwembaden, maar kijk je vanuit het zwembad naar de cafetaria dan is de relatie eerder discreet. “Zo krijgen de zwemmers niet het gevoel bekeken te worden.”


Technische fiche Mijn Zwemparadijs Beringen
Opdrachtgever: Stadbestuur Beringen
Bouwheer en uitbater: Sportoase Mijn Zwemparadijs - Rijkevorsel
Ontwerp: LD Architecten – Ieper
Studies stabiliteit: Technum - Hasselt
Studies technieken: Technum - Hasselt
Veiligheidscoördinatie: MB Consult - Hoeselt
EPB-verslaggeving: Technum - Hasselt
Oppervlakte: 3.200m²
Investering: 18,6 miljoen euro
Start werken: september 2012
Einde werken: mei 2014
Hoofdaannemer: THV Mijn Zwembad (Van Roey - Democo) - Rijkevorsel
Onderhoudspartner: Cofely Services - Brussel



$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,36,Events,21,Magazine,152,Nieuws,69,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,34,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Zwemmen met zicht op mijnverleden Mijn Zwemparadijs opent de deuren op Beringse mijnterrein
Zwemmen met zicht op mijnverleden Mijn Zwemparadijs opent de deuren op Beringse mijnterrein
http://2.bp.blogspot.com/-A3Lw1vXgGJc/VKKcqM9fFuI/AAAAAAAAJ-g/oVki28iWtJw/s1600/Mijn%2BZwemparadijs-1966-0614.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-A3Lw1vXgGJc/VKKcqM9fFuI/AAAAAAAAJ-g/oVki28iWtJw/s72-c/Mijn%2BZwemparadijs-1966-0614.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/zwemmen-met-zicht-op-mijnverleden-mijn.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/zwemmen-met-zicht-op-mijnverleden-mijn.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy