$show=home$type=grid$spc=1$sn=0$l=0$c=4$m=0

$show=home$type=carousel$h=90$t=0$cls=4$l=0

Gefaseerde puzzel OCMW Borgloon vernieuwt woonzorgcentrum BloesemhofWoonzorgcentra zijn normaal gezien weggelegd voor grote steden. Maar zoals dat gaat, zijn er ook uitzonderingen die de regel bevestigen. Het Bloesemhof in Borgloon is daar een mooi voorbeeld van. Het woonzorgcentrum wordt momenteel verbouwd. De nieuwbouw – grenzend aan het bestaande rusthuis – is bijna klaar. Met dank aan Architectengroep PSK en Bouwbedrijf Dethier.
Tekst: Daan Slingers, fotografie: Marc Sourbron

In Borgloon worden ouderen - zolang men zich kan heugen - opgevangen door specifieke instanties. Dat Borgloon al jaren over een rusthuis beschikt, heeft alles te maken met het feit dat de stad vroeger de belangrijkste plaats van het Graafschap Loon was. Toen niemand minder dan Napoleon Bonaparte het voor het zeggen kreeg in onze streken, verplichtte hij de voorloper van het OCMW om voor de ouderen en zieken te zorgen. Die verplichting komt het huidige OCMW in Borgloon nog altijd na. Meteen de verklaring waarom een stad met amper 10 500 bewoners net zoals grotere steden een eigen woonzorgcentrum heeft.

Zonder lening van de bank

Het bestaande gebouw dateert uit de tweede helft van de jaren '60. Constructief zit het nog goed in elkaar. Maar het vertoonde helaas een paar gebreken, die beletten goede zorg aan te bieden: Te kleine kamers met beperkte technische voorzieningen, moeilijkheden om met leefgroepen te werken, een verouderde verwarmingsinstallatie, ... om maar een paar voorbeelden te noemen. OCMW-secretaris Jean-Bernard Croux licht toe: "Het bestaande gebouw is meer dan 40 jaar oud en voldoet niet meer aan de huidige normen. Het Bloesemhof heeft ook een RVT-erkenning voor 42 van de 60 bedden, bedoeld voor de opvang van zwaar zorgbehoevende ouderen. Om die en de daarbij behorende subsidies te behouden, moest er iets veranderen. In 2001 maakte ik het OCMW-bestuur er op attent dat we een nieuw woonzorgcentrum moesten bouwen. Toen dat werd bekendgemaakt op de gemeenteraad, ontstond er paniek. 

Een nieuw woonzorgcentrum kost geld en dat was er niet. De eerste reactie was het woonzorgcentrum afstoten. Er volgden gesprekken met private partners, maar die liepen telkens spaak. Niemand wilde de vast benoemde personeelsleden overnemen. In 2006 beslisten we dan maar om zelf voor de financiën te zorgen en een nieuw woonzorgcentrum zonder externe partners te realiseren. Dankzij een lening van 4,5 miljoen euro van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), de verkoop van landbouwgrond en een eigen spaarpotje vonden we de nodige financiële middelen. De realisatie van het nieuwe gebouw kost in totaal ± 6 miljoen euro. We bouwen ons nieuw woonzorgcentrum zonder 1 euro te moeten lenen van de bank.”

Sociaal huis

Voor de locatie van het nieuwe gebouw moest men niet lang zoeken. Het nieuwe woonzorgcentrum werd gebouwd langs het bestaande gebouw. “De grond was eigendom van ons en ligt op OCMW-territorium. Onder meer de kantoren en de serviceflats van het OCMW bevinden zich in de omgeving. We wilden ook in het centrum van de stad blijven. Niets is zo erg als een woonzorgcentrum aan de rand van een stad. De locatie van het nieuwe Bloesemhof is dus ideaal ook vanwege de bereikbaarheid voor privé-transport, openbaar vervoer en hulpdiensten.”

Het huidige woonzorgcentrum wordt in een volgende fase omgevormd tot Sociaal Huis. Daar zal plaats zijn voor diensten van het OCMW en de stad, een centrale wachtpost voor artsen, et cetera. Momenteel tekent Architectengroep PSK hiervoor de plannen uit. Het OCMW heeft de ambitie om voor de bouwwerken opnieuw in zee gaan met de huidige aannemer Bouwbedrijf Dethier.Na een aanbesteding haalde Architectengroep PSK uit Sint-Truiden de opdracht binnen om het nieuwe woonzorgcentrum te ontwerpen. “De impact op het bestaande gebouw hebben we zo beperkt mogelijk gehouden. Dit om de kosten te beperken en de uitbating van het Bloesemhof te garanderen. Tijdens de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum moest het oude immers blijven functioneren,” aldus architect Jean-Louis Radoux van Architectengroep PSK.Werken in fases

Uiteindelijk koos het bouwteam ervoor het nieuwe Bloesemhof in 2 fases te realiseren. Een uitdaging voor Bouwbedrijf Dethier. “In de eerste fase van de bouwwerken moest een gedeelte van het bestaande gebouw worden afgebroken. Onder meer een stuk van de keuken en een noodtrap moesten onder de sloophamer. Daarom installeerden we eerste een nieuwe tijdelijke keuken in de bestaande refter. Nog in fase 1 zat de bouw van onder meer de kamers en de technische ruimten. In fase 2 herstellen we de afgebroken onderdelen in eer en maken we de ruimte voor administratie, de dokterspraktijk, het kapsalon, de kleedkamers en het sanitair voor het personeel in orde. Ook de beperkte oppervlakte van het bouwperceel zorgde voor de nodige uitdaging. Met een torenkraan op het binnenplein konden we ons materiaal op de juiste plaatsen brengen. Nu rest ons nog één vraag: hoe krijgen we het afbraakafval weg uit de kelder? Maar daar vinden we ook nog een oplossing voor“, stelt projectleider David Grauls van Bouwbedrijf Dethier.Niveauverschil

“In ons ontwerp voor de nieuwbouw hielden we rekening met het niveauverschil van het perceel. In principe zijn er bovengronds 2 bouwlagen. Door het aanzienlijke niveauverschil op het terrein (± 3 meter) ontstaat er evenwel een nagenoeg volledige extra bouwlaag. Deze ruimte wordt grotendeels benut en geïntegreerd als overdekte, maar halfopen parkeergarage voor het personeel.

Ook hielden we rekening met het prachtige uitzicht op de omgeving. Zo kijkt de dagzaal uit op het mooie, natuurlijke kader. Omwille van het beperkte bouwterrein werd er geopteerd om te werken rond 2 binnentuinen. Door het gebouw rondom zo'n tuin te sluiten, ontstaat er een gesloten binnengebied dat toegankelijk is als buitenruimte voor de dementerende bejaarden. De andere tuin wordt opengetrokken naar de Graethempoort toe. Op die manier ontstaat er een semi-publieke zone,” aldus Jean-Louis Radoux.

In het nieuwe Bloesemhof gaat men werken met kleine leefgroepen met elk 16 bewoners. Functioneel worden 2 leefgroepen samengebracht tot 1 verzorgingseenheid. Elke afdeling is gesitueerd ronde een centrale kern, die op beide bouwlagen nagenoeg analoog is. Deze zone herbergt naast de verticale circulaties (trappen en liften), tevens de verpleegposten, teamlokalen, utility's, bergingen en sanitair. Onmiddellijk in de buurt van de centrale kern zijn de gemeenschappelijke lokalen voor de bewoners zoals de dagverblijven terug te vinden. Naarmate men zich van de centrale kern verwijdert, komt men in het gedeelte van de bewoners met de kamers en de badkamers.Extra bedden

Het nieuwe woonzorgcentrum is bestemd voor 64 bewoners, 4 meer dan vroeger. De ene helft is dementerend, de andere heeft somatische zorg nodig. Vier kamers zijn er ook bestemd voor kortverblijf. Jean-Bernard Croux van het OCMW: “De dagprijs van de kamers stijgt van 39 naar 45 euro voor ouderen die nu al in het Bloesemhof verblijven. Nieuwe bewoners zullen 48 euro per dag betalen. Deze bedragen zijn exclusief de kosten van de wasserij of het gebruik van een televisie op de kamer. Natuurlijk zijn de huidige ouderen niet zo opgezet met de prijsstijging, maar het kan helaas niet anders om de schulden beperkt te houden. Op elke inwoner maken we verlies. Het is trouwens niet het OCMW dat de prijs van een kamer bepaalt, maar de Federale overheid. Vanaf 1 juli bepaalt de Vlaamse overheid de dagprijs. Eigenlijk zijn onze prijzen nog laag in vergelijking met andere woonzorgcentra. Dat komt omdat we geen schulden en gesubsidieerd personeel hebben. Anders moesten we per dag nog eens 18 euro extra vragen.”

Technische fiche Bloesemhof Borgloon

Bouwheer: OCMW Borgloon
Architect: Architectengroep PSK – Sint-Truiden
Start bouwwerken: maart 2012
Einde bouwwerken; maart 2015
Kostprijs: 6 miljoen euro
Aannemer: Bouwbedrijf Dethier - Alken


  

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/events.html

$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1$show=https://bouwprof.blogspot.com/p/nieuws.html

[OPMERKELIJK]_$show=post$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[OPMERKELIJK]_$show=home$type=sticky$c=4$l=1$icon=1$m=0$h=318

[PRODUCTEN IN DE KIJKER]_$show=home$type=slider$sn=0$l=0$m=0

Naam

Architecten,10,BouwArena,20,BouwProfs,37,Events,21,Magazine,164,Nieuws,75,nieuwsbrief,5,Opmerkelijk,47,Producten,13,Start,1,
ltr
item
Limburg Bouwt: Gefaseerde puzzel OCMW Borgloon vernieuwt woonzorgcentrum Bloesemhof
Gefaseerde puzzel OCMW Borgloon vernieuwt woonzorgcentrum Bloesemhof
http://1.bp.blogspot.com/-26IZaJRl_X0/VJ1h_nLuGgI/AAAAAAAAJ0U/Oj9i_HmLh4k/s1600/WZC%2BBloesemhof-2779-0614.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-26IZaJRl_X0/VJ1h_nLuGgI/AAAAAAAAJ0U/Oj9i_HmLh4k/s72-c/WZC%2BBloesemhof-2779-0614.jpg
Limburg Bouwt
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/gefaseerde-puzzel-ocmw-borgloon.html
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/
https://www.limburgbouwt.be/2014/12/gefaseerde-puzzel-ocmw-borgloon.html
true
4477459768300403125
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy