$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Op maat van dorp en gebruikers! Meeuwen-Gruitrode verbouwt gemeentehuis met oog op dienstverlening.


Sinds begin deze maand huizen de medewerkers van het gemeentebestuur en OCMW van Meeuwen-Gruitrode onder één dak. 

Het bestaande gemeentehuis kreeg daartoe een nieuwe vleugel en intern een grondige metamorfose. Het resultaat is een gebouw dat zich zacht in de dorpskern integreert en dat intern heel leesbaar is voor de gebruikers.
(tekst: TiM Vanhove, fotografie: Marc Sourbron)






Een doolhof van gangen en weinig afgestemd op een moderne dienstverlening. Die beschrijving typeerde tot voor kort het gemeentehuis van Meeuwen-Gruitrode. Het bestuur was zich al enkele jaren bewust van het probleem en biedt nu met een uitbreiding en grondige verbouwing van het bestaande gebouw een passend antwoord. Het gemeentehuis anno 2014 is een modern gebouw dat de dienstverlening aan de burger centraal stelt. De architectuur past zich wonderwel, bijna natuurlijk, in de bestaande omgeving in. Intern voelt het gebouw heel intuïtief aan voor de bezoeker. 


Eén lange gang doorheen het gebouw brengt de bezoekers als vanzelfsprekend bij de centrale onthaalbalie van waaruit alle balies van de verschillende diensten snel en gemakkelijk bereikbaar zijn. Met dat idee sloeg de ontwerpcombine tussen Lo Clijsters en architecten @ Nova Zembla de nagel op de kop. De jury weerhield het ontwerp dan ook als laureaat in de ontwerpwedstrijd die Dexia Real Estate op vraag van het gemeentebestuur uitschreef. Volgens Lo Clijsters was het ontwerp een logisch gevolg uit de som van de omgevingsanalyse en de gewenste functies. “Het idee was om met de nieuwbouw een wandfunctie naar het plein aan de zijde van het ontmoetingscentrum ’t Heem te creëren. We hebben het plein zelfs naar de nieuwe vleugel toegetrokken. Zo ontstaat er een duidelijk leesbare inkom aan deze zijde van het gebouw. Die tweede inkom geeft onmiddellijk uit op de centrale onthaalbalie. De nieuwbouw maakt in zijn licht hellend uitlopende vorm ook duidelijk dat ze een eindpunt vormt voor het gemeentehuis langs de Kapelanijstraat.”

Een opmerkelijk gegeven in het nieuwbouwvolume is de uitkragende raampartij. “Dit urban window veruitwendigt als het ware de schepenzaal. Het raam geeft het bestuur een symbolisch uitzicht over de gemeente en tegelijkertijd kunnen de inwoners het schepencollege aan het werk zien. Zo benadrukt de architectuur het ‘open beleid’ dat we in Meeuwen-Gruitrode voeren,” vult gemeentesecretaris Jos Berben aan.




Trendsettende gemeente

Het nieuwbouwvolume is volledig onderkelderd. Dit ondergrondse niveau herbergt de technische ruimtes aan de zijde van de Kapelanijstraat. Aan de zijde van het in ere herstelde Oude Kattestraatje ontwierpen de architecten een Engelse koer. Die brengt rijkelijk daglicht binnen tot op het kelderniveau. “Dat maakt het mogelijk in de toekomst kantoren in deze ruimtes onder te brengen. Zo hebben we een strategische reserve om toekomstige wijzigingen op te vangen. Het is immers de bedoeling dat dit gebouw de komende 25 jaar kan trotseren zonder noemenswaardige aanpassingen,” licht de secretaris de vooruitziendheid van de opdrachtgever toe.

De twee bovengrondse niveaus huisvesten naast de schepenzaal de volledige sociale dienst. Daarmee is Meeuwen-Gruitrode trendsettend. Burgemeester Lode Ceyssens legt uit: “Eén van de speerpunten in het gezond maken van de gemeentelijke financiën was het rationaliseren van de gemeentelijke diensten. Personeelsefficiëntie is voor ons heel belangrijk. Eén van de manieren om daartoe te komen was een nauwe samenwerking tussen het OCMW en de gemeentelijke diensten. Meeuwen-Gruitrode was één van de eerste besturen om zo’n verregaande samenwerking op te zetten. In de praktijk betekent dit dat de gemeente en OCMW telkens één dienst hebben voor het personeelsbeleid, informatie, informatica en financiën. Dit gebouw is het sluitstuk van die samenwerking. Ook voor de burger heeft dit voordelen: hij hoeft zich niet meer af te vragen of hij voor een bepaalde dienst bij het OCMW of op het gemeentehuis moet zijn. Hij komt naar de centrale onthaalbalie en wordt correct doorverwezen.”


De burgemeester verklapt nog een tweede troef van het gerenoveerde gemeentehuis. “De wirwar van gangen was vroeger een doolhof. Dat vroeg wel eens wat tijd van behulpzame ambtenaren om bezoekers naar de juiste dienst te begeleiden. Dat is niet langer nodig. Heel die organisatorische visie maken dat het gebouw een hoog terugverdieneffect heeft.



Gouden tip

Het nieuwbouwvolume is volledig afgewerkt in een donkerbruine gevelsteen, toon-op-toon ingevoegd. Ook het bestaande gemeentehuis werd zoveel mogelijk in deze gevelsteen afgewerkt. Het oorspronkelijke gemeentehuis kreeg een bruine kalkeiafwerking om een harmonisch gevelbeeld te krijgen. “De keuze voor die donkere gevelsteen was een gouden tip van Jos Gyselinck, hoofd van de afdeling Ruimte en Erfgoed in Limburg. Bij een werkbezoek aan de gemeente gaf hij aan dat we streekeigen materialen dienden te gebruiken om het charisma van het dorpscentrum te bewaren. Hij doelde daarmee heel concreet op donkere gevelsteen.” Het bestuur en de ontwerpers pasten die tip bewust toe, met een verbluffend resultaat. De nieuwbouw heeft een uitgesproken moderne look, maar past zich wonderwel in het totaalbeeld in.
Eén verbindende gang

Intern onderging het bestaande gemeentehuis een grondige metamorfose. Het doel was de wirwar aan gangen weg te werken en een duidelijk leesbare circulatie te creëren. De oplossing blinkt uit in eenvoud: het ontwerpteam legde een lange gang van de inkom aan de Dorpsstraat tot achteraan in de sociale dienst. De gang vormt zo een bindmiddel tussen oud en nieuw. Centraal in deze gang ligt een knooppunt met een centrale onthaalbalie. Hier bevindt zich ook de tweede ingang. Bezoekers worden dus intuïtief naar deze balie geleid. Van daaruit worden ze doorverwezen naar de verschillende diensten. De balies van deze diensten liggen in de onmiddellijke buurt van het knooppunt. De grote uitdaging lag daarbij in het verplaatsen van de balies. 
  
“De balie van de dienst bevolking moest naar binnen gedraaid, de balie van de dienst ruimtelijke ordening moet naar buiten gedraaid om ze bij het knooppunt te plaatsen,” zegt Jos Berben. Door het verplaatsen van deze balies werd meteen ook extra kantoorruimte voor de diensten gecreëerd.

De lange gang naar de balies en de overige gangen naar de kantoren zijn volledig in Chinese graniet uitgevoerd. Een leuk detail daarbij: in de nieuwbouw loopt deze vloerafwerking onder de glazen wanden door tot in de kantoren om daar over te gaan in een naaldvilt. Een keuze vanuit akoestische overwegingen. Wanneer de gangen representatieve ruimtes – zoals de collegezaal of de kantoren van de secretaris of burgemeester - naderen, krijgen de gevels een afwerking in hout. In deze ruimtes zelf is de vloer dan weer in een meerlagig eikenparket uitgevoerd. Nog om de leesbaarheid van het gemeentehuis te bevorderen, kregen alle diensten een eigen kleur. De kleuren zijn gekozen uit het logo van de gemeente. De kleuren komen subtiel terug in accenten in het meubilair en de afwerking, maar maken de bezoeker toch duidelijk op welke dienst hij zich bevindt.


Schuiven met diensten

Bouwkundig realiseerde hoofdaannemer Gebroeders Janssen het gebouw volledig in kalkzandsteen. Zowel kelder als nieuwbouw kregen een isolerende jas van 12cm PIR, in het dak zit een pakket van 20cm PIR verwerkt. “De structuur in beton en kalkzandsteen heeft een hoge thermische inertie. Dat laat toe warmte te bufferen in de winter en in de zomer de koelte van de nachtkoeling in de massa te stockeren. Zo warmt het gebouw op warme dagen minder snel op en is er toch een hoge mate van comfort zonder airco te moeten gebruiken. Het mijden van airco was een bewuste keuze,” dixit Lo Clijsters.


De aannemer klaarde de nieuwbouw- en renovatieklus op 18 maanden. Ook al leek een dikke kleilaag al van bij de grondwerken de planning te verstoren. “Het pakket was op plaatsen 1,75m dik en niet zichtbaar in de sondering. Dat zorgde voor wat vertraging, maar die is goed opgevangen.”

Goede communicatie was de rode draad doorheen het hele bouwproces. De werf grenst aan de lagere school, een parking die druk gebruikt is en de drukke Dorpsstraat. “Bepaalde werken vroegen echter om inname van de openbare weg of zelfs een deel van de parking. Dat diende tijdig gecommuniceerd te worden om de verkeersafwikkeling voor en na school vlot te laten blijven verlopen. De wekelijkse werfvergaderingen hebben daarin een belangrijke rol gespeeld,” aldus Lino Janssen, technisch directeur van Gebroeders Janssen.

Net zoals de schoolgaande jeugd geen hinder mocht ondervinden van de werken, had het bestuur hetzelfde doel vooropgesteld voor de burgers die het gemeentehuis bezoeken. 

“De diensten moesten op ieder moment bereikbaar blijven. Dat is ons gelukt dankzij een doordachte planning en enkele interne verhuizingen van de verschillende diensten,” besluit het bouwteam.







Opdrachtgever: Dexia Real Estate - Brussel

Gebruiker: Gemeentebestuur Meeuwen-Gruitrode

Ontwerp: Lo Clijsters & Architecten @ Nova Zembla – Bree/Hechtel-Eksel

Studies stabiliteit: Grontmij – Hasselt

Studies technieken: Grontmij Hasselt

Veiligheidscoördinatie: Abesco - Tienen

EPB-verslaggever: GHW – Bree

Vloeroppervlakte: nieuwbouw: 1.135m², renovatie: 1.055m²

E-peil: 69

Investering: 2,5 miljoen euro

Hoofdaannemer: Gebroeders Janssen - Opglabbeek


$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,36,Events,21,Magazine,149,Nieuws,69,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,31,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Op maat van dorp en gebruikers! Meeuwen-Gruitrode verbouwt gemeentehuis met oog op dienstverlening.
Op maat van dorp en gebruikers! Meeuwen-Gruitrode verbouwt gemeentehuis met oog op dienstverlening.
http://3.bp.blogspot.com/-vlno0hXM3HA/VJmHkzckIgI/AAAAAAAAJlo/q86C1sICAP4/s1600/gemeentehuis%2BM-G-5882-0214.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-vlno0hXM3HA/VJmHkzckIgI/AAAAAAAAJlo/q86C1sICAP4/s72-c/gemeentehuis%2BM-G-5882-0214.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/op-maat-van-dorp-en-gebruikers-meeuwen.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/op-maat-van-dorp-en-gebruikers-meeuwen.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy