$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Sober, maar zinnenprikkelend Nieuwe buitenschoolse opvang voor Bocholt

Sober en ingetogen in het straatbeeld, maar een uitdagende plek om je uit te leven en je grenzen te verleggen binnen de vier muren. Daarmee is het concept voor de nieuwe buitenschoolse opvang Scooby Doo in het centrum van Bocholt mooi gebald. Het initiatief dat in april de deuren opende kadert in een PPS-project en vult een jarenlange nood in.
Tekst: TiM Vanhove, fotografie: Marc Sourbron





Bocholt keek al lang uit naar een nieuwe buitenschoolse opvang. “Tot voor de verhuis naar de nieuwbouw in de Brugstraat zat het opvanginitiatief in een polyvalente zaal in het centrum. We hadden er een capaciteit van 42 kinderen en werkten met een wachtlijst. Die liep dikwijls op tot 130% van de totale capaciteit,” schetst bevoegd schepen Mia Croonen de nood aan het nieuwbouwproject voor Scooby Doo.

De oplossing voor de behoefte bleek in een opstartend PPS-project te liggen. De gemeente ontwikkelde samen met OBAN Real Estate een woonproject in het gebied De Winning. De partijen onderzochten de mogelijkheid om de buitenschoolse opvang in de nieuwe woonwijk te integreren. “Daarnaast onderzochten we nog enkele andere locaties. Uiteindelijk bleek het terrein tussen de Delhaize – de voormalige sporthal – en het GO! Gemeenschapsonderwijs het meest geschikt, vooral vanuit het oogpunt van een goede bereikbaarheid,” vertelt de schepen. In het kader van de PPS-overeenkomst bracht het gemeentebestuur grondwaarde in van het woonproject aan De Winning in ruil voor een casco gebouw voor de buitenschoolse kinderopvang. De partners in het project - Architecten @ Nova-Zembla en aannemer d-build - bleven aan boord voor de realisatie van de kinderopvang. De ontwerpers waren zeker niet aan hun proefstuk toe. Onder meer de opvanginitiatieven in Zutendaal, Genk en Overpelt kwamen van de tekentafel van het bureau.


Spelen en studeren in staal

De architecten ontwierpen een sober, wit volume dat zich perfect nestelt tussen de bebouwing langs de Brugstraat. “Uit de stedenbouwkundige voorschriften is af te leiden dat het bouwproject zich nederig moest opstellen ten opzichte van de in het oog springende buurgebouwen,” motiveert Paul Martens namens Architecten @ Nova-Zembla. Het gebouw is in een staalstructuur opgetrokken. “De keuze voor staal werd ingegeven door de zoektocht naar snelheid en kostenoptimalisatie,” vult Koen Vriens namens d-build aan. “Je zag het gebouw dag na dag groeien. Een belangrijk voordeel van deze prefab oplossing is de droge bouwwijze, wat de afwerkingstermijn verkort. En de staalstructuur misstaat zeker niet qua esthetiek.” De structuur kreeg een aankleding in witte sandwichpanelen. Het buitenschrijnwerk en de invulpanelen zijn in zwart uitgevoerd, wat het nodige contrast in het gevelbeeld brengt. Kleurrijke stickervlakken op de raampartijen zorgen voor een speelse noot. Het zijn enkel die kleuren die in het gevelbeeld de aanwezigheid van de buitenschoolse kinderopvang verraden en die het gebouw tegelijkertijd de nodige privacy bieden ten opzichte van het dorpscentrum. De afstand tot de Brugstraat en de parking beperken de ongewenste inkijk nog verder. Intern zorgden de ontwerpers voor een neutraal kader. Paul Martens daarover: “De mensen van Scooby Doo wilden een neutraal, maar huiselijk kader waarin de kinderen zich welkom voelen. Het huiselijke streven we na in de materiaalkeuze, bijvoorbeeld het veelvuldige houtgebruik. Het neutrale zit in de witte afwerking met her en der zuinig aangebrachte kleuraccenten. Bedoeling is dat de kinderen en begeleiders nu zelf voor de kleur en ziel in de opvang zorgen.“


Op kinderleest geschoeid

Een grote openheid typeert het gebouw. Wie in de twee verdiepingen hoge, glazen inkomsas staat, heeft meteen een goed overzicht over het volledige opvanggebeuren. De inkomsas aan de zijde van de Delhaize is overigens de enige toegang tot Scooby Doo. “Een gevolg van de wet De Gelder. Er is een strikte toegangscontrole, onder meer met videofoon en registratie van de bezoekers,” licht diensthoofd Els Raskin toe. Scooby Doo vangt twee leeftijdsgroepen op: 3 tot 8-jaringen en 9 tot 12-jaringen. Het gebouw is op die twee groepen geënt: de jongsten kregen het gelijkvloerse niveau toegewezen, de oudsten studeren en ontspannen op de verdieping. In totaal heeft Scooby Doo een opvangcapaciteit van 101 kinderen.

Bij de inrichting van de kinderopvang streefde de begeleiding ernaar de verschillende ontwikkelingsdomeinen van het kind aan bod te laten komen. “Dat vertaalt zich op de benedenverdieping in een motorische ruimte aan de straatzijde, een bouwhoek naast de inkomzone en een grote crearuimte aan de achterzijde. Die zone benutten we ook voor het vieruurtje na schooltijd. Oversized tafels bieden er ruime flexibiliteit,” vult Els Raskin het grondplan in. De centrale kern houdt enkele verrassingen in. Vanuit de inkomsas steek je over naar de vestiaire en circulatiezone naar de verdieping. Achter deze zone bevindt zich een gang die functioneel is ingericht als kunstengalerij. De kunstwerken van de kinderen worden er tentoongesteld. Voor de begeleiding is de galerij een manier om de kunsten en kunde van de kinderen uit te vergroten. Voor de architecten is ze een dankbare oplossing om de beschikbare vierkante meters zo optimaal mogelijk te gebruiken, want de gang overstijgt zijn loutere doorgangsfunctie.

Aan de kern grenst een open keuken die uitgeeft op de crearuimte. De keuken is volledig uitgerust en dankzij het verlaagde eiland kunnen de allerkleinsten participeren in de keukenactiviteiten. Het brandwerende rolluik bij de keuken is een prijs die de initiatiefnemers graag betalen voor deze openheid.






Gamen en chillen

Het verdiepingsplan is nagenoeg een kopie van het grondplan, alleen kregen de ruimtes een andere invulling. “De zone boven de kunstengalerij is bij de grootsten ingevuld als huiswerkruimte. Die is afsluitbaar met schuifdeuren en wanneer de kinderen daar vertoeven heerst er absolute rust,” vertellen

Mia Croonen en Els Raskin. “Aan de straatzijde kregen de oudsten een gamezone met Wii, kickertafel en biljart. Aan de achterzijde ligt een chill-zone met toegang tot een ruim dakterras. De ruimte naast het inkomsas is het kantoor van het diensthoofd. Dankzij de openheid heeft ze van hieruit een goed overzicht over het volledige opvanggebeuren. Opmerkelijk: de vide aan de inkomsas kreeg een 1,40m hoge glazen balustrade. “Om een psychologisch veiligheidsgevoel te creëren,” tipt Paul Martens.

Op technisch vlak is het gebouw voorzien van alle basisbehoeften. De technieken zijn hoofdzakelijk in opbouw geplaatst. “In enkele zones zijn ze weggewerkt achter een verlaagd plafond om rust te brengen. Er is vooral veel aandacht naar ventilatie gegaan. Het mechanische systeem is aangevuld met enkele muurroosters om de piekbelasting vlotter op te vangen,” licht Koen Vriens toe. In de afwerking ging bijzondere aandacht naar de akoestiek, onder meer door het gebruik van geperforeerde steeldeck, een houten wandbekleding met open voeg en daarachter minerale wol en de zachte PU-vloer. Het hele gebouw is overigens voorzien van vloerverwarming, aangevuld met radiatoren om de piekvraag op te vangen. Een rode draad doorheen het gebouw is de rijke aanwezigheid van kastruimte.

Functionele buitenruimte

De buitenspeelruimte is even doordacht als het gebouw zelf. Een grote zone is overdekt opdat de kinderen ook bij druilerig weer buiten kunnen. Grote lichtkoepels zorgen voor het nodige daglicht onder dit afdak en in de creazone. De volledige buitenzone is verhard met klinkers en rubbertegels. Kleuren in deze verharding geven de verschillende speelzones aan. De verharding is afgewisseld met zandbakken, zitbanken rond bomen en binnenkort ook een waterpartij. Achteraan op het perceel biedt een berging de nodige ruimte om speelgoed op te bergen. Een volume bekleed in hout gelegen vlak bij het gebouw en de buitenruimte fungeert als fietsenstalling voor kinderen die met de fiets naar de opvang komen. “Het concept voor de buitenruimte kwam tot stand met de aanpalende GO!-Gemeenschapsonderwijs. De buitenspeelplaats van de school wordt gemeenschappelijk gebruikt als buitenruimte voor de kinderopvang,” vertelt schepen Mia Croonen.

De initiatiefnemers hebben ook lof voor de gemeentelijke diensten die hun steentje bijdroegen in het bouwproject. De groendienst verzorgde de volledige buitenaanleg met daarin de klinkerwerken, bestrating en plaatsing van de acodrains, de technische dient maakte de tafels en banken. “De samenwerking tussen alle partijen – tot en met de onderaannemers – verliep hier bijzonder vlot,” geven de gesprekspartners aan.

Eigen plek voor Kind & Preventie

Het bouwproject was meteen een geknipte gelegenheid om ook een eigen onderkomen voor Kind & Preventie te creëren. De functies voor de dienst bevinden zich aan de westzijde van het gebouw en hebben een eigen toegang aan de straatzijde. “Achter die toegang bevindt zich een sas met ruimte om de kinderwagens comfortabel achter te laten. Vanuit het sas komen de ouders in een onthaalruimte waar ze zich aanmelden en hun kind ontkleden. Vervolgens gaan ze achtereenvolgens naar de consultatieruimte van de verpleegster en de dokter om via de gang terug naar de onthaalruimte te komen,” licht Paul Martens de routing toe.

Om het oppervlaktegebruik in het complex te optimaliseren delen de dienst en de buitenschoolse opvang de technische ruimte en de sanitaire ruimtes voor het personeel met elkaar. Opvallend: het inpandige sas dat toegang geeft tot deze ruimtes baadt continu in het daglicht dankzij het gebruik van een lichttunnel.

Technische fiche kinderopvang Bocholt
Opdrachtgever: Gemeentebestuur Bocholt
Ontwerp: Architecten @ Nova-Zembla – Hechtel-Eksel
Studies stabiliteit: BDA engineering - Peer
Studies technieken: Architecten @ Nova-Zembla – Hechtel-Eksel
Veiligheidscoördinator: Architecten @ Nova-Zembla – Hechtel-Eksel
EPB-verslaggever: Enerdo - Lummen
Start werken: september 2013
Einde werken: april 2014

Totale oppervlakte: 750m²
Investering: 1,5 miljoen euro
Hoofdaannemer: d-build – Heusden-Zolder




$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,36,Events,21,Magazine,152,Nieuws,69,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,34,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Sober, maar zinnenprikkelend Nieuwe buitenschoolse opvang voor Bocholt
Sober, maar zinnenprikkelend Nieuwe buitenschoolse opvang voor Bocholt
http://3.bp.blogspot.com/-7cIU2fC7cj4/VKKgBJ8V4lI/AAAAAAAAKB0/TsAG0HhItaU/s1600/Kinderopvang-2363-0614.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-7cIU2fC7cj4/VKKgBJ8V4lI/AAAAAAAAKB0/TsAG0HhItaU/s72-c/Kinderopvang-2363-0614.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/sober-maar-zinnenprikkelend-nieuwe.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/sober-maar-zinnenprikkelend-nieuwe.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy